«Γυρίζει μπρούμυτα για να κοιμηθεί. Είναι επικίνδυνο σε αυτήν την ηλικία;» Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα ήθελα κάπου εδώ τη βοήθεια σας… Ο γιος μου είναι πεντέμιση μηνών τώρα. Ένα πολύ καλόβολο παιδάκι που ειλικρινά δεν μας έχει κουράσει. Ζωηρός όπως πρέπει να είναι για το ανάλογο της ηλικίας του με συνεχή περιέργεια να εξερευνά τα πάντα μέσα και έξω από το σπίτι! Ακόμη δεν έχει κάτσει στον ποπό του, κάνει κάποιες προσπάθειες όπως τον βλέπω, σηκώνει δηλαδή το κεφάλι όπως κάθεται στο ριλάξ και το κρατάει αρκετή ώρα. Πέρα από αυτό θα ήθελα να σας πω ότι το βάρος του ήταν στις 2 του μήνα 6,875 το ύψος του 67cm και περίμετρος κεφαλής 48cm.
Εδώ και μια βδομάδα μας είπε ο γιατρός μας να ξεκινήσουμε σιγά σιγά κρεμούλες. στις 11 φρουτόκρεμα και απογευματινή ρυζάλευρο βανίλια. Μπορώ να πω πως στην αρχή είχα θεματάκι γιατί δεν γνώριζε τον νέο τρόπο σίτισης το μωρό και λογικό είναι. Τα φρέσκα φρούτα με δυσκόλεψαν, επειδή μας είπε ο γιατρός στην αρχή μήλο, αχλάδι και μετά από 10 μέρες μπανάνα, αλλά να μετράω πόσο θα φάει σε ml. Την αραίωνα στο μπλέντερ με νεράκι αλλά αυτό ποτέ δεν το κατάλαβα πως να την μετράω για να ξέρω πόσα ml θα φάει στα φρέσκα φρούτα. Δεν του άρεσε πολύ, μου άφηνε κουταλιές, αναγούλιαζε. Δοκίμασα λοιπόν του εμπορίου Ν… με 3 φρούτα η οποία γράφει στο κουτί από 6 μηνών 75ml με 3 κουταλιές. Το τρώει όλο το μπολ, δεν έχω πρόβλημα και μετά από μισή ώρα επειδή δεν ξέρω αν έχει χορτάσει του δίνω και γάλα 120 για συμπλήρωμα και το τρώει κι αυτό! Το πλήρες γεύμα πόσο είναι σε φρουτόκρεμα για ένα μωρό αυτής της ηλικίας; Πρώτη μου ερώτηση…
Έπειτα στην απογευματινή μας κρέμα ρυζάλευρο τον ξεκίνησα 60 ml, τα έφαγε και συμπληρώσαμε με γάλα μετά πάλι. Τώρα του δίνω 90 ml, τρώει αλλά θα μου αφήσει δύο τρεις κουταλιές μπορεί και λίγο παραπάνω και πάλι πίνει γάλα αργότερα.
Το άγχος μου είναι πόσα ml είναι το πλήρες γεύμα του σε φρουτόκρεμα και ρυζάλευρο (το κουτί γράφει 160ml με 5 κουταλιές) για να μπορέσω σιγά σιγά να του κόψω το γάλα στα γεύματα αυτά. Εκτός κι αν το παιδί το ζητάει κι από μόνο του. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, ελπίζω να ήμουν κατατοπιστική στα θέματα που με απασχολούν και με αγχώνουν πολύ.
Σε μια εβδομάδα κλείνει 6 μηνών και έχει αρχίσει τώρα να μου τρώει λίγες κουταλιές, να κλαίει όταν πάω να του δώσω κουτάλι και μόλις φτιάχνω γάλα τότε ηρεμεί. Πότε θα ξεκινήσει πάλι να μου τρώει με όρεξη όπως στην αρχή;
Βιβή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα σε όλα αυτά που περιγράφεις. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του χρόνο για να φάει κάτι καινούριο. Δεν είναι δυνατόν από τη μια μέρα στην άλλη να ενταχθεί αυτόματα σε κάτι καινούριο. Σε γενικές γραμμές το δεκατιανό με τα φρούτα συστήνεται να είναι γύρω στα 160-200ml, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Θα μας αρκούσε να φάει οποιαδήποτε ποσότητα, έστω και μικρή, αρκεί κάθε μέρα να τρώει φρούτα. Μην το πιέζεις και δοκίμασε διάφορους τρόπους όπως με το χέρι, με πιπίλα, μπιμπερό (ανοιγμένο με ψαλιδάκι) κλπ. Όσον αφορά στην απογευματινή κρέμα, κάποια στιγμή θα αντικαταστήσει ένα γεύμα γάλα και επομένως θα τρώει γύρω στα 180-220 ml. Τώρα σε λίγο θα ξεκινήσει και το κρέας με τα χόρτα κι έτσι το μωρό σου θα έχει να τρώει ένα σωρό πραγματάκια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα! Έχω ένα αγοράκι 11 μηνών. Ακόμα δεν κάνει παλαμάκια και “γεια”, ούτε εκτελεί εντολές. Στο σπίτι μιλάμε δυο γλώσσες. Επίσης δεν κάθεται να του μιλήσουμε, θέλει συνέχεια να μπουσουλάει και να αλλάζει παιχνίδια. Παίζει με την μπάλα, την σπρώχνει και την κυνηγάει. Το κάνει και με αλλά παιχνίδια, βρίσκει κρυμμένα αντικείμενα που κρύβω, μας κοιτάει στα μάτια και σχεδόν πάντα ανταποκρίνεται στο όνομα του, Επίσης, δεν βάζει αντικείμενα σε ένα κουτί.
Βανέσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, αυτά που κάνει το μωρό σου είναι αρκετά για να πούμε ότι βρίσκεται μέσα στο ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ φάσμα. Κάθε μέρα που περνάει θα βλέπεις ότι εξελίσσεται με καινούριες δεξιότητες. Να συνεχίσεις να του μιλάς κανονικά και να του γνωρίζεις καινούριες παραστάσεις.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα. Έχω έναν γιο 7 μηνών και την τελευταία εβδομάδα γυρίζει μπρούμυτα για να κοιμηθεί. Ήθελα να ρωτήσω αν είναι επικίνδυνο σε αυτή την ηλικία να κοιμούνται έτσι τα μωρά.
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, η ασφάλεια στη θέση ΜΠΡΟΥΜΗΤΑ είναι περίπου 3%, ενώ η θέση ανάσκελα ή στο πλάι είναι περίπου 80%. Επομένως είναι ένα ρίσκο το οποίο ΠΡΕΠΕΙ να το αποφύγεις τουλάχιστον μέχρι να γίνει 12 μηνών.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για όλη τη βοήθεια. Το δεύτερο παιδάκι μου θα γίνει τον Ιούνιο 3 χρόνων. Αρχές Μαΐου κόψαμε την πιπίλα πάρα πολύ εύκολα μέσα σε δύο ημέρες. Τόσες ήταν δλδ οι μέρες που την αναζήτησε με λίγη μουρμούρα το βράδυ. Από το πρώτο κιόλας βράδυ κοιμάται όλη νύχτα χωρίς να ξυπνήσει… Πράγμα πολύ θετικό γιατί έως τώρα ξυπνούσε σίγουρα 1 φορά μέσα στη νύχτα. Ενώ όμως κανονικά είναι ένα παιδί που του άρεσε ο ύπνος σταμάτησε να κοιμάται το μεσημέρι και το βράδυ θέλει λίγη ωρίτσα να χαλαρώσει και επιπλέον έχει γίνει τόσο μα τόσο ανυπάκουος, και όχι μόνο. Κάνει αυτό που θέλει όσο και να λέω όχι. Όταν τον μαλώσω γελάει, φτύνει διαρκώς, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα και γενικά όλη την ώρα ψάχνεται να κάνει ζημιές. Ήταν ζωηρό παιδί αλλά στα πλαίσια του παιχνιδιού. Τώρα βλέπω έντονη αλλαγή συμπεριφοράς. Έχει να κάνει με το κόψιμο της πιπίλας και ότι ίσως είναι σε υπερένταση γιατί δεν έχει βρει κάτι να τον χαλαρώνει ή είναι λόγω ηλικίας; Μεγαλώνει και προσπαθεί να μάθει τα όρια του;
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!
Δήμητρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη είναι και τα δύο μαζί. Ο αποχωρισμός της πιπίλας του δημιούργησε ΚΑΠΟΙΑ ένταση, αλλά είναι και η ηλικία του που αρχίζει να διεκδικεί το εγώ του. Αλλαγή πλεύσης, λοιπόν, και για εσάς. Να αρχίσετε να βάζετε τους κανόνες χωρίς πίεση και καταπίεση, ώστε να μάθει να συμπεριφέρεται μέσα στο πλαίσιο που εσείς θα ορίζετε.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More