“Η κόρη μου αδιαθέτησε. Θα ψηλώσει άλλο;”. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

“Η κόρη μου θα γίνει 13 τον επόμενο μήνα. Τον προηγούμενο αδιαθέτησε. Θα ψηλώσει άλλο;”. “Εμφάνισε σπυθουράκια σε όλο το σώμα και το πρόσωπο.” “Έχω ένα αγοράκι 5 ετών. Το τρομερό πρόβλημα ωστόσο που αντιμετωπίζω μαζί του είναι η πάνα.”

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις την ερώτησή σου κι εσύ στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Η κόρη μου θα γίνει 13 τον επόμενο μήνα. Τον προηγούμενο αδιαθέτησε. Το πρόβλημα είναι ότι έχει ύψος μόλις 1.52μ. Θα ψηλώσει άλλο; Αν όχι, μπορεί με κάποιον τρόπο να πάρει ύψος;
Ευχαριστώ,
Ευγενία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το ύψος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και όχι μόνο από την έναρξη της εμμηνορρυσίας. Υπάρχουν κληρονομικοί παράγοντες, διατροφικοί, περιβαλλοντικοί και ΦΥΣΙΚΑ οργανικοί. Ένας καλός ορμονολογικός έλεγχος και μια ακτινογραφία ΑΚΡΑΣ ΧΕΙΡΟΣ για οστική ηλικία, θα σας βοηθούσαν να καταλάβετε αν θα ψηλώσει ακόμη κι αν θα πρέπει να κάνετε κάποια θεραπεία.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 2.5 ετών και ενώ έχουμε κόψει την πάντα, τα βραδινά κακά της δεν τα κάνει στο γιογιό, ούτε στην πάντα θέλει. Τα κρατάει όσο πιο πολύ μπορεί και μου λέει μετά ότι την πονάει η κοιλίτσα της συνέχεια. Να ανησυχήσω;
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα μην ανησυχείς. Το μωρό σου δεν έχει ωριμάσει αρκετά τους σφιγκτήρες της αφόδευσης και ΠΙΘΑΝΟΝ για κάποιο λόγο θεωρεί ότι τα κόπρανά της είναι ακόμη δικά της, δηλαδή μέρος του σώματός της, και δεν θελει να τα “χάσει”. Είναι θέμα χρόνου να καταφέρει να αφοδεύει κανονικά. Μην την πιέζεις, διακριτικά να την βάζεις στο γιο-γιο και ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ θα ωριμάσει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Έχω μια κόρη 9 μηνών. Πριν τρεις μέρες ανέβασε πυρετό που κορυφώθηκε το τρίτο 24ωρο φτάνοντας 38.8. Μόλις πέρασε και το τρίτο 24ωρο δεν ξαναέκανε πυρετό. Ωστόσο, την 5η μέρα από τον πυρετό εμφάνισε σπυθουράκια σε όλο το σώμα και το πρόσωπο όμως αυτό που με ανησύχησε περισσότερο είναι ότι το ίδιο βράδυ ή θερμοκρασία της έφτασε τους 35.5. Θεωρείτε ότι πρέπει να επικοινωνήσω με γιατρό άμεσα;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ευτυχία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς έχοντας ένα παιδί τέτοιας ηλικίας θα ΠΡΕΠΕΙ να επικοινωνούμε με τον γιατρό κάθε φορά που κάνει πυρετό. Από αυτά που μου περιγράφεις η πρώτη σκέψη είναι ότι πρόκειται για μια ίωση που μετά από 3 μέρες πυρετό έβγαλε εξάνθημα το οποίο δηλώνει και το τέλος της αρρώστιας. Όμως μόνο αν ένας γιατρός θα δει το εξάνθημα θα καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Αγαπητέ γιατρέ σας συγχαίρω για το έργο σας.
Έχω ένα αγοράκι 5 ετών καθ’ όλα φυσιολογικό και πανέξυπνο, κανένα πρόβλημα στην ομιλία ή στην κοινωνικοποίηση του. Το τρομερό πρόβλημα ωστόσο που αντιμετωπίζω μαζί του είναι η πάνα. Ενώ έχει τον πλήρη έλεγχο των σφιγκτήρων του αρνείται να τα κάνει σε γιογιό ή τουαλέτα. Τα κρατάει -και τα τσίσα και τα κακά- και ζητάει πάνα όταν δεν αντέχει άλλο. Από φόβο μην πάθει ζημιά αν τα κρατάει, υποκύπτω και του φοράω. Δεν ξέρω πια τι άλλο να κάνω, έχω απελπιστεί. Τι θα με συμβουλεύατε; Θα βοηθούσαν κάποιες εργοθεραπείες ίσως;
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, βασικά μην ανησυχείς. Το παιδί σου ή δεν έχει ωριμάσει ακόμη ή για κάποιον ψυχολογικό λόγο συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Αν δεν έχει ωριμάσει θα ΠΡΕΠΕΙ να το βοηθήσουμε, όπως επίσης αν είναι ψυχολογικό θα ΠΡΕΠΕΙ να βρούμε τι το ενοχλεί. Και στην μια και στην άλλη περίπτωση θα ΠΡΕΠΕΙ να το εκτιμήσει ένας ειδικός αναπτυξιολόγος.

Αν θέλεις να στείλεις την ερώτησή σου κι εσύ στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

Read More

And More