Και αυτή την εβδομάδα ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Και αυτή την εβδομάδα ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις! | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου σας χαιρετώ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω: Έχω δίδυμα αγόρια 13 ετών. Τα ύψη τους είναι 1.57/1.54. Είναι φυσιολογικά;Ο πατέρας έχει ύψος 1.68 και εγώ επίσης. Είναι αδύνατα, ενώ τρώνε όλα τα γεύματα τους.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, τα παιδιά σου έχουν ένα ύψος που βρίσκεται στην 30η εκατοστιαία θέση. Αν σκεφτείς ότι ο μέσος όρος είναι στην 50η εκατοστιαία θέση, τότε αυτά βρίσκονται λίγο κάτω απο την μέση. Δηλαδή δεν είναι και πολυ χαμηλά. Άρα, είναι μέσα στα φυσιολογικά. Επίσης, λόγω του ότι είναι δίδυμα, είναι και αυτός ένας παράγοντας που έχουν χαμηλότερο ύψος. Πάντως, βάσει του ύψους που έχετε, εσύ και ο πατέρας τους και βάσει ενός μαθηματικού τύπου που χρησιμοποιούμε, έχουν πιθανότητες τελικά να γίνουν πάνω απο 170-174 εκατοστά.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 26 μηνών είναι πανέξυπνος, ακούει ότι του πω παίζει με τα παιχνίδια του, δηλαδή όλα φυσιολογικά, αλλά δεν μιλάει ακόμα. Λέει γύρω στις 20 λεξούλες μέχρι εκεί. Τι να κάνω να τον πάω για λογοθεραπεία ή να περιμένω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν είναι και πολυ άσχημα αυτά που κάνει το μωρό σου. Μερικά παιδιά μιλάνε πιο γρήγορα και άλλα αργότερα. Σημασία έχει το παιδί να ακούει καλά και απο τα δυο αυτιά, διότι αν ένα παιδί δεν ακούει καλά, τότε δεν μπορεί και να μιλήσει. Άρα, θα ήταν καλό σε πρώτη φάση να κάνει ένα ακουολογικό έλεγχο. Επίσης, να ξέρεις ότι αν θα πάει στον παιδικο σταθμό, θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να βελτιώσει την ομιλία του πάρα πολύ.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου, Καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 12 μηνών που ακολουθεί ειδική διατροφή με Neocate γάλα και Neocate Spoon Κρέμα, καθώς από δύο μηνών αποδείχθηκε ότι είναι αλλεργική στο αγελαδινό γάλα. Βλέπαμε αίμα στα κακάκια της. Έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και ξεκινήσαμε το ειδικό γάλα. Τώρα, τρώει κοτόπουλο, μοσχάρι και χορτόσουπες, όλα αλεσμένα ακόμα, γιατί βγάζει δοντάκια. Συνεχίζουμε με το ειδικό γάλα και την κρέμα. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η ιδανική ηλικία, για να σταματήσει η θεραπεία με το ειδικό γάλα και να δοκιμάσουμε το αγελαδινό; Υπάρχει περίπτωση να ξανακυλήσει; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, υποθέτω ότι το μωρό σου παρακολουθείται απο παιδίατρο- αλλεργιολόγο και θα ξέρει καλύτερα το ιστορικό του, ώστε να σε συμβουλεύσει. Σε γενικές γραμμές θα ήταν καλό να ξανακάνει ένα αλλεργιολογικό έλεγχο για αλλεργία στο γάλα και, αν είναι φυσιολογικό, τότε να ξεκινήσει η σίτιση με γαλακτοκομικα. Αλλιώς, αρχίζεις σιγά-σιγά από μόνη σου να δοκιμάζεις κάτι λίγο γαλακτοκομικό και προχωράς ανάλογα με την ανταπόκριση του μωρού σου.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ, γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 2,5 μηνών. Γεννήθηκε 36 κ 5. Λόγω γογγυσμού έμεινε 6 ήμερες σε μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών. Τρέφονταν με novalac1 σε συνδυασμό με μητρικό. Στον 1,5 μηνά, περίπου, εμφάνισε μια μικρή παλλινδρόμηση, κάνοντας λίγες αναγωγές. Το τεκμηριώσαμε κάνοντας υπέρηχο. Αλλά, το πιο ανησυχητικό για εμάς είναι ότι παρά το  ότι τρέφεται με novalac ar σε συνδυασμό με μητρικό, παίρνει σταγόνες biogaia και τώρα ξεκινήσαμε και το σιρόπι epadoren, στη μια ώρα της σίτισης στον ύπνο του θα παλλινδρομήσει μια μικρή ποσότητα. Αυτό γίνεται καθε φορά που θα φάει στην 1 ώρα περίπου. Τα φάρμακα το μόνο νομίζω που του προσφέρουν είναι στο ότι δεν ενοχλείται πια, καθώς ανεβαίνει το γάλα στον οισοφάγο και δεν κλαίει, αλλά ο ανήσυχος ύπνος παραμένει. Να σημειώσω ότι τρώει απο 180 έως 260. Και το βράδυ κοιμάται 8 ώρες χωρίς να παρουσιάζει το φαινόμενο αυτό που εμφανίζει μέσα στη μέρα. Νομίζετε ότι πρέπει να του δώσω κάποιο άλλο αντιαναγωγικο; Να επισκεφθώ παιδογαστρερεντολόγο που μου συστήνει η παιδίατρος; Μας έδωσε κ το ναν αρ, αλλά ήταν χειρότερα με αυτό το γάλα. Η ανάπτυξη του πολυ καλή. 56 πόντους και 5700.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, καταρχάς εξαρτάται σε ποιο βαθμό ανακαλύψατε την Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση(μικρή, μεσαία ή μεγάλη). Αν το μωρό δεν έχει καούρες και τσουξίματα και άρα δεν έχει έντονη ανησυχία και απο ότι περιγράφεις κοιμάται πολυ καλά και αρκετές ώρες, τότε νομίζω ότι προς το παρών δεν υπάρχει λόγος να προσθέσεις ή να αλλάξεις κάτι.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

READ more