“Ξεκίνησε να βάζει τον αντίχειρα στο στόμα. Να του δώσω πιπίλα;” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

“Ξεκίνησε να βάζει τον αντίχειρα στο στόμα…”. “Ιδρώνουν οι πατούσες της…”. “Με τι στερεά τροφή ξεκινάμε;”

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Ο γιος μου γίνεται 2 μηνών σε τέσσερις ημέρες. Έχει 3-4 μέρες που ξεκίνησε να βάζει τον αντίχειρα στο στόμα, όχι όλη μέρα. Κάποιες φορές όντως πεινάει και άλλες μόλις έχει φάει. Θηλάζω αποκλειστικά. Πιπίλα δεν χρησιμοποιεί, θα πρέπει να του δώσω καλύτερα;
Σας ευχαριστώ πολύ,
Γεωργία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, το ιδανικό θα ήταν να μην έχει καθόλου ΠΙΠΙΛΑ, ούτε το δάχτυλο αλλά ούτε και την πλαστική. Αν όμως έχει αρχίσει να βάζει το δάχτυλο, τότε καλύτερα θα ήταν να μάθει την πλαστική, διότι έτσι θα μπορείς να το ελέγχεις καλύτερα. Δηλαδή να την αφήνεις για λίγο και να την βγάζεις, ώστε να μην γίνει συνήθεια.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών. Το θηλάζω αποκλειστικά και στο μήνα παίρνει μόνο γύρω στα 600 γραμμάρια. Είναι φυσιολογικό; Να σημειώσω πως παίρνω μικρή δόση δεξεμεθαζόνης λόγω συγ.υπερπλ.επινεφριδίων. Μήπως παίζει αυτό κάποιο ρόλο στην πρόσληψη βάρους;
Εύη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, σε πρώτη εκτίμηση για την ηλικία του δεν είναι κακή η πρόσληψη αυτή. ΠΡΕΠΕΙ όμως να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες όπως η ηλικία κύησης, το βατός γέννησης και οι καμπύλες ανάπτυξης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ καλησπέρα! Έχω ένα μωράκι 4 μηνών και ιδρώνουν οι πατούσες της και τον τελευταίο καιρό και οι παλάμες της. Πρέπει να κάνω κάποιες εξετάσεις;
Ξανθή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, σε πρώτη φάση δεν χρειάζονται ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ διότι το θερμορυθμιστικό των μωρών είναι τέτοιας κατασκευής που ιδρώνουν εύκολα τα άκρα. Προσπαθήστε να καταλάβετε αν κρυώνει ή αν ζεσταίνεται.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα γιατρέ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τον μπέμπη μας που είναι 5 μηνών. Με τι στερεά τροφή ξεκινάμε; Κρέμα βανίλια ή σούπα λαχανικών και μετά κρεατόσουπα; Μέχρι τώρα κάνει 4 γεύματα με γάλα.
Σας ευχαριστώ πολύ,
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, γενικά αποφεύγουμε τις κρέμες σε σκόνη εκτός κι αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος, όπως έκτακτη ανάγκη για να πάρει βάρος. Γενικά ξεκινάμε με φρέσκα φρούτα και μετά τον 6ο μήνα βάζουμε κρέας και χόρτα. Εννοείται ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και ΜΠΟΡΕΙ να προκύψει διαφορετικό πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα αλλεργίες.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More