“Ξεκίνησε προνήπιο. Κάθε πρωί από το άγχος της κάνει συνέχεια εμετούς.” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

“Πριν από 3 μήνες ήρθε στον κόσμο ο γιος μου. Η κόρη μου από εκεί που ήταν ένα υπάκουο παιδί άρχισε την γκρίνια και να κάνει τα κακά πάνω της.” “Όταν νευριάζει με κάτι κλαίει και από το κλάμα της κόβεται η ανάσα.” “Έχω ένα κοριτσάκι 4 χρόνων που μόλις ξεκίνησε προνήπιο. Κάθε πρωί από το άγχος της κάνει συνέχεια απανωτά εμετούς.”

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας γιατρέ! Θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση. Έχω μία κόρη 4 χρόνων που έχει κόψει την πάνα από 2,5 ετών και πριν από 3 μήνες ήρθε στον κόσμο ο γιος μου. Η κόρη μου από εκεί που ήταν ένα υπάκουο παιδί άρχισε την γκρίνια και να λερώνει το βρακάκι της, να κάνει τα κακά πάνω της. Προσπαθώ με ήρεμο τρόπο να της εξηγήσω ότι δεν είναι σωστό, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν ξέρω τι να κάνω. Να πάω σε παιδοψυχολόγο; Να περιμένω να της περάσει; Τι με συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ
Φανή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, είναι πολύ συνηθισμένο με τον ερχομό ενός μωρού στην οικογένεια, το πρώτο παιδί να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που περιγράφεις. Νιώθει ότι ξαφνικά εκεί που ήταν η βασίλισσά σας, χάνει τον θρόνο της. Όλα εξαρτώνται από το πως λειτουργεί το περιβάλλον στο οποίο ζει. Φυσικά και όλα είναι αναστρέψιμα, αλλά πολλές φορές χρειαζόμαστε τις οδηγίες από έναν ειδικό παιδοψυχολόγο. Το παιδί σας συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο διότι μάλλον δεν το έχετε χειριστεί καλά από πριν να μείνετε έγκυος, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εννοείται ότι κανείς δεν είναι εκπαιδευμένος για να είναι ο τέλειος μπαμπάς, η τέλεια μαμά, η τέλεια γιαγιά κ.λ.π. Πάντως με τη βοήθεια κάποιου ειδικού όλα θα πάνε καλύτερα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 5 μηνών. Είναι πολύ υπερκινητική και δραστήρια. Καμιά φορά όταν νευριάζει με κάτι κλαίει και από το κλάμα της κόβεται η ανάσα, και για ένα λεπτό περίπου χτυπιέται και δεν ανασαίνει. Φοβάμαι πολύ μην πάθει τίποτα, γιατί σταματάει την ανάσα της. Είναι ανησυχητικό; Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;
Σας ευχαριστώ,
Γεωργία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, αντιλαμβάνομαι τον πανικό σου όταν συμβαίνει αυτό που περιγράφεις. Μην ανησυχείς όμως  διότι παγκοσμίως κανένας δεν κατάφερε να κάνει κακό στον εαυτό του κρατώντας την αναπνοή του! Θέλω να σου πω ότι λόγω εκρηκτικού χαρακτήρα το μωρό σου από το κλάμα κρατάει την αναπνοή του, αλλά μην φοβάσαι. Μόλις μειωθεί το οξυγόνο υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που ξαναλειτουργεί την αναπνοή. Προσπάθησε μόνο να του αποσπάς την ΠΡΟΣΟΧΗ διακριτικά ώστε να μην αντιλαμβάνεται ότι σε προβληματίζει, διότι θα γίνει πιο χειριστικό.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι 4 χρόνων που μόλις ξεκίνησε προνήπιο. Κάθε πρωί από το άγχος της κάνει συνέχεια απανωτά εμετούς. Της έχουμε πάρει παραμύθια για το σχολείο, της έχουμε πει ένα σωρό καλά πράγματα. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε! Είμαστε σε απελπισία. Αγχώνεται πολύ, σκέφτεται συνέχεια την επόμενη μέρα και δεν τρώει και είναι στενοχωρημένη και κλείνεται στον εαυτό της. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Αλεξία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, τον πρώτο καιρό (μια ή δυο ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ) σχεδόν όλα τα παιδιά που ξεκινάνε τον σταθμό κλαίνε μέχρι να προσαρμοστούν. Αν μετά από αυτό το διάστημα το παιδί δεν θέλει να πάει στο “σχολείο” σημαίνει ότι δεν ΠΕΡΝΑΕΙ καλά, διότι κάποιο άλλο παιδί το ενοχλεί ή ότι η δασκάλα του δεν του δίνει τη σημασία που θα ήθελε. Επίσης, αν στο σπίτι ήταν πολύ καλό ή κακομαθημένη, τότε δεν θέλει να αποχωριστεί τα κεκτημένα της. Όποτε σε αυτήν την περίπτωση ή το προσπαθούμε με τον ψυχολόγο του σχολείου ή αλλάζουμε σταθμό.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Έχω ένα μωράκι 3.5 μηνών που θηλάζει αποκλειστικά. Την Πέμπτη 15/9 το βράδυ έφαγα προσούτο και την επόμενη άρχισε να βγάζει το μωρό σπυράκια στα μάγουλα και στα φρύδια. Την Τετάρτη 21/9 παρατήρησα ότι άρχισε διάρροιες με βλέννη και κλωστούλες μαύρες μάλλον αίμα. Μέχρι και σήμερα το παιδί κάνει συνέχεια διάρροιες συνήθως με βλέννη, από κίτρινο μέχρι κ κίτρινο πράσινο χρώμα κ χθες παρατήρησα ότι αφρίζουν την ώρα που βγαίνουν. Κάναμε καλλιέργεια η οποία βγήκε αρνητική αν και η Γενική έδειξε πολλά πυοσφαίρια. Έχει χάσει 100 γραμμάρια αν και είναι ευδιάθετος γενικά. Έχω αγχωθεί παρά πολύ για το τι μπορεί να συμβαίνει στο μικρούλι μου. Η παιδίατρος μας πιθανολογεί ότι είναι ίωση. Σας στέλνω και τις εξετάσεις και περιμένω με αγωνία την εκτίμηση σας.
Φωτεινή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, υπάρχουν κάποιες παιδιατρικές σκέψεις που γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις. ΜΠΟΡΕΙ να πρόκειται για αλλεργία σε κάτι από αυτά που τρως, καθώς όλα περνούν από το μητρικό γάλα στο μωρό. ΜΠΟΡΕΙ να είναι κάποια ουρολοίμωξη. ΜΠΟΡΕΙ να είναι και κάποια άλλη λοίμωξη. Θέλει λίγο ψάξιμο. Εσύ να αφαιρέσεις σιγά σιγά τις αλλεργιογόνες τροφές, όπως προσούτο, αλλαντικά, γάλα και γαλακτοκομικά κ.λ.π. και να γίνουν ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ όπως καλλιέργεια κοπράνων, για θυροειδή, αλλεργικές, MAYER κοπρανων για πιθανή παρουσία αίματος κλπ.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More