Με ποιο τρόπο γίνεται ο αποθηλασμός;

Ερώτηση: Έχουμε έναν μπέμπη 6 μηνών και μόλις άρχισε να εισβάλει η κρέμα στη διατροφή του. Αποφάσισα να σταματήσω να θηλάζω. Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αποθηλασμού εκτός των φαρμάκων;

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντά:
Αποθηλασμός είναι η διαδικασία κατά την οποία η μέχρι τότε αποκλειστική χορήγηση μητρικού γάλακτος στο μωρό αντικαθίσταται από άλλες τροφές.
Ξεκινάμε δηλαδή να εισάγουμε στο διαιτολόγιο του παιδιού και τροφές πλην του μητρικού γάλακτος.
Ο αποθηλασμός γίνεται με δύο τρόπους, είτε άμεσα είτε σταδιακά.
Στον άμεσο αποθηλασμό, χορηγούνται στη μητέρα φάρμακα και μέσα σε 24 ώρες διακόπτεται το γάλα της.
Ο σταδιακός αποθηλασμός μπορεί να διαρκέσει από λίγες μέρες μέχρι αρκετές εβδομάδες αναλόγως με το τι επιθυμεί η μητέρα.
Ο γενικός κανόνας λέει ότι ένα παιδί μέχρι τον έκτο μήνα θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με γάλα (μητρικό ή όχι). Αυτό δεν είναι απόλυτο, ωστόσο οι στέρεες τροφές ξεκινούν συνήθως να εντάσσονται στο παιδικό διαιτολόγιο στην ηλικία των έξι μηνών.
Αν το παιδί μέχρι έξι μηνών θηλάζει αποκλειστικά (όπως στην προκειμένη περίπτωση) το πρώτο γεύμα που αντικαθιστούμε στο σταδιακό αποθηλασμό είναι το μεσημεριανό. Αντί για μητρικό γάλα το παιδί τρώει κρέας, χόρτα ή λαχανικά.
Το επόμενο γεύμα που αντικαθιστούμε είναι ο απογευματινός θηλασμός, και στη θέση του προσφέρουμε κρέμα.
Μετά τους έξι μήνες τα τέσσερα γεύματα γάλακτος του παιδιού καταλήγουν να είναι δύο, ένα το πρωί και ένα το βράδυ, από μητρικό -αν η μητέρα το επιθυμεί- ή από βιομηχανοποιημένο γάλα.

Read More

And More