«Να δώσω βιταμίνες στο παιδί για να μην αρρωσταίνει συνέχεια»; Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Ερώτηση: Ο μικρός μου κάνει συνέχεια ωτίτιδες. Είναι 3 χρονών. Μήπως πρέπει να επισκεφτούμε και κάποιον ωρλ εκτός από παιδίατρο ή δεν είναι απαραίτητο ακόμα;

Η απάντηση του γιατρού: 
Aγαπητή φίλη, νομίζω πως είναι καιρός να το εξετάσει και ένας ωτορινολαρυγγολόγος, μετά από τόσες ωτίτιδες. Πρώτον για να δει την ανατομία του συστήματος και δεύτερον για να ελέγξει μήπως από τις πολλές ωτίτιδες το παιδί έχει υποστεί μείωση της ακοής του. Επίσης, μήπως έχει και κρεατάκια  ή υπερτροφικές αμυγδαλές, τα οποία μπορεί να ευθύνονται για τις ωτίτιδες.

Ερώτηση: Η κόρη μου είναι 2 ετών και δεν θέλει να τρώει κανένα φαγητό. Τι να κάνω;

Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη θεωρώ πως είσαι λίγο υπερβολική, διότι δεν είναι δυνατόν να μην τρώει τίποτα και εν τούτοις να ζει! Άρα μάλλον τρώει αυτά που της αρέσουν έστω και αν είναι γλυκά. Καλό θα ήταν να γίνει ένας εργαστηριακός έλεγχος αίματος και ούρων, μέχρι και υπερηχογράφημα του ουροποιητικού. Δηλαδή υπάρχει έλεγχος και λύση του προβλήματος. Βάζουμε κάτω την σωματική της διάπλαση και ανάπτυξη και τα αποτελέσματα των εξετάσεων και αποφασίζουμε ποια είναι η σωστή λύση για το παιδί.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Ερώτηση: Ο γιος μου είναι 16 ετών και εδώ και 2 εβδομάδες είναι πολύ μπουκωμένος, έχει βήχα και βλέννες. Μήπως έχει ιγμορίτιδα;

Η απάντηση του γιατρού: 
Αγαπητή φίλη, τα μπουκώματα και οι ρινίτιδες πολλές φορές είναι η αιτία πρόκλησης ιγμορίτιδας. Μια προσεκτική εξέταση ειδικά από ωτορινολαρυγγολόγο, μπορεί να βγάλει αμέσως την διάγνωση και έπειτα να γίνει η σωστή θεραπεία.

Ερώτηση: Το παιδί μου είναι 20 μηνών και τρώει μόνο αυγό, τραχανά, αγγούρια, γιαούρτι και γάλα. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου δεν είναι ανόρεχτο, απλώς επιλέγει τις γεύσεις που του αρέσουν μέχρι στιγμής. Αυτό μπορεί να αλλάξει με μεθοδολογία και αποφασιστικότητα από το περιβάλλον στο οποίο ζει. Αυτά που τρώει είναι καλής ποιότητας, αλλά σίγουρα δεν καλύπτουν όλη την διατροφική αλυσίδα. Οπωσδήποτε χρειάζονται εξετάσεις αίματος ώστε να δείτε ότι όλα είναι φυσιολογικά, ιδιαίτερα για σιδηροπενική αναιμία.

Ερώτηση: Ποια είναι η βιταμίνη που μπορούν να παίρνουν παιδιά και γονείς για να αποφεύγουν να κολλάνε διαρκώς κάποια ίωση;

Η απάντηση του γιατρού:
Αγαπητή φίλη, είναι η κλασική ερώτηση που κάνουν όλοι οι γονείς. Η απάντηση είναι ότι βιταμίνες παίρνουμε όταν έχουμε διαπιστωμένη υποβιταμίνωση και όχι προαιρετικά. Όταν κάνουμε σωστή διατροφή, καλύπτουμε όλες τις ανάγκες μας. Βιταμίνες υπάρχουν σε όλες τις τροφές και ειδικά στα φρούτα και τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι, τις ελιές κλπ. Επομένως ξεκίνα, προσθέτοντας όλα τα παραπάνω στην διατροφή του παιδιού σου.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

Read More

And More