Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά όπως κάθε εβδομάδα στις ερωτήσεις σας

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά όπως κάθε εβδομάδα στις ερωτήσεις σας | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας γιατρέ! Θα ήθελα την γνώμη σας σε ένα θέμα που με προβληματίζει αρκετά. Έχω ένα κοριτσάκι 6 1/2 περίπου μηνών. Γεννήθηκε την 41η εβδομάδα με φ.τ. 3310 και 50 πόντους. Τώρα είναι 7.200 και 67 πόντους. Θηλάζει από την πρώτη στιγμή χωρίς συμπλήρωμα. Το θέμα μου είναι ότι αφού έκλεισε τους 6 μήνες άρχισα να κάνω εισαγωγή σε στερεές τροφές, δοκίμασα φρούτα σε αρκετούς συνδυασμούς (δεν κράτησα εισαγωγές τριήμερες) δοκίμασα και σκέτα αλλά το αποτέλεσμα μηδέν. Απεχθάνεται ό,τι κι αν έχω δοκιμάσει! Ξεκίνησα προσπάθεια με χορτόσουπα, αλλά το αποτέλεσμα το ίδιο. Πίνει ελάχιστο φυσικό χυμό με καλαμάκι. Τίποτα άλλο! Δεν μπορώ να την αφήσω νηστική πριν το γεύμα γιατί δεν συνεργάζεται με τίποτα. Φροντίζω απλά να έχει περάσει περίπου ένα 45λεπτο από τον θηλασμό πριν της δώσω τα φρούτα. Τρώει 2 -3 κουταλάκια με μεγάλη δυσκολία, έπειτα θηλάζει πάλι κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αν δεν τη θηλάσω θα έχει γκρίνια και εκνευρισμό, οπότε ξεχνώ το ενδεχόμενο να την αφήσω νηστική ώστε να πεινάσει και να φάει. Εκτός αυτού κι εγώ το θεωρώ «κακοποιητικό» να την αφήσω χωρίς γάλα αφού αυτό είναι που θέλει. Τι άλλο μπορώ να κάνω;
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, νομίζω ότι το χειρίζεσαι πολύ καλά. Αφού το μωρό σου θέλει τόσο πολύ το γάλα σου, θα κάνεις τις προσπάθειες σου σιγά – σιγά, χωρίς πίεση διότι θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Το βάρος της είναι πολύ καλό και αυτό σου επιτρέπει να μην βιάζεσαι. Αρκεί να μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια. Λογικά σιγά – σιγά θα συνηθίσει και σε άλλες τροφές και θα χαλαρώσει. Δεν πρέπει να αισθανθεί ανασφάλεια, δηλαδή ότι μέσω του φαγητού προσπαθείς να την «ξέκοψεις». Να ξέρεις ότι το μωρό σου ξέρει πιο είναι το καλό (δηλαδή το γάλα σου) και γι’ αυτό αντιστέκεται. Πλην όμως θα πρέπει σιγά-σιγά να φάει και κάτι άλλο ώστε να έχει πλήρη κάλυψη από όλα τα στοιχεία.

 

⇒ Ερώτηση:
Έχω ένα μωράκι 5 μηνών. Του κάναμε υπέρηχο άνω βλεφάρου και έχει αγγειακή δυσπλασία. Θα υποχωρήσει από μόνο του κάποια στιγμή; Πώς πρέπει να κινηθούμε από δω και πέρα; Κανονικά πρέπει να το παρακολουθεί δερματολόγος ή μήπως θα χρειαστεί παιδοδερμοτολόγος (δεν γνωρίζω αν υπάρχει αυτή η ειδικότητα).
Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:
Μανούλα γι’ αυτό το θέμα θα πρέπει να ζητήσεις την γνώμη δερματολόγου ή οφθαλμίατρου ή πλαστικού χειρουργού. Όλοι αυτοί ειδικοί για παιδιά. Ανάλογα με το μέγεθος του αγγειώματος θα καταλήξεις ποιος είναι ο καταλληλότερος. Υπάρχουν αγγειώματα που με την πάροδο του χρόνου εξαφανίζονται, άλλα παραμένουν χωρίς να δημιουργούν κανένα πρόβλημα πλην του αισθητικού και άλλα που μεγαλώνουν και πρέπει να αφαιρεθούν.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Διαβάζω τις απαντήσεις σας σε όλα τα θέματα και σας εμπιστεύομαι. Θα ήθελα τη βοήθειά σας. Η κόρη μου, 17 μηνών, δεν έχει βγάλει ακόμα την πάνα, αλλά τα τελευταία βράδια, ενώ της άλλαζα την πάνα κατά τις 12:00-1:00 το βράδυ, αφού είχε κοιμηθεί στις 20:30-21:00, τώρα κάνει πάρα πολλά τσίσα με αποτέλεσμα να βρέχεται και πάνω στο δίωρο. Επίσης, η ούρηση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι αυξημένη σε σχέση με πριν. Τι μπορεί να φταίει; Τα κιλά της είναι οκ για το μέγεθος πάνας που χρησιμοποιούμε. Επίσης, πίνει την ίδια ποσότητα υγρών πριν τον ύπνο. Η μόνη αλλαγή είναι ότι αντί για γάλα σε σκόνη πίνει αγελαδινό.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς το μωρό σου ακόμη δεν είναι σε ηλικία που θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχει κόψει την πάνα. Επομένως, μην ανησυχείς. Τώρα αν το βράδυ κάνει περισσότερα τσίσα μπορεί να οφείλεται και στο ότι πίνει αγελαδινό γάλα , αλλά και στο ότι το βράδυ είναι πιο χαλαρή.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, το μωράκι μου είναι σχεδόν 11 μηνών και κάνει κάποια βηματάκια με τη βοήθεια τη δική μου. Εσείς είστε υπέρ να χρησιμοποιήσουμε στράτα; Έχω ακούσει πως δεν κάνει καλό για τα ποδαράκια του!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη η στράτα δεν είναι φιλική για τα παιδιά για πολλούς λόγους. Μάλιστα πριν λίγες εβδομάδες στο tlife.gr είχα σχετικό άρθρο το οποίο μπορείς να το διαβάσεις.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Ο γιος μου είναι 1,5 έτους και από εξετάσεις γενικής αίματος που έχει κάνει, εμφανίζει ουδετεροπενία. Πολυμορφοπυρήνα 1,17 μ. μονοπυρήνα 0,60 ηωσινόφιλα 0,39. Όλα τα υπόλοιπα φυσιολογικά. Μπορείτε να μου πείτε την άποψή σας;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σε πολλές καταστάσεις της καθημερινής παιδιατρικής πράξης διαπιστώνεται ουδέτεροπενια. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επίκτητη παροδική κατάσταση που οφείλεται σε λοιμώξεις, ενώ σπανιότερα σχετίζεται με αιματολογικές κακοήθειες ή πρόκειται για επίκτητη αυτοάνοση ουδέτεροπενια ή αλλιώς καλοήθη χρόνια ουδέτεροπενια. Χρειάζεται ένας καλός αιματολογικός έλεγχος από αιματολόγο για παιδιά.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ έχω μια κορούλα σχεδόν 12 μηνών. Το αριστερό πόδι της πάει προς τα μέσα όταν περπατάει. Απ’ ό,τι ξέρω είναι φυσιολογικό σ’ αυτή την ηλικία. Πόσο μάλλον που ακόμα δεν περπατάει χωρίς να στηρίζεται. Πότε θα πρέπει να την πάω σε παιδοορθοπεδικό;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αν η κλήση ειναι μικρή θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να σταθεροποιηθεί το βήμα της, αλλιώς και από τώρα μπορεί να την δει ορθοπεδικός για παιδιά μήπως χρειασθεί ασκήσεις ή και ειδικά παπούτσια.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Μπαϊρακτάρι Ντενίσα

READ more