Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σου: Ποιες είναι οι απορίες σου αυτή την εβδομάδα;

Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σου: Ποιες είναι οι απορίες σου αυτή την εβδομάδα; | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
K. Mαζάνη, έχω ένα κοριτσάκι 28 μηνών και το πρόβλημά μου είναι ο βραδινός ύπνος. Ξυπνάει το πρωί, άλλοτε 09:00 και άλλοτε 10:00 και αν κοιμηθεί μια ώρα το μεσημέρι, θα αργήσει το βράδυ. Εάν δεν κοιμηθεί το μεσημέρι, θα ξαπλώσουμε γύρω στις 21:30 και για να την πάρει ο ύπνος θέλει καμιά ώρα. Τι μπορώ να κάνω για αυτό. Σας ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και χωρίς λύση. Νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσεις από το πρωί. Δηλαδή, να ξυπνάς το μωρό σου γύρω στις 07:00 και να τρώει το γάλα της. Έτσι θα της λείψει ύπνος, οπότε θα τον ορίσεις εκεί που νομίζεις, ώστε να την παρασύρεις να φτιάξει ένα βιολογικό ρολόι διαφορετικό από αυτό που έχει τώρα. Μπορεί να κοιμάται μια ωρίτσα το μεσημέρι και ύστερα γύρω στις 21:00-22:00, ώστε να κοιμηθεί μέχρι το πρωί. Γενικά είναι αρκετά εύκολο να αλλάζουμε το βιολογικό ρολόι του παιδιού, όταν ξέρουμε πόσες ώρες είναι οι απαραίτητες ώρες ύπνου για το συγκεκριμένο παιδί.

 

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη θα ήθελα να σας πω το εξής: Έχω ένα γιο πέντε χρονών και από όταν ήταν 13 μηνών εμφάνισε έναν βήχα που του κράτησε τρεις μήνες, ενώ πιο πολύ τον έπιανε το βράδυ. Κάθε χειμώνα τα ίδια και τα ίδια. Του κάναμε εξετάσεις αίματος, ούρων και κοπράνων και βγήκαν καθαρές. Του έχουμε κάνει τα τεστ αλλεργίας και μας είπαν ότι έχει αλλεργία λίγο στην υγρασία και στα μανιτάρια. Του κάνουμε μάσκα με αερολίν και φλιξοτάιντ για 10 ημέρες μέχρι να του σταματήσει ο βήχας. Μαζί με τον βήχα κάνει εμετό και κλείνει τελείως η φωνή του, ενώ δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Στα τέλη του Γενάρη και μέχρι τώρα ήταν μια χαρά. Τώρα έχει πάλι βήχα και του κάναμε μάσκα με νεφελοποιητής, αλλά και πάλι βήχει πολύ άσχημα και κάνει εμετούς. Μπορείτε να μου πείτε εάν θα του σταματήσει αυτός ο βήχας στα έξι του; Γιατί ένας γιατρός στην Ιταλία έτσι μου είπε. Πείτε μου εάν αληθεύει γιατί κοντεύω να τρελαθώ. Δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε. Έχουμε κάνει και την σπιρομέτρηση και δεν είναι και τόσο άσχημα τα αποτελέσματα, όπως μας είπαν. Βοηθήστε με σας παρακαλώ

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι το παιδί σου είναι στην κατηγορία που μετά τα επτά χρόνια βελτιώνεται η εικόνα του αλλεργικού βήχα. Βεβαία, ένα στα 10 παιδιά μπορεί να συνεχίσει να το έχει σε όλη την ζωή του. Η υγρασία και η μούχλα είναι αιτίες που προκαλούν βήχα. Υπάρχει μια περίπτωση, αν πάρει το φάρμακο singulair προληπτικά, να βοηθήσει το παιδί, ώστε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των περιστατικών των κρίσεων.

 

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας κύριε Μαζάνη, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το μωράκι μου που είναι τεσσεράμισι μηνών και έχει πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Δεν θηλάζω, δίνω γάλα σε σκόνη και έχω δοκιμάσει πάρα πολλά και αυτά που είναι ειδικά για την δυσκοιλιότητα, αλλά τίποτα. Κάνει κακά του ανά τρεις με τέσσερις μέρες. Δεν έχουμε μπει ακόμα σε κάποια φρουτόκρεμα ή κάτι άλλο. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:
Δεν είμαι σίγουρος ότι το μωρό σου έχει δυσκοιλιότητα, διότι δεν μας ενδιαφέρει κάθε πότε κάνει τις κενώσεις, αλλά πως είναι η υφή τους. Δηλαδή, αν τα κακά βγαίνουν σβόλοι-σβόλοι σαν της κατσίκας, τότε λέμε ότι έχει δυσκοιλιότητα. Θα μπορούσες να ξεκινήσεις κάποιο φρούτο, όπως αχλάδι, ακτινίδιο και δαμάσκηνο και να βάζεις στο γάλα του λίγο χαμομήλι. Αν το πρόβλημα δεν βελτιώνεται, τότε θα πρέπει να εξεταστεί από χειρουργό παίδων για να εξετάσει την λειτουργικότητα του τελευταίου τμήματος του παχέος εντέρου.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για την στήλη σας αυτοί, που βοηθάτε με τις απαντήσεις σας όλες τις μανούλες! Ο γιος μου είναι 10 μηνών, γεννήθηκε στις 39 εβδομάδες κυήσεως με βάρος 3,890 κιλά και ύψος 50 εκατοστά. Τώρα είναι 9,800 κιλά με ύψος 78 εκατοστά. Να ανησυχώ για το βάρος του; Να σημειώσω ότι έχει περάσει ήδη τρεις φορές ωτίτιδα και τον έχει κρατήσει λίγο πιο πίσω. Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, όταν το μωρό σου θα γίνει δώδεκα μηνών θα πρέπει να τριπλασιάσει το βάρος της γέννησής του. Αν έχει μεγάλη απόκλιση, θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις αίματος και ούρων για θυρεοειδή, αναιμία, βιταμίνη D κλπ. Επίσης, έχει σημασία και το ύψος του, το οποίο στους δώδεκα μήνες θα πρέπει να το έχει φτάσει 20 έως 22 πόντους πάνω από το ύψος της γέννησής του.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι οκτώ μηνών με βάρος γέννησης 3,505 κιλά και τωρινό 7,5 κιλά! Από νεογέννητο εμφάνισε ατοπική δερματίτιδα και παλινδρόμηση. Καθυστερημένα η παιδίατρος μου είπε ότι έχει αλλεργία στη πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος. Επίσης εμφανίζει αλλεργία στο μοσχάρι, το κατσίκι και σε άλλες τροφές και δεν ξέρω τι να της δίνω. Η παιδίατρος μου είπε να ξεκινήσω αυγό και ψάρι, αλλά φοβάμαι. Να της τα δώσω ή να επισκεφθούμε αλλεργιολόγο; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, νομίζω ότι είναι καιρός να το δει ένας αλλεργιολόγος παιδιών, ώστε μετά από μια σειρά εξετάσεων να έχεις πιο σαφή εικόνα για το ποιο είναι το πρόβλημα του παιδιού σου και πώς θα το βοηθήσεις καλύτερα. Έτσι, μετά από τον αλλεργιολογικό έλεγχο θα ξέρεις ποια τρόφιμα θα πρέπει να βάλεις, πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος και ποια η ποσότητα.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών που κοιμάται μόνο με το να θηλάζει… Τι θα μπορούσα να κάνω, ώστε να κοιμάται και με άλλον τρόπο;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν νομίζω ότι είναι και τόσο κακό να θηλάζει για να ηρεμήσει και να κοιμηθεί. Δηλαδή, το κάνει λίγο σαν πιπίλα. Αν, φυσικά, το κάνει μόνο για λίγο μέχρι να κοιμηθεί, τότε είναι μέσα στο φυσιολογικό πλαίσιο. Αλλιώς, μπορείς να δοκιμάσεις μια άλλη πιπίλα και αν δεν την παίρνει, μπορείς να την αλείψεις με λίγο γάλα σου, ώστε να μυρίζει και να παρασυρθεί.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more