“Ο γιος μου τέλη Ιουνίου αρρώστησε με Covid…” Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας

“Ο γιος μου, 10 ετών, τέλη Ιουνίου αρρώστησε με Covid…”, “Ήθελα να σας ρωτήσω μέχρι πότε είναι φυσιολογικό ένα μωρό να περπατάει στις μύτες των ποδιών του…”

Τα μικρά πλασματάκια υπάρχουν στη ζωή μας και μας γεμίζουν αγάπη, χαμόγελα, αλλά και άγχος. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους, έχουν τις ανησυχίες τους και τις απορίες τους. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ, με συγχωρείτε για το θάρρος. Ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε ξανακούσει μια περίπτωση σαν του παιδιού μου και τι μπορώ να κάνω:
Γέννησα στις 14/7 ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Μετά από κολικούς και παλινδρόμηση και πολλές αλλαγές σε γάλατα καταλήξαμε με τον παιδίατρο που την παρακολουθεί ότι έχει ευαισθησία στο αγελαδινό γάλα. Πίνουμε εδώ και περίπου 1 μήνα το a… Το κοριτσάκι μου όμως ενώ κοιμάται μετά το γεύμα, ξυπνάει περίπου μία ώρα μετά κλαίγοντας! Και το χειρότερο, κάθε βράδυ την ώρα του ύπνου την πιάνει διάρροια και κλαίει απαρηγόρητα για πάνω από μισή ώρα.. (διάρροια έχει ξανακάνει 2-3 φορές πριν 2 βδομάδες μέσα στη μέρα). Κάνει σχεδόν κάθε βράδυ μόλις πιει το γάλα, πριν τη βάλω για τον βραδινό ύπνο. Δεν ξέρω τι να κάνω! Έχετε ξανακούσει ποτέ τέτοια περίπτωση;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Βάγια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, δεν είναι σπάνιο αυτό που περιγράφεις. Απλώς χρειάζεται ένας πιο εμπεριστατωμένος έλεγχος ώστε να διαγνωστεί το πρόβλημα του μωρού σου. Καταρχάς θα ΠΡΕΠΕΙ να γίνει διακριτό αν έχει ΓΟΠ, δηλαδή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό γίνεται με υπερηχογράφημα οισοφάγου στομάχου σε πολύ ειδικό ακτινολόγο για παιδιά. Είναι πολύ βασικό να το γνωρίζουμε και είναι πολύ απλό να γίνει. Ύστερα θα πρέπει να γίνει αλλεργιολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχει ή συμμετέχει και αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Γνωρίζοντας αυτά τα δύο, υπάρχει θεραπεία.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ, ευχαριστούμε για την πληροφόρηση που δίνετε μέσα από τη συγκεκριμένη σελίδα. Ο γιος μου, 10 ετών, τέλη Ιουνίου αρρώστησε με Covid. Με πυρετό 39 για μια μέρα και την επόμενη με 38. Κάναμε 2 καρδιολογικούς ελέγχους μετά από έναν μήνα και αιματολογικές. Όλα καλά, εκτός από το γεγονός ότι οι τρανσαμινάσες ήταν ελαφρώς αυξημένες και τροπονινη αρνητική. Σε επανέλεγχο μετά από 3 μήνες οι τσανσαμινάσες ήταν αρνητικές. Με δική μου πρωτοβουλία ζήτησα έναν έλεγχο και για την τροπονίνη χωρίς κάποια συμπτωματολογία -ποτέ δεν παραπονέθηκε για κάτι. Και το αποτέλεσμα ήταν θετικό (34 με ΦΤ μικρότερη του 14). Πήγαμε στο νοσοκομείο το μεσημέρι της ίδιας μέρας και βρέθηκε κι εκεί θετική 0.13 με ΦΤ 0,01). Βέβαια είχε προηγηθεί της θετικής τροπονίνης του νοσοκομείου προπόνηση κολύμβησης. Οι μετρήσεις των επόμενων 2 ημερών ήταν αρνητικές. Καρδιολογικός έλεγχος, υπέρηχος άριστος… Επίσης, ο παιδοκαρδιολόγος τον παρακολούθησε από το πρωί ως το βράδυ με Holder και ήταν πολύ καλός. Εξήλθαμε του νοσοκομείου και μας είπαν για έναν μήνα να απέχει από δραστηριότητες και στον ένα μήνα να τον δει πάλι ο παιδοκαρδιολόγος. Ποια είναι η γνώμη σας; Και επιπλέον υπάρχει κάτι που θα έπρεπε να κάνω; Με προβληματίζει η θετική τροπονίνη του εργαστηρίου το πρωί, γιατί δεν είχε προηγηθεί κάποια άσκηση.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας,
Φιλίππα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, έχετε κάνει όλον τον απαραίτητο έλεγχο που κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Νομίζω πως ΠΡΕΠΕΙ να καθησυχάσεις. Αν ήταν κάτι σοβαρό δεν θα είχε αυξομειώσεις αλλά θα υπήρχε μονιμότητα στα ευρήματα ή αύξηση. Η τροποίχνη είναι απλώς μια εξέταση που από μόνη της δεν σημαίνει ότι μπορεί να βάλει κανείς την διάγνωση για κάτι παθολογικό. Αφού όλες οι άλλες εξετάσεις είναι φυσιολογικές θα πρέπει να μην αγχώνεσαι. Επίσης, η μετά covid περίοδος ακόμη είναι σχετικά άγνωστη και ακόμα μαθαίνουμε. Για αυτό κάνε αυτά που σου προτείνουν οι ειδικοί και μην ανησυχείς.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Μετά από σπασμούς στο δεξί άνω άκρο και δυο Ηεγ και μαγνητική που δεν έδειξαν τίποτα παθολογικό το μωρό μου 5 μηνών διεγνώσθη με καλοήθη μυοκλονια. Ήθελα να ρωτήσω αν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στην αναπτυξιακή του πορεία και ποτέ να περιμένω να εξαφανισθεί.
Ευχαριστώ,
Εύη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, τα αιτία του μυόκλονου είναι πολυπληθή. Μπορεί να σχετίζονται με πολλές αιτίες. Ωστόσο ο μυόκλονος δεν είναι πάντοτε παθολογικός. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Αφού οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι φυσιολογικές και δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα θα περιμένεις όσο χρειαστεί ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Επειδή ΜΕΡΙΚΕΣ φορές η θεραπεία εξαρτάται από την αιτιολογία, αν έχετε κάνει και έλεγχο ηλεκτρολυτών, ορμονικό κ.λ.π τότε δεν έχετε να ανησυχείτε για κάτι σοβαρό. Να σκεφτείτε ότι ακόμη και ο ΛΟΞΥΓΓΑΣ είναι μια μορφή καλοήθους μυοκλονίας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα. Ήθελα να σας ρωτήσω μέχρι πότε είναι φυσιολογικό ένα μωρό να περπατάει στις μύτες των ποδιών του. Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών που τις περισσότερες ώρες της μέρας περπατάει στις μύτες και ξυπόλυτη και όταν φοράει παπούτσια. Την έχω παρατηρήσει ότι περπατάει και κανονικά αλλά κυρίως στις μύτες. Είναι ανησυχητικό; Σας ευχαριστώ πολύ
Amalia

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, αν το μωρό σου περπατάει και κανονικά, δεν υπάρχει ανησυχία. Πολλές φορές το κάνουν από συνήθεια. Αν κλείσει τα δυο χρόνια και έχει σταθεί κανονικά στα πόδια της και ακόμη περπατάει στις μύτες, τότε να την εξετάσει ένας ορθοπεδικός για παιδιά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ!

 

Read More

And More