Ο παιδίατρος απαντά!

Ερώτηση
“Τα τελευταία δύο χρόνια τα νύχια των μεγάλων δακτύλων στα πόδια της κόρης μου βλαστούν σε “επίπεδα”, χωρίς λόγο. Έχουμε πάει γιατρούς εδώ στην Κύπρο και ενώ πιστοποιούν ότι δεν υπάρχει μυκητίαση ή τραύμα, γύρω στην άνοιξη κάθε χρόνο αρχίζει να βλαστά καινούργιο νύχι ενώ υπάρχει το παλιό από πάνω. Τώρα έχω προσέξει μια σκιά πάνω από τη λουνούλα στο αριστερό μεγάλο δάκτυλο και ανησυχώ μήπως ξανασυμβεί αυτό. Έχουμε κάνει αναλύσεις και είναι όλα φυσιολογικά, θυρεοειδής κλπ, παίρνει μόνο σίδηρο (gentle iron) και Βιταμίνη D3 που ήταν χαμηλά. Είμαστε πολύ προσεκτικές με τη ρουτίνα υγιεινής και η δερματολόγος εδώ είπε είναι ολοκάθαρα από μικρόβια ή μύκητες. Τι είναι αυτή η σκιά; Τι μπορώ να κάνω για να μην ξανασυμβεί αυτό; Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει και γιατί, είμαι σε απόγνωση, έχω ρωτήσει όλες τις ειδικότητες γιατρών στην Κύπρο (παθολόγο, δερματολόγους, ποδίατρους, ορθοπεδικούς, πλαστικούς άκρας ποδός, ομοιοπαθητικούς) κανείς δεν γνωρίζει ούτε τι είναι ούτε πού οφείλεται αλλά είναι σίγουροι πως δεν πρόκειται για μύκητα αφού το νύχι που σταματά να αναπτύσσεται φαίνεται εντελώς υγιές. Οποιαδήποτε βοήθεια για να μην χάσουμε πάλι το υφιστάμενο νύχι θα ήταν πολύτιμη”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη από την Κύπρο, αυτό που περιγράφεις είναι ένα φαινόμενο που αρκετά συχνά το παρατηρούμε στα παιδιά. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία του παιδιού. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις εκείνες που στην περιοχή των δακτύλων δημιουργείται αγγειοσύσπαση με αποτέλεσμα να μειώνεται η παροχή αίματος και άρα μειώνεται και η θρέψη των νυχιών οπότε πέφτουν αλλά ταυτόχρονα ξαναγεννιούνται καινούργια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε περιπτώσεις που ένα παιδί έχει κρίσεις άσθματος ή παθαίνει αμυγδαλίτιδες ή γενικότερα είναι ένα παιδί που αγχώνεται υπερβολικά με αποτέλεσμα στην περιφέρεια των νυχιών να δημιουργείται σύσπαση των αγγείων. Σού επαναλαμβάνω ότι σίγουρα δεν κινδυνεύει η ζωή του παιδιού και καθώς μεγαλώνει το πρόβλημα αυτό θα σταματήσει να δημιουργείται.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 29 μηνών, μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει κανονικά παρόλο που λέει αρκετές λεξούλες κ μάλιστα κάθε μέρα μπορεί να πει και κάποιες καινούργιες. Όπως επίσης δεν λέει ακόμα προτάσεις, λέει “μπαμπά μπάνιο” κτλ, πάντα θα βάλει το όνομα και μια λέξη που θέλει να πει. Και κάτι ακόμα: λέει λέξεις πού δεν τις καταλαβαίνω μέχρι και δικά της τραγούδια. Σκέφτομαι το Σεπτέμβριο να την ξεκινήσω παιδικό σταθμό. Τι άλλο μπορώ να κάνω για να τη βοηθήσω μέχρι τότε;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη δεν πρέπει να ανησυχείς, το παιδί σου βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Αυτά που περιγράφεις είναι απόλυτα φυσιολογικά και να λάβεις υπόψη σου ότι το φάσμα της ομιλίας των παιδιών διαφέρει από παιδί σε παιδί και από ηλικία σε ηλικία. Είναι σίγουρο ότι αν θα πάει στον παιδικό σταθμό θα βελτιωθεί πολύ γρήγορα η ομιλία του καθώς να αναγκαστεί να μιλήσει με τα παιδιά της ηλικίας του.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι 15 μηνών και από τη μέρα που γεννήθηκε είναι λίγα τα βράδια που κοιμάται ήσυχα. Όταν ήταν βρέφος έκλαιγε από τις 11 το βράδυ μέχρι και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Μετά, γύρω στους 6-7 μήνες ξύπναγε στις 3-3:30 τα ξημερώματα και έκλαιγε. Μετά το χρόνο κοιμόταν λίγο καλύτερα και θεωρήσαμε ότι “έστρωσε” όμως εδώ και μια εβδομάδα ξυπνάει πάλι μέσα στη νύχτα και κλαίει τσιρίζοντας και ουρλιάζοντας. Μόλις την πάρουμε αγκαλιά γαντζώνεται κυριολεκτικά επάνω μας και σταματάει μα κλαίει. Όμως ακόμα και αν κοιμηθεί στην αγκαλιά μας και τολμήσουμε να τη βάλουμε στο κρεβάτι ξυπνάει και τσιρίζει…. Δεν δέχεται ούτε την πιπίλα ούτε τίποτα…. Την έχω αφήσει για λίγο στο κρεβάτι της να κλαίει με εμένα μέσα στο δωμάτιο αλλά δεν σταματάει το κλάμα με τίποτα…. Τελικά καταλήγουμε είτε εγώ είτε ο άντρας μου να κοιμόμαστε στο δωμάτιο της μαζί της σε ένα άλλο κρεβάτι που υπάρχει αλλιώς δεν κοιμάται και κλαίει ουρλιάζοντας.. Δεν θέλω να μάθει να κοιμάται μαζί μας γιατί δεν είναι σωστό αλλά και γιατί σε 2 μήνες περίπου θα γεννήσω και το 2ο κοριτσάκι μας και θα είναι δύσκολα. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Είμαι απογοητευμένη με την όλη κατάσταση. Να την αφήνω να κλαίει; Βοηθήστε με. Δεν έχει συμβεί κάτι που να την κάνει να αναστατωθεί… Υπάρχει πιθανότητα να είναι τα δόντια; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη μπορεί κάποια στιγμή να δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στο παιδί όσον αφορά το περιβάλλον του και από κει και πέρα να φοβάται και αυτός να είναι ο λόγος που θέλει την παρουσία κάποιου από τους γονείς κοντά της την ώρα που κοιμάται. Επειδή το πρόβλημα είναι πολύ έντονο όπως το περιγράφεις και η παρουσία του καινούργιου θα αυξήσει την ανασφάλεια της μικρής η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να κάνετε δύο κινήσεις: 1. θα πρέπει να δει το παιδί ειδικός παιδίατρος-αναπτυξιολόγος για να εκτιμήσει κατά πόσον η συμπεριφορά αυτή τη παιδιού είναι λόγω του περιβάλλοντος στο οποίο ζει ή αν έχει σχέση με κάποια άλλα προβλήματα, νευρολογικής αιτιολογίας. 2. Να μιλήσετε με κάποιον παιδοψυχολόγο όπου μετά από αρκετή συζήτηση που θα ερευνήσει το περιβάλλον στο οποίο ζει το παιδί μπορεί πιθανόν να ανακαλύψει ποιος είναι ο φόβος του παιδιού και μετά να σας καθοδηγήσει με ποιο τρόπο θα μπορέσετε να θεραπεύσετε αυτή τη συμπεριφορά του.

Ερώτηση
“Μια γάτα της γειτονιάς αλλά όχι κατοικίδιο γρατζούνισε τον 3χρονο γιο μου. Καθαρίσαμε την πληγή με οξυζενέ και βάλαμε betadine. Χρειάζεται να κάνουμε προληπτικά κάτι άλλο;”

Απάντηση
Υπάρχει πάντοτε ένας μικρός κίνδυνος το γρατζούνισμα της γάτας να δημιουργήσει πρήξιμο των λεμφαδένων τοπικά, εκεί που έχει συμβεί το γρατζούνισμα γιατί υπάρχει μία πάθηση που λέγεται λεμφαδενίτιδα από το γρατζούνισμα της γάτας. Σε πρώτη φάση καλή είναι περιποίηση που κάνετε με το οξυζενέ και το μπεταντίν. Επίσης ελέγξτε εάν το παιδί έχει εμβολιαστεί πρόσφατα και είναι σε ισχύ ο εμβολιασμός για τέτανο. Εάν διαπιστώσετε ότι στην περιοχή του γρατζουνίσματος δημιουργείται κοκκίνισμα και φλεγμονή ή στη γύρω περιοχή πρήζονται οι λεμφαδένες τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να το εξετάσει ο παιδίατρος μήπως χρειαστεί να χορηγηθεί αντιβίωση.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι που γεννήθηκε την 38η εβδομάδα 49 εκ και 3190 γρ. Είναι 17 μηνών με ύψος 83 εκ και βάρος 11200. Ο πατέρας του είναι 180 εκ και εγώ 167 εκ. Επειδή ανησυχώ για το ύψος πότε θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις; Ποια η δική σας γνώμη;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη βάσει του δικού σου ύψους και του πατέρα του παιδιού υπάρχει ένας μαθηματικός τύπος που λέει ότι το τελικό ύψος του παιδιού σου θα είναι 179,5 εκατοστά.

Ερώτηση
“Γεια σας έχω ένα κοριτσάκι 28 μηνών και έχουμε σοβαρό πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν σταματήσαμε το θηλασμό όταν η μικρή ήταν 12 μηνών. Στην αρχή προσπάθησα να το αντιμετωπίσω με πολλά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή της. Έπειτα η παιδίατρος μας έδωσε για δέκα ημέρες τα prodilac start. Αυτές τις ημέρες το παιδί έκανε κανονικά αλλά μόλις τα σταματήσαμε άρχισε πάλι η δυσκοιλιότητα. Αφού πέρασε κανένα τρίμηνο μας έδωσε ξανά προβιοτικά αλλά ταυτόχρονα και γάλα μαγνησίας. Μετά το δεκαήμερο συνεχίζουμε μόνο με το γάλα μαγνησίας από το οποίο της βάζουμε κάθε μέρα ένα κουταλάκι του γλυκού στο πρωινό της γάλα και έτσι κάνει κάθε μέρα κακά. Για πόσο καιρό μπορώ να τις το δίνω; Τι άλλο μπορώ να κάνω; Να συμπληρώσω ότι η μικρή πίνει 2 φορές την ημέρα γάλα μία το πρωί 300 γρ. και μία το βράδυ 150 γρ. συμπυκνωμένο Νουνου αυτό που είναι από το 2ο έτος και μετά. Επίσης όταν την πιάνει η δυσκοιλιότητα μπορεί να μη κάνει κακά και τρεις μέρες και όταν κάνει κλαίει πάρα πολύ και προσπαθεί πολλές φορές μέχρι να καταφέρει να κάνει και όταν κάνει τα πρώτα είναι πολύ σκληρά ενώ τα υπόλοιπα είναι μαλακά”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη καταλαβαίνω πόσο βασανιστικό είναι αυτό το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας που παρουσιάζει το παιδί σου. Για να το βοηθήσεις σίγουρα είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίσετε τη διατροφή του με τις τροφές εκείνες που μπορεί να βοηθήσουν να μαλακώσουν τα κακά του παιδιού σου. Επειδή όμως έχετε κάνει μεγάλες προσπάθειες σου συστήνω να δει το παιδί σου κάποιος ειδικός παιδοχειρουργός ώστε να ελέγξει την κινητικότητα και την ανατομία του εντέρου του παιδιού σου γιατί καμιά φορά υπάρχουν παθήσεις στο τοίχωμα του εντέρου που εμποδίζουν την κινητικότητά του με αποτέλεσμα να δημιουργείται η δυσκοιλιότητα. Μία από αυτές είναι αυτό που λέμε “συγγενές μεγάκωλο” αλλά υπάρχουν και άλλες και γι’ αυτό καλό είναι να ερευνηθεί.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Έχω ένα αγοράκι 5 μηνών. Γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες και 3 μέρες, με βάρος 3300 και 52 εκ. Τώρα είναι 7400 με 67 ύψος. Όταν ήταν 12 ημερών νοσηλεύτηκε με βρογχιολίτιδα. Όταν το πήραμε σπίτι άρχισε να βγάζει το γάλα. Από τότε έχουμε δοκιμάσει αντιαναγωγικά, ελαφρώς υποαλλεργικά, εκτενώς υποαλλεργικά, υποαλλεργικά και αντιαναγωγικά”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα οι πληροφορίες που δίνεις δεν είναι ολοκληρωμένες για να μπορέσω να σε βοηθήσω. Υποθέτω ότι θέλεις να πεις ότι το παιδί κάνει συνεχώς αναγωγές. Πιθανόν να έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και για να βοηθήσεις το παιδί εκτός από τα γάλατα που χορηγείς καλό θα ήταν να κάνεις ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου αφού το παιδί μείνει 3 ώρες νηστικό και μετά αρχίζεις να το ταΐζεις ώστε τη στιγμή που γίνεται το υπερηχογράφημα να μελετηθεί η πορεία του γάλακτος από το στόμα στον οισοφάγο και το στομάχι μήπως και κάνει αυτή την παλινδρόμηση.

Ερώτηση
“Έχω μια κόρη 45 ημερών. Γεννήθηκε με ύψος 53 εκ. και βάρος 3.230 γρ. Ενώ είχε φτάσει να πίνει 150 γρ. γάλα ανά τετράωρο, τις τελευταίες δύο μέρες πίνει 100 γρ. τεμπέλικα και μετά φτύνει τη θηλή και κοιμάται. Κατά τα άλλα είναι ευδιάθετη. Θα πρέπει να ανησυχήσω για κάτι; Μήπως ήταν μεγάλη η ποσότητα που έπινε;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα εφόσον το βάρος του μωρού σου είναι φυσιολογικό πιστεύω ότι το μωρό βρίσκεται σε φάση που θέλει να μειώσει τον αριθμό των γευμάτων που τρώει μέσα στο 24ωρο και γι’ αυτό έχει αρχίσει να μειώνει τις ποσότητες. Κάποια στιγμή θα κόψει ένα γεύμα και θα αυξήσει την ποσότητα του γάλακτος στα υπόλοιπα.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα κοριτσάκι που θα γίνει 4 ετών τον Αύγουστο. Της δίνω ακόμη το γάλα της στο μπουκάλι και ενώ έχω προσπαθήσει να το σταματήσει αρχίζει τη γκρίνια. Το βράδυ πίνει το γάλα της στο κρεβάτι και αποκοιμιέται εύκολα (φοράει και πάνα τη νύχτα – το πρωί είναι γεμάτη). Ξέρω ότι έχει μεγαλώσει αρκετά και δεν κάνει καλό, αλλά επειδή τρέχω και δε φτάνω με το μικρό της αδερφούλη ανέχομαι ακόμη το μπιμπερό. Σκέφτομαι όμως ότι πρέπει να τελειώσει η… περίοδος χάριτος σε αυτό το θέμα και θέλω τη συμβουλή σας προκειμένου να γίνει ήρεμα η μετάβαση στο ποτήρι. Αυτό είναι που με απασχολεί κυρίως. Και μια ερώτηση για το παμπερς: πρέπει να της το κόψω έστω στο μεσημεριανό ύπνο; Σας ευχαριστώ πολύ, μαμά Ιωάννα”.

Απάντηση
Αγαπητή Ιωάννα από μόνη σου έχεις καταλάβει και παραδέχεσαι ότι έχεις καθυστερήσει να κάνεις όλα αυτά που θέλεις τώρα δηλαδή να κόψεις τις κακές συνήθειες των παιδιών όπως λέμε. Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν ξαφνικά αλλά θα πρέπει να γίνουν με μία σειρά. Αποφάσισε ποιο νομίζεις ότι είναι πιο εύκολο για το παιδί και διάβασε το άρθρο μου για το πώς μπορούμε να κόψουμε τις κακές συνήθειες των παιδιών.

Ερώτηση
“Γιατρέ, διαβάζω τα άρθρα σας πάντα και ευχαριστούμε πολύ για τη βοήθεια. Έχω ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε την 38η εβδομάδα φυσιολογικά με βάρος 2940 και ύψος 50 εκατοστά. Σήμερα είναι 18 μηνών, 12100 και 86 εκατοστά. Δε μιλάει καθαρά αλλά λέει τα δικά της. Μας καταλαβαίνει και μας μιμείται. Π.χ. χτενίζω τα μαλλιά μου, παίρνει τη χτένα και χτενίζεται. Μας δείχνει λίγα πράγματα όταν τη ρωτάμε. Είναι χαμογελαστή και δραστήρια. Ήθελα να ρωτήσω γιατί δεν παίζει με τα παιχνίδια της. Παίρνει το ένα, αφήνει το άλλο όταν βλέπει κάτι το θέλει. Αλλιώς κλαίει και φωνάζει. Παραπατάει. Μήπως έχει διάσπαση προσοχής; Αλλάξαμε περιβάλλον εδώ και ένα μήνα και από τότε άρχισαν όλα. Φταίει αυτό; Σε λίγο καιρό θα πάμε πάλι πίσω στο σπίτι μας σε άλλη πόλη και ελπίζω να ηρεμήσει. Τι λέτε;”

Απάντηση

Αγαπητή φίλη σίγουρα οι εξηγήσεις που δίνεις είναι λογικές για τη συμπεριφορά του παιδιού σου αυτόν τον τελευταίο καιρό. Όσον αφορά την ομιλία της εφόσον ακούει, καταλαβαίνει και λέει κάποιες λέξεις είναι ακόμα αρκετά μικρή και θα βελτιωθεί καθώς περνούν οι μήνες. Όσον αφορά τα παιχνίδια να λάβεις υπόψη σου ότι αυτά είναι φτιαγμένα από ενήλικες και όχι από τα ίδια τα παιδιά. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που δεν εντυπωσιάζονται από τα παιχνίδια που εμείς τους έχουμε φτιάξει και θέλουν πιο απλά και πιο φυσικά όπως είναι οι χτένες, τα κατσαρολικά κλπ. Γι’ αυτό μην ανησυχείς καθόλου.

Read More

And More