Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις απορίες που έχουν οι ανήσυχοι γονείς!

Ερώτηση
“ Έχω ένα αγοράκι 20 μηνών και ήθελα να ρωτήσω πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ημερησίως (το παιδάκι μου κοιμάται περίπου 14 με 15 ώρες) και πόσες κενώσεις πρέπει να κάνει την ημέρα (κάνει συνήθως τρεις και τρώει ακόμη αλεσμένα)”.

Απάντηση
Ένα παιδί είναι αρκετό στην ηλικία του αν κοιμάται 8-10 ώρες την ημέρα. Το δικό σας κοιμάται λίγο παραπάνω αυτό όμως δεν είναι κάτι κακό εφόσον το παιδί κατά τα άλλα είναι υγιές. Μην ξεχνάτε το παλιό ρητό ότι ο ύπνος τρέφει τα παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη και έτσι αυτό είναι ωφέλιμο για το παιδί. Όσον αφορά στις κενώσεις σε αυτήν την ηλικία μπορεί να κάνει μία κένωση κάθε τρεις μέρες αλλά μπορεί να κάνει και δέκα φορές την ημέρα αρκεί όταν κάνει μια φορά στις τρεις μέρες να μη είναι δυσκοιλιότητα δηλαδή να μη βγαίνουν τα κακά του βόλοι βόλοι σαν της κατσίκας και αν κάνει μέχρι δέκα φορές τη μέρα να μην είναι διάρροιες και ειδικά να μην έχουν πρόσμιξη αίματος.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω για τον νεογέννητο γιο μου που είναι 21 ημερών. Εδώ και μια εβδομάδα έχει μια βραχνάδα στη φωνή, στο κλάμα του. Τι να κάνω; Σας παρακαλώ δώστε μια εξήγηση. Κρύωσε;”

Απάντηση
Συνήθως τα νεογέννητα επειδή έχουν ευαίσθητες φωνητικές χορδές όταν κλαίνε ή γκρινιάζουν οι φωνητικές χορδές παθαίνουν οίδημα με αποτέλεσμα το παιδί να βραχνιάζει. Σε άλλη περίπτωση πρόκειται για λαρυγγίτιδα ή βρογχιολίτιδα πράγμα το οποίο είναι πολύ πιο σοβαρό και θα το είχατε καταλάβει. Άρα, λοιπόν, φροντίστε να του δίνετε κάποιο ρόφημα για να μαλακώνει ο λαιμός και να κλαίει λιγότερο.

Ερώτηση
“ Είμαι πατέρας ενός αγοριού ηλικίας 32 μηνών. Αντιμετωπίζουμε το εξής πρόβλημα: ο μικρός όταν δεν θέλει να ακούσει μια συμβουλή ή μια παρότρυνσή μας ή όταν κάποιος ξένος του υποδείξει κάτι που δεν του αρέσει, αντιδρά είτε φτύνοντας είτε κλοτσώντας, κυρίως εμάς τους γονείς. Είναι μοναχοπαίδι και μεγαλώνει με την καθημερινή φροντίδα της συζύγου μου η οποία δεν εργάζεται. Αναρωτιόμαστε ποια είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση στη συμπεριφορά αυτή, η οποία μας στενοχωρεί, όχι τόσο σε σχέση με τη γνώμη του κοινωνικού μας περίγυρου όσο σε σχέση με τη σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού”.

Απάντηση
αυτό που κάνει το παιδί σας θα μπορούσε να το κάνει κάθε παιδί χωρίς να είναι μοναχοπαίδι. Σίγουρα η συμπεριφορά αντανακλά το πώς έχει διαπαιδαγωγηθεί στο περιβάλλον του, όχι ότι εσείς δεν είστε καλοί γονείς, απλώς το παιδί σας χειρίζεται και σας εκμεταλλεύεται με αυτόν τον τρόπο, προσπαθώντας να σας φέρει σε δύσκολη θέση και να σας εκμεταλλευτεί. Χρειάζεται, λοιπόν, καταρχην να μη δίνετε μεγάλη σημασία όταν κάνει αυτό που δεν σας αρέσει, να είσαστε διακριτικοί, να μη δείχνετε ότι σας ενοχλεί και διακριτικά να προσπαθήσετε εκείνη τη στιγμή να του αποσπάτε την προσοχή με άλλες παραστάσεις χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι το κάνετε επίτηδες για να ξεφύγετε από την κακή του πράξη. Έτσι σιγά-σιγά θα αποτοξινωθεί από αυτή τη συμπεριφορά.

Read More

And More