Ο παιδίατρος απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις και απορίες που έχετε για τα παιδιά σας!

Ερώτηση
“Έχω 40 ημερών κοριτσάκι, πίνει γάλα σκόνη και θήλαζα μέχρι τώρα ταυτόχρονα. Εχθές δεν είχε κένωση ούτε σήμερα ενώ είχε πριν 2 φόρες την ήμερα. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Ο αριθμός των κενόσεων στα νεογέννητα ποικίλει από μία κένωση κάθε τρεις έως τέσσερις μέρες αλλά και μέχρι 10 φορές την ημέρα. Σημασία έχει τα κακά του μωρού να μην είναι σκληρά, βόλοι- βόλοι σαν της κατσίκας, το οποίο σημαίνει ότι έχει δυσκοιλιότητα ή αντιθέτως να μην είναι τελείως υδαρή με βλένες και πρόσμιξη κόκκινου χρώματος, το οποίο μπορεί να είναι αίμα.

Ερώτηση
“Είμαι έγκυος στον 5ο μήνα. Το πρόβλημά μου είναι ότι μασάω τσίχλα Νικορέτ, περίπου 10 τσίχλες. Μπορεί αυτό να βλάψει το έμβρυο;”

Απάντηση
Οι συγκεκριμένες τσίχλες περιέχουν ποσότητα νικοτίνης, η οποία μέσα από το αίμα σας περνάει στο έμβρυο και μπορεί να προκαλέσει όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που προκαλεί η νικοτίνη στην υγεία των παιδιών. Επομένως είναι απαγορευτικό να μασάτε αυτές τις τσίχλες διότι είναι σαν να καπνίζετε.

Ερώτηση
“Γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω για τον νεογέννητο γιο μου που είναι 21 ημερών. Εδώ και μια εβδομάδα έχει μια βραχνάδα στη φωνή, στο κλάμα του. Τι να κάνω; Σας παρακαλώ δώστε μια εξήγηση. Κρύωσε;”

Απάντηση
Συνήθως τα νεογέννητα επειδή έχουν ευαίσθητες φωνητικές χορδές όταν κλαίνε ή γκρινιάζουν οι φωνητικές χορδές παθαίνουν οίδημα με αποτέλεσμα το παιδί να βραχνιάζει. Σε άλλη περίπτωση πρόκειται για λαρυγγίτιδα ή βρογχιολίτιδα πράγμα το οποίο είναι πολύ πιο σοβαρό και θα το είχατε καταλάβει. Άρα, λοιπόν, φροντίστε να του δίνετε κάποιο ρόφημα για να μαλακώνει ο λαιμός και να κλαίει λιγότερο.

Read More

And More