Ο παιδίατρος απαντάει στα email σας!

Το μωράκι μου είναι καλά στα κιλά του; Το μητρικό γάλα στους πόσους βαθμούς Κελσίου πρέπει να φυλάγεται στο ψυγείο; Πότε μπορώ να σταματήσω να δίνω βρασμένο νερό στην κόρη μου;
Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει κάθε εβδομάδα με σειρά προτεραιότητας στα email σας!
Ερώτηση
Γέννησα στις 32 εβδομάδες και 5 ημέρες ένα αγοράκι 2160kg.Τώρα είναι 5 μηνών και ζυγίζει 7100kg.Τρώει 5 γεύματα το 24ωρο εκ των οποίων τα 4 είναι γάλα σε σκόνη των 180ml και το πέμπτο είναι φρουτόκρεμα (με φρέσκα φρούτα) των 180ml.Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν τα κιλά του, η ποσότητα και ο αριθμός των γευμάτων είναι εντάξει. Επίσης θα ήθελα να μου εξηγήσετε αν μπορείτε την παρακάτω συμπεριφορά που παρουσιάζει κάθε βράδυ εδώ και 15μέρες.Κουνάει πάνω κάτω τα χέρια και τα πόδια του όταν κοιμάται σαν να τον ενοχλεί κάτι. Ανησυχώ πολύ θα ήθελα να μου πείτε αν πρέπει να γίνει κάποια εξέταση. Συγνώμη αν σας κούρασα, ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Ένα παιδί όταν είναι 5 μηνών πρέπει να διπλασιάσει το βάρος που γεννήθηκε. Άρα το δικό σας μωρό παρόλο που γεννήθηκε πρόωρο, το βάρος του είναι πάρα πολύ καλό. Επίσης τα γεύματα που περιγράφετε ότι τρώει είναι σε επίπεδα φυσιολογικά.
Όσον αφορά την ανησυχία του το βράδυ το πιθανότερο απ’ όλα είναι ότι βρίσκεται σε φάση έξαρσης της οδοντοφυΐας του και γι’ αυτό πονάει το βράδυ και συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Το πιθανότερο απ’ όλα είναι να παρατηρείτε ότι έχει σάλια και να βάζει και τα χεράκια στο στόμα. Αν του δώσετε λίγο αναλγητικό όπως παράδειγμα λίγο depon ένα βράδυ, θα δείτε εάν αλλάζει η συμπεριφορά του παιδιού και αν ηρεμεί αυτό σημαίνει ότι τελικά είναι πόνος από τα δόντια.
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 4 1/2 μηνών και εδώ και μια βδομάδα επέστρεψα στη δουλειά. Ξεκίνησα μετά τον πρώτο 1 1/2 μήνα να συλλέγω μητρικό γάλα και να δημιουργώ τη δική μου τράπεζα. Μετά από σχεδόν 2 μήνες ξεπαγώνοντας το βράδυ στο ψυγείο γάλα από την κατάψυξη παρατήρησα αλλοιωμένη μυρωδιά. Δεν έχει ξινή γεύση, αλλά είναι και αυτή αλλοιωμένη. Ταράχτηκα γιατί με πολύ κόπο μάζευα το γάλα για να συνεχίσω το θηλασμό και το μητρικό γάλα όσο το δυνατό περισσότερο. Δοκίμασα να αποψύξω γάλα 10 ημερών και είχε πάλι αλλοιωμένη μυρωδιά και γεύση. Είναι φυσιολογικό αυτό; Του το δίνω ή άδικα το μάζευα; Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Το μητρικό γάλα για να συντηρηθεί σωστά πρέπει η κατάψυξη του ψυγείου να πιάνει τους -18 έως -20 βαθμούς Κελσίου. Εάν είναι σωστή η θερμοκρασία, το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και μέχρι 4 μήνες χωρίς να αλλοιωθεί. Παρατηρούμε όμως καμιά φορά οι καταψύξεις να μην πιάνουν αυτή την θερμοκρασία ή τα ψυγεία να έχουν κάποια βλάβη περιοδική με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται το γάλα που φυλάσσουμε. Πρώτα λοιπόν ελέγξτε αν η κατάψυξή σας πιάνει αυτή την χαμηλή θερμοκρασία και δεύτερον να κάνετε μία εξέταση του γάλακτος που θεωρείτε ότι είναι αλλοιωμένο σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει μικροβιολογικό φορτίο.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι ενός έτους και αναρωτιέμαι πότε μπορώ να σταματήσω να της δίνω βρασμένο νερό. Πείτε μου την γνώμη σας παρακαλώ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.”
Απάντηση
Γενικά την αποστείρωση την σταματάμε σε ένα παιδί μετά τους 4 έως τους 5 μήνες της ζωής του όπου έχει ολοκληρωθεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού του και μπορεί να ανταπεξέρχεται στα κοινά μικρόβια. Κάνουμε απλώς μία κανονική καθαριότητα αλλά χωρίς αποστείρωση.
Ερώτηση
Γιατρέ θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την κόρη μου και το ύψος της. Είναι 1 έτους και έχει βάρος 10.100, ύψος 71 και περίμετρο κεφαλής 46. Οι τιμές αυτές ήταν ίδιες και στη μέτρηση του προηγούμενου μήνα που ήταν 11 μηνών. Γεννήθηκε 3480, 50 εκ. και 36 εκ περίμετρο κεφαλής. Θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό σε αυτές τις τιμές και ιδιαίτερα σχετικά με το ύψος της. Τη συγκρίνω με τη μεγαλύτερη αδελφή της που όταν ήταν 11 μηνών ήταν 10.200, 78 εκ. και 47 περιμ. κεφαλής και η οποία γεννήθηκε 3650, 50 εκ ύψος και 36 εκ περιμ. κεφαλής, και η διαφορά αυτή με προβληματίζει ακόμη περισσότερο. Ευχαριστώ πολύ.”
Απάντηση
Ένα μωρό όταν είναι 1 χρόνου πρέπει να τριπλασιάσει το βάρος της γέννησής του. Το ύψος του πρέπει να είναι 20 με 22 εκατοστά από το ύψος της γέννησης. Το κεφάλι του πρέπει να έχει μεγαλώσει περίπου 12 εκατοστά από την περίμετρο κεφαλής όταν γεννήθηκε. Άρα το δικό σας μωρό πάνω κάτω βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα και πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε.
Ερώτηση
Θήλαζα αποκλειστικά για 2,5 μήνες ώσπου παρατήρησα σταδιακά μείωση παραγωγής γάλακτος. Το παιδί δεν χόρταινε με αποτέλεσμα να δυσανασχετεί και να κλαίει. Έτσι λοιπόν του δίνω συμπλήρωμα (σκόνη). Μπορώ με κάποιο τρόπο να αυξήσω την παραγωγή γάλακτος; Ευχαριστώ.”
Απάντηση
Για να έχετε αύξηση του γάλακτος πρέπει πρώτα πρώτα να έχετε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση. Εάν η μητέρα είναι αγχωμένη για οποιοδήποτε λόγο η παραγωγή του γάλακτος μειώνεται. Επίσης μπορείτε να βοηθήσετε με την διατροφή σας. Πρέπει να τρώτε ότι είναι ακριβό, δηλαδή κρέας, φρούτα, χόρτα. Ένα με δύο ποτήρια χυμό φρέσκου καρότου την ημέρα θα βοηθούσε όπως επίσης γάλα, αυγά, χυμό φρέσκου πορτοκαλιού και τέλος πάρα πολύ νερό γιατί για την παραγωγή γάλακτος χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού. Να φανταστείτε ότι το 70% του μητρικού γάλακτος είναι νερό.

Read More

And More