Ο παιδίατρος απαντάει στα email σας!

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης απαντάει στα email που στέλνουν οι ανήσυχες μανούλες…
Ερώτηση
Έχω ένα αγοράκι 4 ετών. Πηγαίνει σε παιδικό σταθμό και το πρόβλημα είναι ότι δαγκώνει τα παιδάκια όταν του παίρνουν τα παιχνίδια. Έχω προσπαθήσει με συζήτηση αλλά και με τιμωρία, το ίδιο και οι δασκάλες του αλλά δεν έχουμε αποτέλεσμα. Τι μου προτείνετε;”
Απάντηση
Είναι μία συμπεριφορά που πολλά παιδάκια την κάνουν. Αν θέλαμε να αστειευτούμε θα σας έλεγα ότι το παιδί σας δεν έχει κανένα πρόβλημα αλλά το πρόβλημα το έχουν φυσικά τα άλλα παιδιά. Φυσικά και θα προσπαθήσετε με διακριτικότητα και με διάφορους τρόπους να βρείτε το κουμπί που λέμε του παιδιού σας και να σταματήσει αυτή την κακιά συνήθεια. Αργά ή γρήγορα όμως κάποιο άλλο παιδί θα του συμπεριφερθεί το ίδιο άσχημα και ίσως και να το χτυπήσει και θα καταλάβει το δικό σας το παιδί ότι δεν μπορεί να είναι αυτό μόνο που θα συμπεριφέρεται έτσι και θα αρχίσει όπως λέμε να μαζεύεται.
Ερώτηση
Η κόρη μου είναι 2 χρονών και 7 μηνών και δεν έχει κλείσει ακόμα η πηγή πάνω στο κεφαλάκι της. Η ανάπτυξη της είναι απόλυτα φυσιολογική, αλλά αρχίζω και ανησυχώ. Μήπως τελικά είναι κάτι σοβαρό;”
Απάντηση
Η πρόσθια πηγή κεφαλιού κλείνει από 12 μηνών έως 24 μηνών. Εφόσον έχει περάσει τα δύο χρόνια θα πρέπει να γίνει ένας στοιχειώδης έλεγχος. Πρώτον αφού η πηγή είναι ακόμα ανοιχτή πρέπει να γίνει ένα υπερηχογράφημα εγκεφάλου για να δούμε εάν το εσωτερικό του κεφαλιού είναι φυσιολογικό. Δεύτερον πρέπει να γίνει μία ακτινογραφία άκρας χειρός για να διαπιστώσουμε την οστική ηλικία του παιδιού.
Ερώτηση
Καλημέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας! Ο παιδίατρος μας είπε ό,τι η εγγονή μου έχει αιφνίδιο εξάνθημα. Έτσι χωρίς λόγο. Σε τι μπορεί να οφείλεται; Μπορεί να ξανασυμβεί;”
Απάντηση
Αιφνίδιο εξάνθημα είναι μία ίωση που μετά από μία περίοδο 3 έως 4 το πολύ πυρετικής κίνησης πέφτει ο πυρετός και εμφανίζεται ένα διάχυτο εξάνθημα σε όλο το σώμα του παιδιού το οποίο και αυτό υποχωρεί μετά από ενάμιση ή δύο 24ωρα. Θεωρείται ότι είναι από τις μικρές παιδικές ασθένειες η οποία όμως δεν αφήνει μόνιμη ανοσία και μπορεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας να το ξαναεμφανίσει.
Ερώτηση
Γιατρέ μου η κόρη μου είναι 5 μηνών και τα βράδια που κοιμάται βάζει συνέχεια τα χέρια της στο προσωπάκι της, το τρίβει με αποτέλεσμα να ξυπνάει. Αναγκάζομαι να της κατεβάζω όλο το βράδυ τα χεράκια. Από τι μπορεί να προέρχεται; Το κάνει εδώ και 2 μήνες.”
Απάντηση
Μία από τις αιτίες που ένα παιδί συμπεριφέρεται έτσι είναι η έναρξη της οδοντοφυΐας. Μπορεί κατά την διάρκεια της νύχτας να αισθάνεται κάποιο γενικό πόνο και ενόχληση προς το κεφάλι και να αναγκάζεται το παιδί να τρίβει το πρόσωπό του. Επίσης εάν είναι μπουκωμένο στη μύτη μπορεί να το κάνει. Κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει είναι μία μορφή αλλεργίας. Μπορεί δηλαδή το βράδυ την ώρα που κοιμάται να υπάρχει κάποιο αλλεργικό αντιγόνο στην ατμόσφαιρα του δωματίου που να δημιουργεί στο παιδί ένα είδος ενόχλησης στη μύτη και γι’ αυτό να τρίβει το πρόσωπό του.

Read More

And More