Ο παιδίατρος, Δρ. Μαζάνης, στο TLife: Διάβασε τις απαντήσεις του στα ερωτήματά σου!

Ο παιδίατρος, Δρ. Μαζάνης, στο TLife: Διάβασε τις απαντήσεις του στα ερωτήματά σου! | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω την γνώμη σας για την κρέμα mundisal και αν είστε υπέρ της χρήσης depon στην διάρκεια της οδοντοφυΐας .Δεν μπορώ να βρω άλλη λύση ώστε να τον ηρεμήσω. Αλλά ανησυχώ μήπως του προκαλώ και κακό με την χορήγηση φάρμακων. Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η οδοντοφυΐα είναι μερικές φορές ενοχλητική και επώδυνη, όμως έτσι κι αλλιώς είναι περαστική και χρειάζεται λίγο υπομονή. Άλλα παιδάκια την περνούν ελαφριά και άλλα ταλαιπωρούνται περισσότερο. Ανάλογα, λοιπόν, με την σοβαρότητα της ενόχλησης, αποφασίζουμε κατά περίπτωση για το τι θα κάνουμε, ώστε να ανακουφιστεί το μωρό. Ξεκινάμε από τα πιο απλά που είναι μασάζ στα ούλα με το δάχτυλο ή με το ειδικό γαντάκι ή με την δαχτυλήθρα από σιλικόνη και αν αυτά δεν βοηθήσουν, τότε εφαρμόζουμε δυο-τρεις κρέμες για την οδοντοφυΐα. Σε περίπτωση που το μωρό πονάει πάρα πολύ και δεν μπορεί να φάει ή να κοιμηθεί, τότε μπορούμε να χορηγήσουμε και κάποιο αναλγητικό. Εννοείται ότι δίνουμε τα φάρμακα κατόπιν συνεννόησης με τον παιδίατρο και φυσικά όχι με το παραμικρό.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ. Θα ήθελα να ρωτήσω αναφορικά με το βάρος της κόρης μου που είναι δύο ετών και μόλις 11,5 κιλά. Στα κιλά αυτά έχει παραμείνει από τον Οκτώβριο, ενώ και νωρίτερα ήταν 10,5 κιλά επί επτά μήνες. Ο παιδίατρος μας λέει να μην ανησυχούμε και ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ειδικά εφόσον παίρνει ύψος. Όμως εγώ ανησυχώ, γιατί ακούω ότι το φυσιολογικό βάρος για ένα παιδί δύο ετών είναι τουλάχιστον 13 κιλά. Γενικά, τρώει υγιεινά, αλλά έχει κόψει το γάλα εδώ και έξι μήνες. Σημειωτέον ότι από την γέννησή της έχει πέσει μία καμπύλη στο βάρος. Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου δεν είναι τόσο αδύνατο ώστε να αγχώνεσαι. Το βάρος εξαρτάται και από το βάρος που είχε στην γέννηση. Σε αυτή την ηλικία, λίγο πάνω ή λίγο κάτω δεν έχει τόση σημασία αν σε όλα τα άλλα είναι καλά: δηλαδή δεν αρρωσταίνει, νευρολογικά είναι καλά και οι αιματολογικές εξετάσεις για σίδηρο, θυρεοειδή κλπ είναι καλές. Επίσης, πολλές φόρες τα μωρά κάνουν αυτό που λέμε “άλματα ανάπτυξης”, δηλαδή για κάποιο διάστημα σταματούν την ανάπτυξη και μετά επανέρχονται.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα, το μωρό μου γεννήθηκε 2,550 κιλά μόλις μπήκα στον ένατο μήνα. Δεν θήλασα λόγω δικού μου προβλήματος υγείας. Τώρα είναι μόλις μίας εβδομάδας και πίνει frezilac, αλλά πολύ λίγο, σαν να μην της αρέσει, και δεν ξέρω τι να της δώσω αφού έτσι δεν παίρνει βάρος. Από εμένα ξέρω ότι έχω δυσανεξία στην λακτόζη και ρώτησα την παιδίατρο για να δώσω γάλα χωρίς λακτόζη, αλλά μου είπε ότι δεν κάνει. Μετά την ρώτησα για το almiron pepti 1 και μου είπε να το δοκιμάσω.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν κατάλαβα ποια είναι η ηλικία του μωρού σου. Πάντως, νομίζω ότι επειδή το PEPTI είναι πολύ εξειδικευμένο και για πιο σοβαρές αλλεργίες, καλό θα ήταν πρώτα να δοκιμάσεις ένα γάλα FL, δηλαδή χωρίς λακτόζη και αν δεν πάει καλά, τότε να περάσεις στα πιο εξειδικευμένα. Επίσης, να σκεφτείτε μήπως έχει εσωτερική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι καούρες και τα τσουξίματα το κάνουν να απεχθάνεται το γάλα.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι 44 μηνών με πολύ καλή ανάπτυξη σε όλα. Μίλησε και περπάτησε πολύ νωρίς, παίζει και συνεργάζεται άψογα με μεγάλους και παιδιά και στον παιδικό μου λένε ότι ξεχωρίζει για την εξυπνάδα του και την καλή συμπεριφορά του. Όταν ήταν 27 μηνών, σηκώθηκε όρθιος στο καρεκλάκι του φαγητού με αποτέλεσμα να πέσει με το κεφάλι στο πάτωμα. Ο παιδίατρος που τον πήγαμε άμεσα διέκρινε μικρό αιμάτωμα στο αυτάκι που πέρασε μετά από μερικές ημέρες, αλλά παρ’ όλη την επιμονή μου δεν συνέστησε αξονική ή μαγνητική εγκεφάλου. Τον παρακολουθούσαμε στενά και εμείς και ο παιδίατρος για 15 ημέρες και δεν είδαμε κανένα πρόβλημα στην συμπεριφορά του. Το τελευταίο διάστημα, μετά από χτύπημα φιλικού προσώπου στο κεφάλι και δημιουργία αιματώματος στον εγκέφαλο, μου δημιουργήθηκε ο φόβος μήπως κάτι έπαθε και το παιδί μου τότε και δεν το κοιτάξαμε, με αποτέλεσμα να φανεί στο μέλλον. Θα ήθελα να ρωτήσω αν τώρα μια μαγνητική εγκεφάλου θα δείξει κάτι αν υπάρχει- και αν αυτό διορθώνεται πλέον. Σας ευχαριστώ θερμά.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η αξία μιας απεικονιστικής εξέτασης είναι να γίνει αμέσως μετά την πτώση και το χτύπημα. Τώρα, αφού έχει περάσει τόσος καιρός, δεν υπάρχει λόγος να την κάνετε, παρά μόνο αν το παιδί αρχίσει να εμφανίζει νευρολογικά συμπτώματα, όποτε θα πρέπει να εξακριβώσετε αν υπάρχει ανατομική βλάβη στον εγκέφαλο. Για λόγους ψυχολογικούς, εννοείται ότι θα μπορούσατε να την κάνετε και τώρα, αλλά είναι υπερβολικό να υποστεί το παιδί σας μια αξονική ή μαγνητική σαν εξέταση ρουτίνας.

 

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα γιατρέ, Έχω ένα αγοράκι που έκλεισε τα τέσσερα τον Οκτώβριο που μας πέρασε. Είναι 16 κιλά και έχει ύψος 1,02 μέτρο. Πώς τον βλέπετε; Ανησυχώ λίγο για το ύψος του, βλέποντάς το με άλλα παιδάκια της ηλικίας του. Ο μπαμπάς του είναι 1,78 και εγώ 1,65. Μίλησε καθαρά και περπάτησε πολύ γρήγορα και γενικά σε όλα τα υπόλοιπα δεν είχαμε ποτέ κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Σας ευχαριστώ

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, δεν νομίζω ότι πρέπει να ανησυχείς, διότι με βάση το ύψος του μπαμπά του και το δικό σου, ο γιος θα ξεπεράσει το 1,78.

 

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι δυόμιση ετών. Αρρώστησε με λαρυγγίτιδα και είχε πολύ άσχημο βήχα. Δώσαμε σταγόνες σολντεζανίλ για τρεις μέρες και κάνουμε μασκάκι στο νεφελοποιητή αερολίν τρεις φορές την ήμερα και pulmicort δύο φορές την ημέρα ολόκληρη αμπούλα. 15 μέρες κάνει μασκάκια, αλλά ο βήχας παραμένει  ίδιος. Δεν ξέρω τι να κάνω. Έχω περιθώριο να συνεχίσω τα μασκάκια; Σκέφτηκα να σταματήσω και ίσως σταματήσει από μόνος του ο βήχας. Τι να κάνω; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να το εξετάσει πάλι ο παιδίατρος, για να δει αν χρειάζεται να πάρει και αντιβίωση, μήπως έχει κάνει εισρόφηση κάποιου ξένου σώματος και αν εισπνέει κανονικά όλη την ποσότητα των φαρμάκων τόσο καιρό. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν για να ξέρεις αν πραγματικά γίνεται σωστά η θεραπεία και αν η συγκεκριμένη είναι και η ενδεδειγμένη.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more