Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις απορίες που του έθεσαν οι μαμάδες… “Γιατί ο μικρός λέει συνέχεια όχι;”

Όλες οι μανούλες έχουν ανησυχίες. Θέλουν το καλύτερο για το παιδί τους ή τα παιδιά τους και κάποιες φορές δημιουργούνται απορίες. Ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Να απαντήσει στις απορίες σας, να σας κατευθύνει, να πάρετε μια δεύτερη γνώμη και φυσικά όχι για να αντικαταστήσει τον προσωπικό σας παιδίατρο. Η πολυετής εμπειρία του, οι γνώσεις του και οι συμβουλές του είναι πολύτιμες και πολύ χρήσιμες. 

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα γιατρέ. Έχω έναν μπέμπη 3 μηνών. Όταν γεννήθηκε έπινε το …., αλλά του ήταν βαρύ. Του δώσαμε το f…… Κι αυτό δεν τον βοήθησε, γιατί έβγαζε γουλιές και ρουκέτα. Και τώρα πίνει το f….., όμως το μωρό πίνει 180 με 220ml πότε ανά τρίωρο, πότε ανά τετράωρο, εκτός της νύχτας, που αν έχει πιει 180 με 220 ml θα κοιμηθεί 6 ώρες. Όταν πιει γάλα όμως μετά από μία με δύο ώρες αναγουλιάζει, βήχει κάποιες φορές και βγάζει γάλα από το στόμα, κι ας είναι και με κλίση στο λίκνο του. Να του δώσουμε κατσικίσιο; Θεωρείτε ότι μπορεί να είναι καλύτερο ή το f…. είναι το σωστό και δεν χρίζει αλλαγής;
Μόνο όταν κοιμάται αγκαλιά μου δεν του βγαίνει και κάνει ήρεμο ύπνο.

Ευχαριστώ γιατρέ,
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα,
από ότι φαίνεται το μωρό σου έχει γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση. Δηλαδή ανεβαίνει το γάλα από το στομάχι του προς τον οισοφάγο και έχει καούρες και τσουξίματα και για αυτό συμπεριφέρεται όπως το περιγράφεις. Το καλύτερο από όλα θα ήταν να κάνει ένα πολύ καλό ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ οισοφάγου – στομάχου ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός της παλινδρόμησης και μετά να πάρει ένα γάλα αντιαναγωγικό AR και κάποιο ειδικό σιρόπι ώστε να μην παλινδρομεί και να ηρεμήσει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ καλησπέρα!
Έχω ένα αγοράκι 4 ετών, το οποίο όταν μιλάει πιο έντονα πετάγεται η φλέβα στο λαιμό του! Είναι κάτι ανησυχητικό;
Πόπη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
συνήθως είναι οι επιφανειακές φλέβες που λόγω της πίεσης από το αίμα φαίνονται περισσότερο. Αν λοιπόν είναι οι φλέβες, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως πρόκειται για λεμφαδένιτιδα της τραχηλικής περιοχής, τότε θα ΠΡΕΠΕΙ να αξιολογηθεί περαιτέρω.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας!
Έχουμε ένα αγοράκι 4 ετών και 2 μηνών. Το τελευταίο διάστημα έχει πολύ έντονα την άρνηση. Το ίδιο μας είπε και η κυρία στον παιδικό σταθμό. Για το παραμικρό θα πει “όχι” κι επίσης είναι και λίγο παραπάνω ευαίσθητος και κλαίει σε κάτι που θέλει και δεν το παίρνει. Κάνω υπομονή αλλά κάποιες φορές εξαντλείται και τον μαλώνω έντονα με φωνές. Τι επιλογές έχουμε για να το διαχειριζόμαστε ευκολότερα; Είναι στην ηλικία που δικαιολογείται η τόση χρήση του “ΟΧΙ” που κάνει; Υπάρχει περίπτωση να προσπαθεί να χειρίζεται καταστάσεις για να τραβάει την προσοχή;
(Σημείωση: Έχει μάθει να ζει και με τους δύο γονείς στο σπίτι, γιατί ο σύζυγος εργάζεται από πάντα από το σπίτι κι εγώ δεν δουλεύω και νομίζω ότι έχει την εικόνα πως επειδή είμαστε όλοι μαζί σπίτι είναι φυσιολογικό να τον απασχολούμε διαρκώς εμείς, ενώ δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό κάποιες φορές, με αποτέλεσμα -σπάνια- να παίζει μόνος του).
Πιστεύετε ότι παίζει κάποιο ρόλο αυτό;
Σοφία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
σχεδόν έχεις απαντήσει στο ερώτημά σου. Το παιδί σου σας χειρίζεται διότι:
1. είναι σε ηλικιακή φάση που αντιδρά
2. έχει αλλάξει περιβάλλον -από το υπερπροστατευτικό του σπιτιού σε αυτό του σχολείου και της τάξης.
Θέλει λίγο χρόνο και δουλειά τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Βασικά χρειάζεται ηρεμία -διότι αλλιώς θα αντιδρά, να έρχεται σε επαφή με τους συμμαθητές του εκτός παιδικού σταθμού -ώστε να κάνει πιο ενισχυμένες φιλίες, να δουλέψει και λίγο η δασκάλα με παραδείγματα και ιστορίες και ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ θα ηρεμήσει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ.
Έχω έναν γιο 3,5 ετών. Το πρόβλημά μας είναι ότι αρνείται να κάνει τσίσα και κακά στην τουαλέτα! Όλη μέρα φοράει εσώρουχο αλλά όταν θέλει να τα κάνει, ζητάει να του βάλουμε πάνα κι αν δεν του βάλουμε τα κρατάει πάνω του για ώρες! Έχω δοκιμάσει τα πάντα -γιογιό κλπ. Τι μου προτείνετε να κάνω;
Γεωργία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
δεν έχουν ωριμάσει ακόμα οι σφιγκτήρες του. Θέλει κάποιο χρόνο, περισσότερο από άλλα παιδιά. ΠΡΟΤΕΙΝΩ να τον βάζεις στο γιο γιο με την πάνα και τα ρούχα όταν θέλει να αφοδεύσει, ώστε σε πρώτη φάση να μάθει την διαδικασία και μετά σιγά σιγά θα συνηθίσει την διαδικασία.

Αν θέλεις κι εσύ να απευθύνεις την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

Read More

And More