Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις σου

Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις, προβληματισμούς αλλά και τις απορίες κάθε μαμάς. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να στείλεις το μήνυμα σου στο mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!
 
Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

 

Ερώτηση: Ο γιος μου είναι 3 ετών και 3 μηνών. Από τον περασμένο Νοέμβριο 2021 παρουσίασε πρώτη φορά ωτίτιδα και από τότε σε κάθε ίωση που κολλάει από το σχολείο ευαισθητοποιούνται τα αυτιά του και παρουσιάζει δέκατα ακόμα και μετά από τρεις εβδομάδες μιας ίωσης όπως τώρα συμβαίνει κάνει 37 θερμοκρασία και μετά από λίγη ώρα έρχεται στα φυσιολογικά η θερμοκρασία του. Πως το εξηγείτε αυτό και πως θα μπορούσα να το αντιμετωπίσω πιο αποτελεσματικά κατά την γνώμη σας.


Απάντηση: Αγαπητή Φίλη τα παιδιά που πηγαίνουν παιδικό σταθμό αρρωσταίνουν 4-5 φορές περισσότερο από τα παιδιά που μένουν σπίτι. Επίσης τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 10 χρόνων, δικαιολογείται να αρρωσταίνουν μέχρι και 10 φορές το χρόνο. Τώρα όσο αφορά στο δικό σου παιδί, έχει μια ευαισθησία περισσότερο προς τα αυτιά, όπως άλλα παιδάκια έχουν το λαιμό τους, τα πνευμόνια κλπ. Για να βοηθήσεις το παιδί σου θα είναι καλό να του καθαρίζεις πολύ καλά και συχνά τη μύτη , ώστε να μην περνάνε εκκρίσεις προς το αυτί μέσα από την ευσταχιανή σάλπιγγα.

Ερώτηση: Έχω δίδυμα 19 μηνών. Ο γιος μου περίπου από τον Δεκέμβριο, τότε είχε πυρετό, ξυπνάει την νύχτα την ίδια ώρα και κλαίει απαρηγόρητος μέχρι που τον παίρνουμε στο κρεβάτι και κοιμάται μαζί μας από τότε το έχει καθιερώσει κάθε βράδυ. Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεκινήσει και η κόρη μου το ίδιο. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε? Τον αφήσαμε κάποια βραδιά στην κούνια του χωρίς να τον πάρουμε στο κρεβάτι μας αλλά δεν σταμάταγε να κλαίει.


Απάντηση: Αγαπητή Μανούλα σε αυτή την ηλικία πολλά παιδάκια συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο διότι αρχίζουν να νοιώθουν την εγκατάλειψη και το φόβο. Μετά γίνεται συνήθεια και καταλήγουμε σε φαύλο κύκλο. Η καλύτερη μέθοδος είναι να πηγαίνεις εσύ στο δωμάτιο τους και να φεύγεις αφού κοιμηθούν. Όταν ξυπνήσουν να πηγαίνεις πάλι στο δωμάτιο τους και να ξαναφύγεις. Συνήθως μετά από μερικές επαναλήψεις το συνηθίζουν και ηρεμούν.

Ερώτηση: Η μικρή μου κόρη είναι 3,5 χρονών και έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξή της, στο ύψος κυρίως. Έχω και την μεγαλύτερη κόρη μου κ εκείνη έχει θέμα με το ύψος της. Την έχουμε ψάξει και για έλλειψη αυξητικής, για κοιλιοκάκη, ενδοκρινολογικά κ.α. Δεδομένου λοιπόν ότι έχει θέμα η μεγάλη με το ύψος αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι κληρονομικό? Ή πρέπει να κάνει και η μικρή εξετάσεις? Να σημειώσω ότι και το δικό μου ύψος είναι χαμηλό μόλις 1,55εκ.

Απάντηση: Αγαπητή Φίλη το ύψος των παιδιών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι και το κληρονομικό. Εννοείται ότι πριν καταλήξουμε στο κληρονομικό, γίνονται όλες οι απαιτούμενες εξετάσεις μικροβιολογικές και απεικονιστικές. Μια από τις πιο σημαντικές είναι η ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία. Με αυτή την εξέταση διαπιστώνουμε αν η χρονολογική ηλικία του παιδιού αντιστοιχεί με την οστική.

Ερώτηση: Έχω ένα αγοράκι 4 ετών. Κάναμε πρόσφατα γενική εξέταση αίματος και ούρων και με ανησύχησε το ζάχαρο στο αίμα είναι 100 και στα ούρα βρέθηκαν ίχνη χολερυθρίνης. Μια βδομάδα πριν τις εξετάσεις είχε περάσει γαστρεντερίτιδα και έκανε αρκετές μέρες να συνέλθει. Παίζει κάποιο ρόλο; Οι υπόλοιπες εξετάσεις του είναι φυσιολογικές. 

Απάντηση: Αγαπητή Φίλη εξαρτάται και με ποιο τρόπο γίνονται οι εξετάσεις. Για παράδειγμα για την μέτρηση του σακχάρου θα πρέπει να έχει προηγηθεί ολική νηστεία τουλάχιστον για τρεις ώρες. Επίσης είναι σημαντικό να μετρηθεί και η γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη η οποία δείχνει το μέσο όρο του σακχάρου των τελευταίων τριών μηνών.

Read More

And More