Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των μαμάδων… “Γιατί ξυπνάει συνέχεια μέσα στη νύχτα;”

Το να είσαι μαμά είναι ευλογία. Έχει όμως και ευθύνες και ανησυχίες. Σύμμαχός σας ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης που μέσα από το TLIFE απαντά στις απορίες σας. Όχι για να αντικαταστήσει τον παιδίατρό σας, αλλά για να σας κατευθύνει, να πάρετε μια δεύτερη γνώμη, να σας ενημερώσει.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας,
Έχω έναν γιο, ο οποίος τέλος Ιανουαρίου έκλεισε τα 6 του χρόνια. Δεν δέχεται με τίποτα να κάνει τα κακά του στην τουαλέτα, όπως κάνει τα τσίσα του. Επειδή με τις αντιρρήσεις μου το αποτέλεσμα είναι να τα κρατάει θεώρησα ότι καλύτερα να τα κάνει στην πάνα, αρκεί να τα κάνει παρά να μην πηγαίνει καθόλου. Τσίσα ξεκίνησε στην τουαλέτα στην πρώτη καραντίνα, δηλαδή είχε κλείσει τα 4. Μου γεννήθηκαν υποψίες ότι τρομοκρατήθηκε στον παιδικό σταθμό για διακοπή της πάνας, όταν πήγα κάποια μέρα να τον πάρω και τον είδα να τον κρατάνε δύο δασκάλες με το ζόρι πάνω στη λεκάνη, ενώ το παιδί έκλαιγε πάρα πολύ έντονα. Μετά το συμβάν αυτό άρχισε να κρατάει τα ούρα του όλη μέρα και τα άφηνε μόλις πήγαινα να τον πάρω. Επίσης, κάποια στιγμή που ήμουν αδιάθετη και χρειάστηκε να πάω τουαλέτα με ακολούθησε και πήρε το μάτι του το αίμα, φοβάμαι επειδή ακολούθησε διάλογος με σχετικές ερωτοαπαντήσεις ότι το έχει συνδυάσει και φοβάται μήπως αιμορραγήσει, παρόλο που πολλές φορές του είχα εξηγήσει. Σε αυτό το σημείο να προσθέσω ότι άργησε να περπατήσει (15 μηνών περίπου) μόνος του, περπάταγε μόνο όταν του κράταγε κάποιος το χέρι, ενώ κατά τα άλλα η ανάπτυξή του μέχρι σήμερα είναι τυπική. Τι κάνουμε γιατρέ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Μ.Μ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
το παιδί σου είναι αρκετά μεγάλο για να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί από αυτά που περιγράφεις, αλλά μπορεί να υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που ενδεχομένως δεν έχουν αξιολογηθεί από εσένα και είναι εξίσου σημαντικά. Η εκτίμησή μου είναι ότι θέλει αρκετή δουλειά και δεν μπορείς από μόνη σου να το διαχειριστείς. Το καλύτερο από όλα είναι να ζητήσεις τη βοήθεια από έναν ειδικό ψυχολόγο για να σου δείξει την μέθοδο απεγκλωβισμού από αυτό το πρόβλημα, τώρα, διότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται πιο δύσκολο.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Μαζάνη, καλησπέρα.
Έχω ένα κοριτσάκι 11 μηνών. Είναι δραστήρια, χαμογελαστή, περπατάει σχεδόν μόνη της, παίζει με τα παιχνίδια της, έχει καλό ύψος και βάρος, αλλά με ανησυχούν κάποια πράγματα που βλέπω. Για παράδειγμα, έχει πολλά νεύρα. Πολλές φορές της μιλάω και κάνει “αααα” και κουνάει πάνω κάτω τα χέρια της. Πολλές φορές τη μέρα, χωρίς λόγο. Έλεγε μαμά, μπαμπά, μαμ και τώρα τα έκοψε. Δεν κάνει παλαμάκια, ούτε κουπεπέ. Βλέπει όταν της δείχνω κάτι, άλλα δεν δείχνει η ίδια. Ιδιαίτερα αυτό με τα χέρια με ανησυχεί. Προσπαθώ να της δείξω κάτι να με μιμηθεί, π.χ. βγάζω τη γλώσσα, αλλά δεν μιμείται. Θεωρείτε πως είναι ανησυχητικό; Τι να κάνω;
Αμαλία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
πιθανόν δεν έχει κάποιο πρόβλημα, γιατί φαίνεται ότι έχεις μεγάλες απαιτήσεις από ένα μωρό αυτής της ηλικίας. Παρακολούθησε το παιδί σου χωρίς άγχος και αν δεις ότι τους επόμενους μήνες δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη, τότε να το συζητήσεις με τον παιδίατρο, μήπως και χρειαστεί αναπτυξιακή εκτίμηση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα Γιατρέ μας.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την κόρη μου. Είναι 8 χρόνων, 1,30 ύψος και 34 κιλά! Και είδα στην ευαίσθητη περιοχή τριχούλες με φακό. Η μασχάλη της δεν έχει τίποτα. Θα ήθελα να ρωτήσω, μπορεί να της έρθει περίοδος; Και ποια είναι τα συμπτώματα; Έχω αγχωθεί παρά πολύ και δεν της έχω μιλήσει για αυτό το θέμα.
Περιμένω απάντησή σας με αγωνία.
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το δέρμα έτσι κι αλλιώς έχει κάποιο τρίχωμα. Αν εσύ το βλέπεις με φακό, τότε σημαίνει ότι μάλλον είναι φυσιολογικό. Στην επόμενη εξέταση από τον παιδίατρο να το συζητήσεις, αλλά μάλλον δεν έχεις πρόβλημα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ καλησπέρα.
Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών. Ποτέ δεν έχει κοιμηθεί ένα βράδυ χωρίς να ξυπνάει τουλάχιστον 4 φορές, μπορεί και παραπάνω καμία φορά τα τελευταία βραδιά. Το κάνει συνέχεια γενικά. Δεν μπορώ να καταλάβω τι τον ενοχλεί. Έχουμε και θέμα δυσκοιλιότητας και πέρα από αυτό το θηλάζω ακόμα, αν και δεν έχω γάλα σχεδόν καθόλου, αλλά αυτός το έχει βρει πιπίλα. Υπάρχει περίπτωση να ξυπνάει μέσα στο βράδυ για αυτό;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, μάλλον είναι ο θηλασμός. Τα μωρά που θηλάζουν σε αυτήν την ηλικία αρχίζουν να αισθάνονται την εγκατάλειψη κατά την διάρκεια της νύχτας και θέλουν να βλέπουν την μαμά τους και για αυτό ξυπνάνε και ζητάνε την επιβεβαίωση με τον θηλασμό. Επίσης, βρίσκεται και σε φάση οδοντοφυίας και το βράδυ έχει ενοχλήσεις και ξυπνάει και θέλει να παρηγορηθεί από τον θηλασμό. Προσπάθησε σιγά σιγά να μεγαλώσεις αυτά τα διαστήματα μέχρι να το συνηθίσει από μόνο του.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

Read More

And More