Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις ερωτήσεις των μαμάδων… “Σας γράφω για την πάνα που ακόμα φοράει”

 

Οι μανούλες ανησυχούν. Έχουν απορίες και προβληματισμούς, μιας και θέλουν το καλύτερο για τα μικρά τους. Σύμμαχός σας ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης που μέσα από το TLIFE απαντά στις απορίες σας. Όχι για να αντικαταστήσει τον παιδίατρό σας, αλλά για να σας κατευθύνει με την πολυετή εμπειρία του, να πάρετε μια δεύτερη γνώμη και να σας ενημερώσει.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ μου, ζητώ τη συμβουλή σας!
Η κόρη μου είναι 3,5 χρόνων. Είχε καθυστερήσει πολύ στην ομιλία της, αλλά τώρα φαίνεται πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο αφού έχει μεγάλο λεξιλόγιο, αν και έχουμε θέμα άρθρωσης. Σας γράφω για την πάνα που ακόμα φοράει. Στο δοχείο όταν τη βάλω κάνει κανονικά, λίγες φορές το έχει ζητήσει και μόνη της ή το λέει αφού κάνει στην πάνα γιατί την ενοχλεί. Επιμένει να μου ζητάει επίμονα την πάνα της όποτε της εξηγώ πως πρέπει πια να την πετάξουμε. Δεν ξέρω πώς να τα καταφέρω μαζί της. Σημειωτέον έχει ζήλια με τον μικρό αδερφό της που είναι ενός χρόνου και θέλει ό,τι κι εκείνος.
Ζητώ τη συμβουλή σας!
Φάντια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
η κόρη σου δεν έχει ωριμάσει ακόμη, τόσο ώστε να μπορεί να ελέγχει τους σφιγκτήρες της αφόδευσης. Αυτό δεν είναι κακό και θέλει λίγο χρόνο ακόμη. Έχει προστεθεί και η ζήλια για το αδελφάκι της και της κάνει υποστροφή. Βασικά μην την πιέζεις και μην δείχνεις ότι σε ενοχλεί. Οι προσπάθειές σου να είναι ήπιες. Άφησέ την να πηγαίνει στο γιο γιο με την πάνα. Αυτός είναι ένας τρόπος για να συνηθίσει την διαδικασία και σταδιακά καθώς θα ωριμάζει θα θελήσει από μόνη της να την βγάλει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα, γιατρέ μου.
Η κόρη μου είναι 13 ετών, βγήκε θετική σε covid από την Κυριακή. Μέρα με τη μέρα ο πυρετός έχει μεγαλύτερο διάστημα, χθες ανά 12ωρο. Το ανώτερο που έφτασε είναι 38.6 και έχει και μπούκωμα. Έχει όρεξη να φάει, πίνει πολλά υγρά και γενικά έχει όρεξη. Και εναλλάξ δίνω a…, d… όποτε έχει πάνω από 38. Προβληματίζομαι όμως γιατί εδώ και 4 ώρες έχει 35.6, αλλά δείχνει καλά. Τι σημαίνει αυτό;
Ευχαριστώ,
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, η πτώση της θερμοκρασίας δηλώνει εξασθένηση του οργανισμού. Υπάρχει περίπτωση να ανεβάσει πάλι πυρετό, για αυτό να την παρακολουθείς προσεχτικά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας.
Ονομάζομαι Μαρία, έχω έναν μπεμπάκο 9 μηνών. Πέρασε τον Ιανουάριο covid, αρκετά ελαφρά, ασυμπτωματικός! Στις 11 Μαρτίου περάσαμε μια γρίπη με βήχα, πυρετό και καταρροή. Ο βήχας δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, έχει ακόμα μέχρι και σήμερα, όχι ιδιαίτερα φυσικά, αλλά έχει ακόμη. Εχθές στις 12 Απριλίου το πρωί που ξύπνησε και είχε στο ματάκι του τσίμπλα πράσινη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συνέχιζε το ματάκι του αλλά όχι πολύ, έκανε και ένα πυρετούλη 37,8. Σήμερα το πρωί ξύπνησε με υπερβολική τσίμπλα. Του δίνω t… (σε συνεννόηση με την παιδίατρό του). Πριν καμιά ώρα μου ανέβασε 38.1 (να σας πω ότι ακόμη δεν έχουμε βγάλει δοντάκια). Θα εκτιμούσα πολύ την απάντησή σας.Έχω την απορία αν είναι κάποια αλλεργία, καμία ίωση ή οδοντοφυΐα!
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα,
ο πυρετός είναι ένδειξη λοίμωξης και σε συνδυασμό με τις τσίμπλες θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον γιατρό, μήπως εκτός από το κολλύριο θα χρειαζόταν και αντιβίωση.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα,
Έχω δύο κορίτσια 8 ετών. Μου μεταφέρουν πληροφορίες από συμμαθήτριες σχετικά με το σεξ. Κάποιο από τα παιδιά τα περιγράφουν λεπτομερέστατα. Τι είναι το καλύτερο να κάνω; Τι να πω εγώ για το θέμα για την ηλικία τους ώστε να μην έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα; Επίσης, για το τρίτο παιδάκι που έχει τέτοιες περιγραφές δεν είναι ύποπτο; Από πού τις έχει; Να κάνω κάτι; Να ενημερώσω κάποια αρχή; Η μαμά του που της μίλησα δεν ξέρει από πού τα έμαθε.
Ευχαριστώ,
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη καταρχάς ψυχραιμία!
Τα κορίτσια σου είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να μπορέσεις να συνεννοηθείς και να αντλήσεις τις πληροφορίες που θέλεις. Να είσαι φιλική και ειλικρινής μαζί τους, να μην είσαι καχύποπτη και τις κάνεις να φοβηθούν και κλειστούν στον εαυτό τους. Αφού μάθεις τι συμβαίνει, τότε θα αποφασίσεις πώς θα το διαχειριστείς. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς και κάποιον ειδικό ψυχολόγο.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ.

Read More

And More