Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας… “Έχω ένα αγόρι 27 μηνών αλλά δεν μιλάει ακόμη”

“Αρνείται να κάνει τα κακά της στη λεκάνη”. “Έχουμε πρόβλημα με το φαγητό”. “Ξυπνάει και ουρλιάζει”. Οι μανούλες καθημερινά αντιμετωπίζουν προκλήσεις, δυσκολίες, ανησυχίες. Και ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις απορίες σας. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον παιδίατρός σας, αλλά για να μοιραστεί την πολυετή εμπειρία του, τις γνώσεις του και να μας ενημερώσει σωστά.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον Δρ. Σπύρο Μαζάνη, κάνε “κλικ” εδώ…

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω δίδυμα κορίτσια 4,5 ετών. Η μία αρνείται να πάει για κακά στη λεκάνη και τα κάνει ακόμα πάνω της. Μια φορά έχει δοκιμάσει πριν κάνα χρόνο και επειδή ήταν λίγο δυσκολία, τα παράτησε. Πότε της φωνάζω πολύ για να το κόψει, πότε την πάω με το μαλακό, αλλά το συνεχίζει. Τι να δοκιμάσω άλλο;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, φαίνεται ότι αυτό το παιδάκι παρόλο που έχει την ίδια ηλικία με το άλλο (δίδυμα), δεν έχει ακόμη ωριμάσει τόσο ώστε να ελέγχει τους σφιγκτήρες της. Μπορούμε να περιμένουμε μέχρι και 6 χρόνων. Μπορεί όμως και να είναι χειριστική. Δηλαδή να σας “εκμεταλλεύεται” ώστε να “κερδίζει” περισσότερο την προσοχή σας. Όταν είναι δύο παιδιά στην οικογένεια, το ένα προσπαθεί να πάρει πάνω από το 50% που του αναλογεί. Μια μέθοδος είναι να αδιαφορήσεις για ένα διάστημα ώστε να μην έχει πια συγκεντρωμένη την προσοχή της στην αφόδευση και στο πως θα σε χειριστεί. Έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα ελέγξει τους σφιγκτήρες της, απλώς θα γίνει όταν αυτή το αποφασίσει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας γιατρέ μου. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εκ των προτέρων για τον πολύτιμο χρόνο σας να ασχοληθείτε με το πρόβλημα που μας απασχολεί και είναι το εξής:
Έχουμε ένα εγγονάκι 3,5 χρονών και αντιμετωπίζουμε το εξής γεγονός: τρώει λιωμένο φαγητό, αυτό το οποίο έτρωγε από 6 μηνών δηλαδή. Κοτόπουλο, μοσχάρι και κατσικάκι με λαχανικά. Αντιδρά και αρνείται σε οποιαδήποτε διαφορετική μορφή και γεύση φαγητού από τα οποία εμείς τρώμε πάντα στο ίδιο τραπέζι όλοι μαζί. Δεν δοκιμάζει τίποτα. Παράλληλα θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι διαθέτει την απαιτούμενη οδοντοστοιχία της ηλικίας του και τρώει μπισκότα, φρυγανιές και ό,τι άλλο γλυκό ή τραγανό της αρεσκείας του, αλλά για μεσημεριανό απαιτεί μόνο αυτό. Επίσης είναι πολύ αδύνατο. Ζυγίζει μόνο 14 κιλά, το ύψος του είναι στα φυσιολογικά πλαίσια και το μυαλό του θα μπορούσα να πω εύστροφο, παρατηρητικό και ανταποκρίνεται σε όποιο ερέθισμα δέχεται. Αναμένω την ιατρική και ειδικευμένη γνώμη σας και τον τρόπο αντιμετώπισης.
Σας ευχαριστώ πολύ, με την αγωνία μιας γιαγιάς που ασχολείται και αγαπάει πολύ το εγγόνι της,
Ελπινίκη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή γιαγιά, αφού τρώει τόσες στέρεες τροφές σημαίνει ότι είναι ικανότατο και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη μάσηση κ.λ.π. Άρα λοιπόν σας χειρίζεται και δεν θέλει να μεγαλώσει για να μην χάσει τα προνόμια που εσείς του προσφέρετε απλόχερα αφού το έχετε παραχαϊδέψει. Έχει εντοπίσει λοιπόν ότι αν τρώει έτσι που μου περιγράφεις παραμένει κατά την άποψή του μικρός. Η μέθοδος είναι να αδιαφορήσετε για ένα διάστημα και να μην του δίνετε τις τροφές που του αρέσουν ώστε να “εκμεταλλευτείτε” την πείνα του και αφού ξεχαστεί να αρχίσει να τρώει και τις άλλες τροφές όπως πρέπει κατά την άποψή σας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ένα αγόρι 27 μηνών αλλά δεν μιλάει ακόμη. Δηλαδή μιλάει στη δική του γλώσσα. Είναι 97 πόντους και 16 κιλά. Δεν εκτελεί πολλές εντολές αν και αντιλαμβάνεται τα πάντα. Περπάτησε 11 μηνών και είναι πολύ ζωηρός. Όταν θέλει κάτι με παίρνει από το χέρι ή με τραβάει από τα ρούχα για να μου δείξει τι θέλει και χρησιμοποιεί όλη την παλάμη. Γενικά είναι προσκολλημένος πάνω μου. Στον παιδικό που πάει έναν μήνα μου είπαν να πάμε σε αναπτυξιολόγο γιατί έχει έντονη διάσπαση προσοχής. Η παιδίατρος όμως δεν βλέπει κάτι που την ανησυχεί γιατί θεωρεί ότι έχει πιο αργή ωρίμανση αφού λόγω του κορωνοϊού ήταν κλεισμένος στο σπίτι χωρίς ερεθίσματα.
Μυρτώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, σε αυτές τις περιπτώσεις το σχολείο είναι αρκετά αξιόπιστο, διότι παρακολουθούν καθημερινά την συμπεριφορά του παιδιού και το συγκρίνουν με τα συνομήλικά του. Έστω κι αν έχει καθυστερήσει λόγω ωρίμανσης ή κορονοϊού, δεν θα του κάνει κακό να το εκτιμήσει ένας αναπτυξιολόγος μήπως και χρειάζονται θεραπείες ώστε να προχωρήσει πιο φυσιολογικά για την ηλικία του.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
κ. Μαζάνη καλησπέρα σας! Η κόρη μου 3,5 ετών όταν ξυπνάει κλαίει και ουρλιάζει χωρίς να μπορώ να βρω τρόπο να την ηρεμήσω. Έτσι γινόταν και παλιότερα, ωστόσο την ηρεμούσε το στήθος (εδώ και 3 εβδομάδες έχει αποθηλάσει). Τώρα δεν δέχεται και δεν πίνει γάλα (ούτε με κακάο ή μέλι ή δημητριακά ). Θα σας ήμουν υπόχρεη αν θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποια συμβουλή για το πως να διαχειριστώ την κατάσταση.
Σας ευχαριστώ πολύ,
Ιλιάνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, είναι φανερό ότι το μωρό σου διανύει μια μεταβατική περίοδο ανησυχίας λόγω του αποθηλασμού. Για σένα είναι πιο εύκολο διότι βάζεις την λογική σου μπροστά, αλλά το μωρό σου δεν έχει ακόμη αυτούς τους μηχανισμούς και ο αποθηλασμός του δημιουργεί ανασφάλεια. Θέλει πολλή ηρεμία και υπομονή, θέλει κανόνες και αποφασιστικότητα από εσένα, μέχρις ότου ωριμάσει και αντιληφθεί ότι από εδώ και πέρα δεν θα θηλάζει, αλλά αυτό δεν θα του στερήσει την αγάπη της μαμάς του.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στο παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ…

Read More

And More