Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας… “Γιατί η κόρη μου είναι επιθετική μαζί μου;”

“Η κόρη μου φέρεται επιθετικά.” “Έκανε εμετό και πονάνε τα πόδια του.” Ερωτήσεις, ανησυχίες, προβληματισμοί. Οι μανούλες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και έχουν απορίες. Ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις που τους στέλνετε. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον προσωπικό σας παιδίατρο, αλλά για να σας κατευθύνει, να σας ενημερώσει, να σας πει την άποψή του. Η πολυετής εμπειρία του στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσει με τυχόν απορίες σας…

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Χαίρεται! Έχω ένα παιδί 7 ετών. Έκανε εμετό και διαμαρτύρεται ότι πονάνε τα πόδια του. Πρέπει να ανησυχώ; Ευχαριστώ,
Λάζαρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητέ φίλε, λόγω του εμετού και της εξάντλησης μπορεί να αισθάνεται κόπωση στα πόδια. Αν όμως ο εμετός συνεχίζεται θα πρέπει να το εξετάσει παιδίατρος καθώς υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, αλλά και για να διαγνωστεί η αιτία του εμετού.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας, κύριε Μαζάνη. Είμαι η Χριστίνα και ζω στην Γερμανία. Σας βρήκα κατά τύχη στο ίντερνετ όπου διάβαζα και θέλω την γνώμη σας. Έχω 3 παιδάκια. Ο μεσαίος μου ο γιος είναι 2.5 ετών και έχει πολλά σάλια στο στόμα χωρίς λόγο. Δεν μιλάει πολύ και δεν τρώει πολύ, απλά τσιμπολόγημα λίγο λίγο. Είχε ένα διάστημα που ροχάλιζε στον ύπνο, αλλά δεν το κάνει πλέον και στο μαξιλάρι του βρίσκω πού και πού σάλια. Του φεύγουν στον ύπνο δηλαδή.
Ευχαριστώ πολύ,
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, είναι παρακινδυνευμένο να σου πω τις παιδιατρικές σκέψεις για το πρόβλημα του παιδιού σου χωρίς να το έχω εξετάσει. Τα σάλια μπορεί να είναι και από την οδοντοφυία που τώρα σίγουρα το παιδί βγάζει ακόμη δόντια. Όμως, η καθυστέρηση της ομιλίας σε συνδυασμό με τη δυσκολία στη μάθηση και την κατάποση θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και ειδικά από έναν ειδικό αναπτυξιολόγο για παιδιά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι 3.5 χρόνων. Περνάμε ένα μπούκωμα. Φυσάει πολύ καλά την μυτούλα, αλλά ίσως χρειάζεται και φυσιολογικό ορό ή δεν είναι απαραίτητο;
Βάσω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το να βάζεις φυσιολογικό ορό στην μύτη είναι επιτρεπτό διότι βοηθάει στη διάλυση των βλέννων και αποτρέπει τα χειρότερα, όσο αφορά στη λοίμωξη που έχει τώρα.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Κύριε Μαζάνη, πρώτα από όλα θέλω να σας εκφράσω την συμπάθειά μου στο πρόσωπό σας και μετά να σας παραθέσω τον προβληματισμό μου στο θέμα της κόρης μου. Μεγαλώνω την κόρη μου εγώ διότι δεν εργάζομαι και είμαστε όλη την ημέρα μαζί και αυτό ίσως την κάνει να με βλέπει δεδομένη και να μου συμπεριφέρεται επιθετικά, διότι αντίθετα, στον πατέρα της φέρεται πολύ τρυφερά γιατί δεν τον βλέπει πολλές ώρες αλλά και γιατί είναι πιο αυστηρός και μαζεύεται. Κάποιοι μού λένε να μην αντιδράω ώστε να εξωτερικεύει τον θυμό της και άλλοι λένε ότι στη μαμά πρέπει να έχει σεβασμό και να μην το επιτρέπω. Να σημειώσω ότι είναι 4 ετών και ότι αυτήν τη συμπεριφορά δεν την έχει με παιδιά που την ενοχλούν, τούς φωνάζει μόνο και μετά ζητάει τη βοήθειά μου. Τι να κάνω;
Λίτσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, η κόρη σου από ένα σημείο και μετά σε χειρίζεται διότι από ότι φαίνεται δεν της έχεις βάλει καθόλου κανόνες. Δεν λέμε να είσαι αυστηρή, αλλά τα παιδιά χρειάζονται και θέλουν κάποιους κανόνες διότι έτσι αισθάνονται και πιο ασφαλή. Μπορείς λοιπόν ακόμη και τώρα να ξεκινήσεις και να ζητάς την τήρηση κάποιων κανόνων με συζήτηση και αποφασιστικότητα. Σιγά σιγά θα ανατραπεί η παρούσα κατάσταση και θα υπάρξει κάποια ισορροπία στις σχέσεις σας.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ

Read More

And More