Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας… “Γιατί χτυπάει τα άλλα παιδάκια;” “Πώς να σταματήσω τον θηλασμό;”

Γιατί χτυπάει τα άλλα παιδάκια; Τι θα κάνω που τρώει μόνο ζυμαρικά και τηγανητές πατάτες; Πώς σταματάω τον θηλασμό; Οι μαμάδες έχουν απορίες, ανησυχίες, άγχη και ο επιτυχημένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας. Φυσικά, όχι για να αντικαταστήσει τον παιδίατρό σας, αλλά για να σας συμβουλεύσει και να σας βοηθήσει με την πολυετή εμπειρία του.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Ο γιος μου είναι 4 χρόνων και όποτε βλέπει άλλα παιδάκια τα χτυπάει συνεχώς, χωρίς κανέναν λόγο. Δεν ακούει όταν του λέω να σταματήσει και συνεχίζει. Αυτό γίνεται από την ηλικία των δύο χρόνων. Τι με συμβουλεύετε;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, είναι κάτι πολύ συνηθισμένο μεταξύ των παιδιών αυτής της ηλικίας. Στην αρχή δοκιμάζει να “επιτεθεί” για να δείξει την υπεροχή του και μετά αφού βλέπει ότι τα άλλα παιδιά δεν αντιδρούν το συνεχίζει μάλλον σαν παιχνίδι ή επειδή του αρέσει να υπερτερεί έναντι των άλλων. Φυσικά και αυτό πρέπει να σταματήσει διότι είναι και αντικοινωνικό. Συνήθως το σταματάνε όταν βρεθεί ένα άλλο παιδί που θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο επιθετικό τρόπο και θα καταλάβει ότι “δεν τον παίρνει” όπως λέμε, και θα κάνει πίσω. Ο άλλος τρόπος είναι να ξεκινήσει παιδικό σταθμό ώστε να μπει στους κανόνες του σχολείου και να κοινωνικοποιηθεί. Επίσης, η βοήθεια από έναν ψυχολόγο μπορεί να είναι αποτελεσματική.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Έχω τον γιο μου, είναι 6 χρόνων και το πρόβλημά μου είναι ότι δεν τρώει φαγητά. Δεν θέλει να τα δοκιμάσει. Τι μπορώ να κάνω για να αρχίσει να τρώει; Θέλει μόνο μακαρόνια, δημητριακά, πατάτες τηγανητές και ρύζι. Είναι 32 κιλά.
Μαρίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, κλασικά δεν του δίνεις να τρώει αυτά που θέλει. Από ότι φαίνεται δεν του λείπει η όρεξη. Είναι και μεγάλος σε ηλικία και σε χειρίζεται. Μάλλον εσύ δεν αποφασίζεις να αλλάξεις αυτήν την κατάσταση. Η μέθοδος είναι να εκμεταλλευθείς την πείνα του και να του προσφέρεις μόνο αυτά που θεωρείς σωστά να τρώει.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα γιατρέ. Η κόρη μου είναι 10 μηνών και τη θηλάζω πρωί και βράδυ. Ήθελα να ρωτήσω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσω τον θηλασμό.
Ευχαριστώ,
Αρετή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, υπάρχουν δύο τρόποι:
1. Θα πάρεις ένα χάπι και θα κοπεί το γάλα σου σε εικοσιτέσσερις ώρες
2. Θα μειώνεις σταδιακά το χρονικό διάστημα του κάθε θηλασμού και θα δίνεις συμπλήρωμα μέχρι να συνηθίσει.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Πότε μπορούμε να βάλουμε το μωρό μας σε άλλο δωμάτιο; Είναι 8 μηνών και επειδή δεν πολυκοιμάται τα βράδια φοβάμαι μήπως ξυπνάει επειδή είναι στο δωμάτιό μας. Μήπως πρέπει να χρονίσει και μετά να της αλλάξω δωμάτιο;
Αθηνά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, βασικά εξαρτάται από τις συνθήκες διαβίωσης της κάθε οικογένειας, όπως χωροταξικά κ.λ.π. Συνήθως συνιστάται η μεταφορά του μωρού στο δωμάτιό του μετά τους 12 μήνες, ώστε να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Όσο πιο μικρό είναι ένα μωρό, τόσο πιο μεγάλη προσοχή και ευθύνη.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ

Read More

And More