Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις ερωτήσεις σας… “Κάνω λάθος που παίρνω το μωρό στο κρεβάτι για λίγο;”

Κάνω κακό που τον παίρνω στο κρεβάτι για λίγες ώρες; Τρίζει τα δόντια της στον ύπνο. Βάζει το δάχτυλο αντί για πιπίλα, πώς να της το κόψω για να μην στραβώσουν τα δόντια της; Οι μανούλες ανησυχούν, οι μανούλες προβληματίζονται και ο διακεκριμένος παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να απαντήσει στις ερωτήσεις που στέλνουν. Για να καθοδηγήσει, να συμβουλεύσει, να βοηθήσει. Όχι φυσικά για να αντικαταστήσει τον προσωπικό σας παιδίατρο, αλλά για να σας ενημερώσει και να θέσει στη διάθεσή σας την πολυετή εμπειρία και γνώση του.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ καλησπέρα!
Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών το οποίο κοιμάται στην κούνια που έχουμε στο δωμάτιό μας. Το βράδυ τον βάζουμε στην κούνια όταν δεν είναι τελείως κοιμισμένος αλλά χαλαρωμένος για να ξεκινήσει να μαθαίνει να κοιμάται μόνος του. Αν ξυπνήσει δεν τον παίρνουμε αγκαλιά αλλά τον καθησυχάζουμε ενώ είναι ακόμα ξαπλωμένος. Κατά τις 6 όμως το πρωί που ξυπνάει για γάλα αποκοιμιέται μόλις φάει αλλά αν τον βάλω πίσω στην κούνια ξυπνάει και για αυτό τον παίρνω για λίγες ώρες το πρωί στο κρεβάτι. Επίσης, στον μεσημεριανό ύπνο πάλι τον βάζω στην κούνια του αλλά μπορεί μετά από μια ώρα ύπνου να αρχίσει να κλαίει ξαφνικά και μόλις τον πάρω στο κρεβάτι κοιμάται στην αγκαλιά μου αμέσως. Κάνω κακό που τον παίρνω στο κρεβάτι για λίγες ώρες ή εφόσον είναι για λίγο δεν πειράζει. Σας ευχαριστώ θερμά,
Μαρίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, όπως το κάνεις μέχρι τώρα νομίζω ότι είναι πολύ καλά. Η αγάπη προς το παιδί σου δεν θα το βλάψει. Επειδή όμως μπορεί να αρχίσει να ζητάει περισσότερα, προσπάθησε να μην το παίρνεις πολύ χρόνο στο κρεβάτι σου διότι θα το συνηθίσει. Επίσης, θα μπορούσες να πηγαίνεις εσύ στο δωμάτιό του ώστε να αισθάνεται την παρουσία σου.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Το κοριτσάκι μου, ηλικίας 6 ετών, τρίζει τα δόντια της στον ύπνο. Τι μπορώ να κάνω για να το σταματήσει;
Γιωργία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, το κάνουν πολλά παιδάκια. Συνήθως είναι μια αντίδραση σε άγχος. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσει τα δόντια του. Αν το κάνει πολύ έντονο τότε μπορεί να βάλει μασέλα και από σιλικόνη που θα στα φτιάξει ένας ορθοδοντικός για παιδιά.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας γιατρέ. Έχω μια μικρούλα 4,5 μηνών και απέκτησε τη συνήθεια του δαχτύλου αντί για πιπίλα. Τι να κάνω προκειμένου να το κόψει νωρίς και να μην στραβώσουν τα δοντάκια της;
Αλεξάνδρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή μανούλα, θέλει υπομονή. Να της το βγάζεις το δάχτυλο, να μειώσεις τον χρόνο που το βάζει στο στόμα της ώστε σιγά σιγά να γίνει κάποια “αποτοξίνωση”. Επειδή το πιπίλισμα προκαλεί έκκριση ορμονών ευχαρίστησης, αν μειώσεις τον χρόνο και φυσικά την ευχαρίστηση, θα το σταματήσει ή τουλάχιστον θα το κάνει όσο γίνεται λιγότερο.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Η κόρη μου κάθε φορά που πάμε στον παιδίατρο φοβάται απίστευτα, ειδικά όταν πάει ο γιατρός να την εξετάσει. Ο χειρότερος φόβος της είναι τα εμβόλια. Τι μπορώ να κάνω για να την ηρεμώ και να μην κλαίει συνέχεια;
Σόνια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη, εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και από τον τρόπο της προετοιμασίας. Βασικά δεν υπάρχει παιδί ή και ενήλικας που δεν φοβάται τις ενέσεις. Μπορείτε να παίζετε τον γιατρό στο σπίτι, την στιγμή της ένεσης να μην βλέπει την βελόνα και γενικά ο κάθε παιδίατρος έχει τον δικό του τρόπο να προσεγγίζει τα παιδιά. Υπάρχουν και παραμύθια, ειδικά για την εκπαίδευση των παιδιών στα εμβόλια, όπως το “ΒΟΛΙΟΣ ΕΜΒΟΛΙΟΣ ένα αληθινό παραμύθι για τα ΕΜΒΟΛΙΑ ” για ηλικίες από 4-8 ετών.

Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου στον παιδίατρο Δρ. Σπύρο Μαζάνη κάνε “κλικ” εδώ

Read More

And More