Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα σας. Αρχικά, συγχαρητήρια για το έργο σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Έχω ένα αγοράκι 18 μηνών είναι συνεννοήσιμο και συνεργαζόμαστε πολύ καλά. Τον τελευταίο μήνα, όμως, θυμώνει αμέσως κλαίει και τσιρίζει και πέφτει προς τα πίσω αν δεν περάσει το δικό του. Γενικά, είναι ζωηρός αρκετά, θα εξερευνήσει και θα πειράξει τα πάντα όποτε ακούει πολλά όχι και μη. Δεν ξέρω πως να το χειριστώ. Και κάτι τελευταίο, ο λόγος του αποτελείται από 20 περίπου λέξεις. κυρίως ονόματα προσώπων. Είναι ανησυχητικό αυτό; Μήπως πρέπει να μιλάει περισσότερο; Καταλαβαίνει τα πάντα και διπλές εντολές, δείχνει όλα τα μέρη του σώματος, τρώει και μόνος του, κάνει όλους τους ήχους των ζώων, η παιδίατρος μας τον βρίσκει πολύ καλό, εγώ, όμως, ανησυχώ. Ποια είναι η γνώμη σας; Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το παιδί σου είναι πολύ έξυπνο και στην ηλικία που βρίσκεται, προσπαθεί να δει μέχρι που φτάνουν τα όρια του. Είναι πολύ φυσιολογική η συμπεριφορά του. Τώρα, όμως, εξαρτάται από εσάς στο σπίτι πώς θα το χειριστείτε, ώστε “να μην σας πάρει από κάτω”. Θα πρέπει όλοι όσοι ασχολείσθε μαζί του να μην διαφωνείτε μπροστά του και να μην του στέλνετε διπλά μηνύματα. Δηλαδή να μην του περνάει από το μυαλό του ότι μπορεί να σας χειριστεί. Να μην θυμώνετε και να μην τον τιμωρείτε. Να προλαμβάνετε και να διαισθάνεσαι τι πρόκειται να συμβεί και να αποφεύγετε αυτά που θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Να κάνετε διάλογο στην φάση που είναι ήρεμος και να του εξηγείτε την κοινωνική συμπεριφορά πριν να υπάρξει ένταση. Επίσης, με την πρώτη ευκαιρία να αρχίσει τον βρεφικό σταθμό, διότι έτσι θα κοινωνικοποιηθεί. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση. Έχω ένα αγοράκι 11μιση μηνών και είναι 8 κιλά. Ο γιατρός λέει ότι θα πάρει όταν πρέπει κιλά, αλλά εγώ έχω αγχωθεί λίγο. Είναι καλά όσον αφορά τα κιλά του;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση ξέροντας την ηλικία κύησης, το βάρος γέννησης, τον τρόπο που σιτίζεται, αν εχει τροφικές αλλεργίες, αν έχουν γίνει εξετάσεις για θυροειδή και για αναιμία κλπ.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα σας. Tο δεύτερο μας παιδάκι γεννήθηκε με ατρησία οισοφάγου με τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο. Το χειρουργείο έγινε την δεύτερη ημέρα μετά την γέννηση και πήγε καλά. Είχαμε κάποιες επιπλοκές (διαφυγή από την αναστόμωση) που τον ταλαιπώρησαν πολύ, αλλά η πορεία του από τις 42 ημέρες και μετά που τον πήραμε σπίτι είναι πολύ καλή. Ξεκινήσαμε μη αλεσμένη τροφή σε ηλικία 8,5 μηνών. Πλέον, είναι 18 μηνών και τρώει τα πάντα σε στερεά μορφή (ακόμη και τροφές που δυσκολεύονται αλλά παιδιά της ηλικίας του όπως ξηροί καρποί). Δεν φοβάμαι να του δώσω τίποτα και τον χαίρομαι που απολαμβάνει ό,τι και να φάει πραγματικά με την καρδιά του. Η ερώτηση μου είναι η εξής: ποια η γνώμη σας για το μέλλον όσον αγορά τις επιπλοκές με τον οισοφάγο; Εφόσον μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς, πόσες πιθανότητες υπάρχουν αργότερα να ταλαιπωρηθεί με στενώσεις ή κάποια άλλη επιπλοκή;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, εξαρτάται από τον βαθμό της ατρησίας που είχε και από την επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης. Ένα μικρό ποσοστό επιπλοκών υπάρχει πάντοτε. Έτσι, όμως, όπως περιγράφεις την κατάσταση, νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Είσαστε στον σωστό δρόμο. Προσπάθησε να απολαύσεις το μωρό σου και μην αγχώνεσαι. Τα δύσκολα τα εχει περάσει. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Το μωρό μου είναι 6 μηνών. Γεννήθηκε 4140 κιλά, αλλά νομίζω δεν τρώει αρκετά, γιατί είναι μόλις 6600. Φρουτόκρεμα (σπιτική) δεν τρώει καθόλου, αλλά φαγητό (κρεατοχορτόσουπες) τρώει μία φορά την ημέρα γύρω στα 100ml και γάλα 4-5 φορές την ημέρα, μέσο όρο 130ml. Πιστεύετε ότι πρέπει να ανησυχώ για την ανάπτυξη της; Είστε υπερ στο να ξεκινήσω τις έτοιμες φρουτόκρεμες εμπορίου σε σκόνη μήπως φάει; Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, πραγματικά το μωρό σου θα έπρεπε να ζυγίζει πάνω από 8 κιλά. Πριν αποφασίσετε για την διατροφή του , θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, όπως γενικές ούρων, ουροκαλλιέργεια, μεταβολικών νοσημάτων, αναιμίας, θυροειδή, τροφικές αλλεργίες και άλλες και ύστερα να εκτιμηθεί αν χρειάζεται αλλαγή στην διατροφή και ειδικά συμπληρώματα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω έναν γιο είναι 4 χρόνων και εδώ και μια βδομάδα έχει συχνοουρία. Πηγαίνει τουαλέτα άλλες φορές κάνει καλά άλλες λιγότερο ή και σταγόνες κάναμε εξέταση ούρων και καλλιέργεια, αλλά βγήκαν καθαρές. Δεν δείχνει κανένα σημάδι είτε πόνου είτε πυρετού είτε οτιδήποτε άλλου και όλο αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ κοιμάται κανονικά. Τι μπορεί να συμβαίνει;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να γίνουν και εξετάσεις για γλυκόζη, θυροειδή, και ύστερα να εκτιμηθεί και το ψυχολογικό. Μήπως εχει συμβεί κάτι στο περιβάλλον που ζει και αγχώνεται. Το παιδιά επηρεάζονται πολύ από αυτά που ακούν ή βλέπουν στην τηλεόραση ή από αυτά που συμβαίνουν στο σπίτι τους και μία από τις ψυχολογικές αντιδράσεις τους είναι η συχνοουρία.

 

Read More

And More