Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, κύριε Μαζάνη. Είμαι μανούλα 2 παιδιών. Έχω ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι. Το αγοράκι είναι 3,5 ετών και έχω ένα πρόβλημα με την πάνα του. Ενώ πηγαίνει κανονικά τουαλέτα, όταν παίζει με αλλά παιδάκια και ξεχνιέται τα κάνει τα τσισάκια επάνω του. Και κάτι ακόμα που με απασχολεί είναι ότι όταν θέλει κακά του πρώτα σφίγγεται επάνω του και έτσι του φεύγουν τσίσα. Λερώνεται και μετά από λίγο μου λέει κακά μου και τρέχει τουαλέτα και τα κάνει. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν πρέπει να πιέζεις το παιδί σου. Αυτά που περιγράφεις είναι πολύ ικανοποιητικά για την ηλικία του. Να κάνεις λίγη υπομονή και προσεχώς θα γίνουν όλα. Απλώς, ακόμη δεν έχει ωριμάσει όσο πρέπει για να ελέγχει πλήρως τους σφυγκτήρες του. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα αγοράκι 8 μηνών. Ενώ μέχρι 6 μηνών κοιμόταν από 10 το βράδυ μέχρι 6-7 το πρωί, ξαφνικά από τον 6ο μήνα ξυπνάει το βράδυ από τις 3 και μετά συνέχεια. Τον παίρνω αγκαλιά, τον κοιμίζω και τον ξαναβάζω για ύπνο. Αυτό γίνεται 2-3 φορές μέχρι τις 5 όπου και θα πιει το γάλα του. Βέβαια μετά το γάλα θα κοιμηθεί αδιάκοπα μέχρι τις 10, όπου θα φάει φρουτόκρεμα. Γιατί άλλαξε έτσι απότομα το πρόγραμμα του και τι μπορώ να κάνω για αυτό το ανήσυχο 2ωρο τη νύχτα;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, πολύ πιθανόν να πεινάει. Δοκίμασε κανά δύο βράδια μόλις ξυπνήσει να του δώσεις γάλα για να διαπιστώσεις αν πρόκειται για πείνα. Λογικά, αν πεινάει και χορτάσει, μετά θα κοιμηθεί μέχρι το πρωί. 

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι 18 μηνών. Εδώ και ένα μήνα έχει εμφανίσει χαλάζιο στο μάτι. Ο παιδίατρος μας είπε να της βάζουμε tobradex για 10 ημέρες μαζί με κομπρέσες με χαμομήλι. Δεν είδαμε κανένα αποτέλεσμα, κομπρέσες βέβαια δεν με αφήνει με τίποτα να της κάνω. Την είδε οφθαλμίατρος και μας είπε να της δώσουμε αντιβίωση για 2 εβδομάδες. Ο παιδίατρος, όμως, δεν ήταν και τόσο σύμφωνος. Επιμένει στις κομπρέσες. Τι να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, και η μία θεραπεία και η άλλη είναι κατάλληλες για την περίπτωση που περιγράφεις. Πολλές φορές, το χαλάζιο δεν φεύγει εύκολα και απαιτούνται πολλές επαναλήψεις στην θεραπεία. Λογικά, θα προτιμούσα την θεραπεία που θα πρότεινε ένας οφθαλμίατρος για παιδιά, διότι στο τέλος και σε περίπτωση αποτυχίας, ο οφθαλμίατρος θα κληθεί να το αντιμετωπίσει ακόμα και χειρουργικά. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ καλησπέρα. Το αγοράκι μας 20 μηνών είναι 82cm και έχει βάρος 11,300kg. Το δικό μου ύψος είναι 1,60m και του συζύγου μου 1,76m. Ανησυχώ για την ανάπτυξή του, θεωρείται φυσιολογική; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αν λάβουμε υπόψη ένα μαθηματικό τύπο που υπολογίζει το τελικό ύψος του παιδιού από το ύψος των γονιών, τότε το παιδί σου θα γίνει τουλάχιστον 174 πόντους. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Ήθελα να ρωτήσω για κορίτσι 19 μηνών οι μόνες λέξεις που λέει είναι μπαμπά, γιαγιά, θείε, μαμ (μπα,για,πού,από το παππού συνήθως τις κόβει)πρέπει να απευθυνθώ σε ειδικό πιστεύετε; μαμά δεν λέει ούτε ναι ή κάτι άλλο. Ίσως μόνο επιφωνήματα πχ και εννοώντας καίει ή τε και εννοεί τελείωσε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το λεξιλόγιο του παιδιού σου είναι αρκετά καλό για την ηλικία του. Δεν χρειάζεται να το δει κάποιος ειδικός. Μετά τους 22 μήνες, θα αρχίσει να βάζει δύο λέξεις μαζί και μετά τα δύο χρόνια θα βάζει τρεις λέξεις μαζί, ώστε να κάνει μία μικρή πρόταση. 

Read More

And More