Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα γιατρέ. Δεν ξέρω πως να αντιδράσω στην κόρη μου. Συγκεκριμένα, έχω μια κόρη που είναι 2,5 ετών και το σπίτι μας είναι πάνω από το δικό μου πατρικό σπίτι. Η μικρή άρχισε το τελευταίο διάστημα να κλαίει επειδή θέλει να μένει παραπάνω ώρες στη γιαγιά της. Και μερικές φορές θέλει να κοιμάται και μαζί της. Με αποτέλεσμα να μην θέλει εμένα. Φυσικά και στεναχωριέμαι, αλλά βλέπω τα πράγματα να χειροτερεύουν. Ακόμη και μέσα στον ύπνο της η μικρή ζητάει την γιαγιά της. Υπάρχει κάποιος τρόπος που μπορούμε να το ξεπεράσουμε ή απλά πρέπει να καταλάβω τα θέλω του παιδιού μου και να μείνω μόνη μου; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δυσκολεύομαι να κατανοήσω ότι δεν αντιλαμβάνεσαι γιατί το μωρό σου έχει αυτή τη συμπεριφορά. Δεν είναι δυνατόν ένα μωρό σε αυτή την ηλικία να αρνείται την μητέρα του, χωρίς να υπάρχει λόγος και ούτε είναι σωστό να λες ότι θα μείνεις μόνη σου. Σίγουρα, το μωρό σου με αυτή τη συμπεριφορά θέλει να σου δείξει ότι κάτι συμβαίνει με εσένα και όχι με την γιαγιά της. Η γιαγιά της είναι ο χειρισμός για να σου δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά μεταξύ σας. Θα πρέπει να αναλύσεις τι δεν έχει πάει καλά μεταξύ σας και μετά θα το λύσεις. Πιστεύω ότι χρειάζεται η συμβολή ειδικού ψυχολόγου, ώστε με το ξεδίπλωμα του  οικογενειακού σας ιστορικού να αναδειχθεί η αιτία του προβλήματος και να το λύσει. 

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ, καλησπέρα! Το παιδάκι μου είναι 8 μηνών. Από πολύ μικρούλα κάνει συνέχεια εμετούς. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό τις στερεές τροφές και συνεχίζει να κάνει. Αξίζει να αναφέρω, επίσης, ότι πίνει και αντιαναγωγικο γάλα. Υπάρχει κάποιο σιρόπι που θα μπορούσε να τους σταματήσει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, φυσικά και υπάρχει φαρμακευτική αγωγή για εμετούς. Πριν, όμως, δώσεις φάρμακα, θα πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς έχει το παιδί. Θα πρέπει να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου για να διαπιστωθεί αν υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και μετά να πάρει την κατάλληλη θεραπεία. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω μια κορούλα 3 μηνών. Πριν από λίγες μέρες ενώ την κουνούσα για να κοιμηθεί έβγαλε γάλα και ταυτόχρονα αερίστηκε και στα ξαφνικά σταμάτησε να αναπνέει. Εμείς εκείνη την ώρα την ταρακουνούσαμε και της δώσαμε μικρές σφαλιαρίτσες, για να συνέλθει. Εσείς τι μας προτείνεται να κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις; Να αναφέρω ότι πριν από λίγες μέρες είχε ίωση και από τότε συνέχεια πνίγεται. Φταίει η ίωση ή μπορεί να είναι κάτι άλλο;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, υποψιάζομαι ότι το μωρό σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και για αυτό σου προτείνω να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου σε έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά. Αν αποδειχθεί η παλινδρόμηση, τότε ανάλογα με τη σοβαρότητα θα αποφασισθεί η αντιμετώπιση της. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας. Έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών, αλλά οι λέξεις που λέει είναι λίγες, όπως ναι όχι μαμά μπαμπά γιαγιά καμία φορά της ξεφεύγει καμιά λέξη, αλλά δεν την επαναλαμβάνει. Πώς να την βοηθήσω να μιλήσει; Περάσαμε μια ίωση η οποία πέρασε, αλλά τώρα μετά τον μεσημεριανό ύπνο κλαίει για τουλάχιστον 15 λεπτά σπαρακτικά και δεν ξέρω αν πονάει και που πονάει και δεν μιλάει ακόμα για να με βοηθήσει να καταλάβω τι έχει. H ίωση ήταν ένα μπούκωμα και δεν μας έδωσε η παιδίατρος αντιβίωση .κάναμε καθαρισμό στην μύτη και βάζαμε κάτι σταγόνες στο αυτάκι. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όσον αφορά το λεξιλόγιο του μωρού σου είναι φυσιολογικό. Για να την βοηθήσεις, θα πρέπει να της μιλάς, να της διαβάζεις παραμύθια και να μην βλέπεις οθόνες. Επίσης, αν υπάρξει δυνατότητα για παιδικό σταθμό, θα της κάνει πολύ καλό. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου, αφού το κάνει μόνο μετά τον μεσημεριανό ύπνο και διαρκεί 15 λεπτά, μάλλον είναι ψυχολογικό: πιθανόν να θέλει να κοιμηθεί λίγο περισσότερο ή βλέπει κάποιο όνειρο που την ενοχλεί. 

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα. Ο γιος μου είναι σχεδόν 2 μηνών. Πίνει γάλα aptamil ec,, αλλά συνεχίζει να έχει πόνους και ενοχλήσεις με τα αέρια. Επίσης, έχει κενώσεις κάθε 4 με 5 μέρες. Μήπως να του αλλάξω το γάλα; Νομίζω πως ζορίζεται πολύ με τα κακά του. Επίσης, κάποιες φορές βγάζει γουλίτσες , αλλά αυτό που με ανησυχεί είναι ότι μερικές φορές κλαίει και δείχνει να ξινίζει. Μία – δύο φορές νομίζω πως είδα και λίγα σαλάκια στα χειλάκια του. Είναι φυσιολογικό αυτό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μάλλον κάνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γι αυτό έχει ενοχλήσεις από καούρες. Να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου σε έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά, διότι αν διαπιστωθεί η παλινδρόμηση, θα αντιμετωπιστεί με κατάλληλη θεραπεία. 

 

 

 

 

 

Read More

And More