Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχουμε ένα αγοράκι 15 μηνών και μέχρι τώρα κοιμόταν στην κούνια στο δωμάτιό χωρίς κανένα πρόβλημα. Χτες θέλησε να κατέβει μόνος του από την κούνια και έπεσε κάτω. Τώρα αναρωτιέμαι ποια είναι η καλύτερη λύση για τον ύπνο του καθώς αν μπει σε κρεβάτι μπορεί να ξυπνήσει και να κατέβει και να τριγυρίζει στο σπίτι που είναι επικίνδυνο αφού είναι μόλις 15 μηνών και επιπλέον φοβάμαι και τη σκάλα η οποία αν και έχει κάγκελα μπορεί να προσπαθήσει πάλι να σκαρφαλώσει. Θα το εκτιμούσα ιδιαιτέρως αν μου λέγατε τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν συχνά οι νέοι γονείς. Η μόνη λύση είναι να ασφαλίσεις καλά το μωρό σου στην κούνια του, ώστε να μην μπορεί να κατεβαίνει. Οι περισσότερες κούνιες – κρεβάτια του εμπορίου έχουν διαφορετικές σκάλες και ρυθμίσεις, ώστε ακριβώς να μην υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι δυόμιση χρονών έχουμε καθυστέρηση στο λόγο λέει κάποιες λέξεις και αυτές σπάνια. Ούτε μου δείχνει τα ζωάκια όταν τον ρωτάω, ενώ τα ξέρει και τελικά του έχει κολλήσει κ κάνει ααααα για ώρες. Είναι τρομερά υπερκινητικός και όσο κι αν τον μαλώνω δε χαμπαριάζει. Θέλω να με συμβουλέψετε για το θέμα ομιλίας. Σας ευχαριστώ

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, όπως τα περιγράφεις, θεωρώ ότι το παιδί σου θα πρέπει να το εκτιμήσει ένας παιδίατρος – αναπτυξιολόγος. Μετά από τα τεστ που θα του κάνει θα σου λύσει τις απορίες για το αν πρόκειται για κάτι παθολογικό. Επίσης, θα σου προτείνει (αν απαιτείται) κάποιες συγκεκριμένες θεραπείες.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, η κόρη μου είναι 8,5 μηνών και ζυγίζει 9 κιλά. Από όταν γεννήθηκε κοιμόταν όλο το βράδυ για δώδεκα ώρες πάντα χωρίς διακοπές και μέσα στην μέρα για 1-2 ώρες περίπου. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι και σήμερα για να κοιμηθεί θέλει αγκαλιά και νανούρισμα και να κινούμαι καθόλη τη διάρκεια. Μου είναι πολύ δύσκολο λόγω του βάρους της να συνεχίσω έτσι γιατί άρχισα να αποκτώ πρόβλημα λόγω αυτού. Τώρα άρχισε να βγάζει και δόντια και την φαγουρίζουν αρκετά τα ούλα της. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, όλα εξαρτώνται απο εσένα. Σιγά σιγά, με αγάπη και όχι απότομα, θα πρέπει να μειώσεις τον χρόνο που την κρατάς αγκαλιά, ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να συνηθίζει την νέα τάξη πραγμάτων. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα κοριτσάκι 9 μηνών. Εδώ και 1,5 μήνα κοιμάται στο δωμάτιο της χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Εδώ και λίγες μέρες ξυπνά με έντονο κλάμα, αρνείται να τη πάρει αγκαλιά ο πατέρας της και δεν κατεβαίνει από την αγκαλιά μου. Στο τέλος τη βάζουμε στο κρεβάτι μας και όλο το βραδύ θα ανοιγοκλείνει τα μάτια να δει αν είμαστε εκεί. Είναι κάτι ανησυχητικό; 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι σίγουρο ότι το μωρό σου έχει αποκτήσει μια φοβία. Κάτι έγινε, το έχει γράψει στο υποσυνείδητο και γι αυτό σας θέλει μαζί. Η λύση είναι η πολλή υπομονή. Καταρχάς, μην το παίρνετε στο κρεβάτι σας. Να προτιμάς να κοιμάστε στο δωμάτιο της, μέχρι να συνηθίσει και σε δεύτερο χρόνο θα κοιμάται και θα φεύγεις μόλις κοιμηθεί. Αυτό θα χρειασθεί να το επαναλάβεις αρκετές φορές μέχρι να ηρεμήσει.

Read More

And More