Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα την βοήθεια σας για τρίτη φορά γιατί και στα τρία μου παιδιά σας έγραψα και με βοηθήσατε με την απάντηση σας. Το τρίτο μου παιδί, λοιπόν, γεννήθηκε 30 εβδομάδων και 3 ημερών και ήταν 1680 γρ. Έμεινε στη μονάδα 35 μέρες και γυρίσαμε στο σπίτι με τις εξετάσεις να είναι όλες εντάξει. Όταν έγινε 3 μηνών τον είδε ωτορινολαρυγγολόγος για ωτοακουστικές, όπου ήταν μια χαρά και μάλιστα μας είπε ο γιατρός ότι ήταν τόσο καλά που και στο χρόνο να μην τον τρέχουμε ξανά στον ωρλ. Το άγχος μου, λοιπόν, είναι ότι νομίζω ότι το μωρό δεν μου δείχνει να με ακούει πάντα. Όταν τον φωνάζω μπέμπη η το όνομα του δεν δείχνει να ακούει τίποτα. Όταν βάλω μουσική ή κάνω κάποιο θόρυβο, τον ακούει αμέσως. Μάλιστα, όταν ακούει μουσική κουνάει το κεφάλι του. Δεν σας κρύβω ότι έχω σκεφτεί διάφορα μέχρι και ότι μπορεί να έχει αυτισμό. Η παιδίατρος μου είναι ήσυχη και τα βρίσκει υπερβολικά όλα αυτά. Το παιδί είναι σχεδόν 15 μηνών κανονική ηλικία και διορθωμένη 13. Τι με συμβουλεύετε να κάνω γιατί δεν μπορώ πια να ελέγξω το άγχος μου; Παρατηρώ την κάθε κίνηση του. Στο παιχνίδι, όπως το κρυφτό, παίζει και συμμετέχει με τα μεγάλα παιδιά. Θα περιμένω απάντηση σας. Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, στην ηλικία που είναι το μωρό σου δεν είναι καθοριστικό το ότι δεν απαντάει στις δυο λέξεις που αναφέρεις. Αντίθετα, κάνει τόσα άλλα που δείχνουν ότι εχει καλή επικοινωνία ακουστική και κοινωνική με το περιβάλλον. Αν η παιδίατρος, κάνοντας τα απαραίτητα κλινικά τεστ, σου λέει ότι όλα είναι φυσιολογικά, τότε δεν δεις λόγο να ανησυχείς ιδιαίτερα. Περίμενε λίγο ακόμη και αν δεν είσαι ικανοποιημένη, τότε θα πρέπει να κάνεις ξανά ωτακουστικές εκπομπές και μετά να το εξετάσει ειδικός αναπτυξιολόγος. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κ. Μαζάνη, το μωρό μου (αγόρι) γεννήθηκε 3.430 και 50 εκατοστά και 5 μηνών ζύγιζε 8.440 με 67.5 εκατοστά ύψος. Το βρίσκεται φυσιολογικό; Όλοι μου λένε ότι είναι παχύ και με αγχώνουν πολύ, ενώ η παιδίατρος μας δεν ανησυχεί καθόλου. Κάνει 5 γεύματα των 180 ml τη μέρα και τρώει μεσημεριανό λαχανικά 150 γρ. Το θεωρείτε πολύ; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν στους 5 μήνες ζύγιζε 6840 γραμμάρια. Είναι λίγο περισσότερο, αλλά μην ανησυχείς. Αν προσεχείς την διατροφή του και δεν τρώει περιττά όπως γλυκά κλπ, τότε καθώς θα αρχίσει να κινείται περισσότερο, τότε δεν θα πάρει περιττά κιλά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα αγοράκι 4 μηνών που γεννήθηκε με περίμετρο κεφαλής 32,5 την 38η εβδομάδα κύησης και χθες μετρήθηκε 37,5 περίμετρο κεφαλής. Το βάρος του είναι 6400 και το μήκος του 65 εκ. Ανησυχώ πολύ για την περίμετρο κεφαλής του. Θα πρέπει να το ψάξω; Και εγώ και ο άντρας μου έχουμε σχετικά μικρό κεφάλι.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, η κληρονομικότητα είναι καθοριστική για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά ενός παιδιού. Αν η νευρολογική του συμπεριφορά είναι φυσιολογική και η ανάπτυξη της περιμέτρου είναι σταδιακή, τότε δεν θα πρέπει να ανησυχείς. Επίσης, όταν θα είναι 12 μηνών, θα πρέπει να εχει μεγαλώσει το κεφάλι του κατά 12 εκατοστά περισσότερο από ό,τι ήταν στην γέννηση του. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η ιδανική θερμοκρασία τώρα που ξεκινάει ο χειμώνας για το παιδικό δωμάτιο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι είναι 2,5 μηνών. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θα πρέπει να έχεις σταθερή θερμοκρασία 18-21 βαθμούς, έστω και αν έξω έχει πολύ χαμηλή. Εννοείται ότι δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ντυμένο, αλλά ούτε και πολύ σκεπασμένο.

Read More

And More