Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν 24 μηνών, της οποίας η πρόσθια πηγή είναι ακόμη ανοιχτή. Το μέγεθος της είναι περίπου, όσο η άκρη του δείκτη μου. Η παιδίατρος που την παρακολουθεί, λέει πως είναι μικρή η πηγή και θα κλείσει, να μην το σκέφτομαι και να μην ασχολούμαι με το πότε θα κλείσει. Επειδή, όμως, γίνεται δυο ετών, πήγα σε δεύτερο γιατρό, ο οποίος είπε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και πως ίσως σε ένα μήνα να εχει κλείσει. Παρόλα αυτά, έχω πολύ άγχος. Μέχρι πότε κατά την γνώμη σας θα πρέπει να περιμένω να κλείσει η πηγή; Πότε ανησυχούμε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, συμφωνώ και εγώ ότι πρέπει να περιμένεις ακόμη 2-3 μήνες. Εν τω μεταξύ, μπορείς να κάνεις ένα υπερηχογράφημα του εγκεφάλου τώρα που ακόμη η πηγή είναι ανοιχτή και είναι εύκολο να μπει η δέσμη των υπερήχων και εξετάσεις αίματος για βιταμίνη D.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Το αγόρι μου είναι 15 μηνών, και προσπαθούμε ομαλά να κόψουμε τον θηλασμό. Έχω το γάλα Rontamil, πολύ καλό είναι (όταν ήταν μικρός του έδινα για συμπλήρωμα) τώρα, όμως, δεν το θέλει καθόλου. Έχετε καμία ιδέα τι να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το μωρό σου αντιστέκεται, διότι θέλει να θηλάζει από την μαμά του, καθώς εχει και ψυχολογική επαφή. Επομένως, μην αγχώνεσαι και συνέχισε με υπομονή και σταθερότητα και κάποια στιγμή το μωρό σου θα αποφασίσει να απογαλακτιστεί από εσένα. Όσα γάλατα και να δοκιμάσεις δεν θα καταφέρεις και πολλά πράγματα, αν από μόνο του δεν το αποφασίσει. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα, κύριε Μαζάνη. Θέλω τη βοήθεια σας με βάση την εμπειρία σας. Η μικρή μου θα γίνει 14 μηνών σε λίγες μέρες. Θηλάζουμε ακόμη. Έχουμε τρομερό θέμα με τον ύπνο. Ξυπνάει πολλές φορές, είμαι ανήσυχη, στριφογυρνάει και δυσκολεύεται να κοιμηθεί. Είμαστε άυπνοι κάθε βράδυ. Έχω δοκιμάσει τα πάντα. Δεν μπορώ να βρω λύση. Ο παιδίατρος μας επιμένει ότι πρέπει να κάνω υπομονή. Μα, δεν ηρεμεί το παιδί. Μπορείτε να μου πείτε ίσως το μπορεί να φταίει; Να της κάνω εξετάσεις; Η ανάπτυξη της είναι πάρα πολύ καλή. Υπάρχει περίπτωση κάποιας κορυφής αλλεργίας ή μήπως φταίνε τα δόντια; Ανησυχώ γιατί δεν ξεκουράζεται και έχει γκρίνια συνέχεια.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν μου γράφεις για το τι τελικά κάνεις και το βράδυ το μωρό σου τελικά ηρεμεί. Δηλαδή τρώει και ηρεμεί ( άρα πεινάει) ή καλεί ενώ κοιμάται (υπνοβατεί) ή θέλει να σε βλέπει, διότι νιώθει ανασφάλεια; Είναι παράγοντες που πρέπει να τους εξετάσουμε.

⇒ Ερώτηση:

Καλή σας ημέρα, κ. Μαζανη! Έχω μια απορία σχετικά με το ποτέ βγάζουμε την πάνα από το παιδί. Ο γιος μου γίνεται αύριο 3 ετών. Δεν θέλει με τίποτα να βγάλει την πάνα. Κάνει μόνο πάνω του κακά και τσίσα κι όσες φορές και εάν κάθισα μαζί του στην τουαλέτα δεν κάνει τίποτα. Έχω δοκιμάσει γιογιό και ειδικό καρεκλάκι τουαλέτας με καθισματάκι και σκαλάκια . Σχετικά με τα τσίσα αν τον αφήσω χωρίς πάνα κατουράει παντού και μας το λέει μετά. Να σας πω επίσης ότι έχω και μια Μπέμπα 10 μηνών στο σπίτι. Ακόμη την περασμένη εβδομάδα ξεκινήσαμε και παιδικό σταθμό με το τμήμα να αποτελείται μόνο από μικρά παιδάκια έως 3 ετών (ζούμε στο εξωτερικό ) από τα οποία μόνο τα δυο πηγαίνουν στα τουαλέτα. Τελευταία προσπαθώ παρά πολύ να του εξηγήσω να μην τα κατουράει και και κάνει κακά επάνω του γιατί έχει συνέχεια σύγκαμα και ανησυχώ. Πως μπορώ να τον βοηθήσω να μην φοβάται και να αισθάνεται περισσότερη σιγουριά με την τουαλέτα. Οποιαδήποτε συμβουλή σας θα μας ήταν πολύτιμη! Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μην ανησυχείς. Φαίνεται ότι το παιδί σου ακόμη δεν εχει ωριμάσει τους σφιγκτήρες του, για να μπορεί να τους ελέγχει. Θέλει ακόμη λίγο χρόνο. Έχει περιθώριο μέχρι 5-6 ετών, αλλά νομίζω ότι δεν θα πάει τόσο μακριά. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Πότε θεωρείτε ότι είναι κατάλληλη ηλικία για να πηγαίνει το παιδί στο γιο γιο; Εμείς είμαστε 15 μηνών. Πρέπει να αρχίζω σιγά σιγά; Έχετε κάποιες ιδέες πως να τον μάθω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, γενικά μετά τους 12-15 μήνες μπορεί να αρχίσει η προσπάθεια για να πηγαίνει στο γιο γιο. Αυτο δεν σημαίνει ότι θα γίνει άμεσα ο έλεγχος των σφιγκτήρων, αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσει και σιγά – σιγά θα επιτευχθεί ο στόχος. Ένας καλός τρόπος είναι όταν καταλαβαίνεις ότι το παιδί θέλει να κάνει την ανάγκη του, τότε να το βάζεις με την πάνα στο γιο γιο, ώστε να μένει την διαδικασία και σιγά – σιγά θα το συνηθίσει.

 

Read More

And More