Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 11 μηνών είναι 12 κιλά περίπου και 77εκ. ύψος. Έχει περίπου ένα μήνα τώρα που με το ζόρι τρώει 3 με 4 κουταλιές είτε αυτό είναι πρωινό είτε απογευματινό. Να αναφέρω ότι θηλάζουμε ακόμα αρκετές φορές την ημέρα. Είναι φάση μήπως λόγω των δοντιών; Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το βάρος και το ύψος του μωρού σου είναι ικανοποιητικά. Δεν μου αναφέρεις αν τρώει από το γάλα σου, διότι σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε ανορεξία, αλλά προτίμηση. Καλό θα ήταν να κάνει εξετάσεις αίματος για αναιμία, διότι καμιά φορά ο χαμηλός σίδηρος προκαλεί ανορεξία και καλλιέργεια ούρων, διότι μπορεί να είναι ουρολοίμωξη έστω και χωρίς πυρετό. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχω ένα μωρό 2,5 μηνών το οποίο εμφάνισε γαστροοισοφαγική νόσο με αποτέλεσμα να πίνει με το ζόρι από 40 μέχρι 90 ml. Από εκεί που έπαιρνε κανονικά το βάρος της τώρα μέσα σε 10 μέρες πήρε 100. Ξεκινήσαμε το laprazol αλλά δεν είδαμε διάφορα και τώρα περνούμε το nexium. Επίσης έχει αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος και παίρνουμε γάλατα χωρίς λακτόζη. Ξεκινήσαμε με το frisolac το pep αλλά δεν είδαμε διάφορα το μωρό σπάραζε στο κλάμα, πήγαμε στο frisolac το ΑC αλλά η παλινδρόμηση χειροτέρεψε και η παιδογαστρεντερολόγος που το παρακολουθεί μου είπε να ξεκινήσουμε το novalac allernova το οποίο το πίνει εδώ και 2 μέρες και σε μια μέρα μου έκανε 5 φορές κακά από εκεί που ήταν και λίγο δυσκολία. Είναι φυσιολογικό σχεδόν σε κάθε γεύμα να ενεργείται; Όπως καταλαβαίνετε το μωρό μου με όλα αυτά από την αρχή της γέννησης του είναι πολύ ανήσυχο και σπαράζει στο κλάμα από τους πόνους. Μου είπαν να μην ανησυχώ με την παλινδρόμηση και ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. Μπορεί το παιδί μου να πάθει κάτι με τόσο βαριά παλινδρόμηση και πότε θα της περάσει;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είσαι στην περίπτωση που το μωρό σου έχει δύο προβλήματα: γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση και αλλεργία στο γάλα. Το ένα επικαλύπτει το άλλο και δεν ξέρεις πάντοτε πότε είναι το ένα και πότε το άλλο. Βασικά, η αλλεργία είναι πιο σοβαρή, διότι προκαλεί και μειωμένη πρόσληψη βάρους. Από την άλλη, πάλι, ο πόνος που προκαλεί η παλινδρόμιση δημιουργεί στο μωρό αντιπάθεια για το γάλα, διότι το συνδυάζει πως όταν τρώει πονάει. Οι κενώσεις του μωρού σου είναι πιο συχνές, διότι στην αρχή το συγκεκριμένο γάλα τις προκαλεί, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα, εκτός και αν δεν το καλύπτει για την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Θα σου πρότεινα σε πρώτη φάση να δώσεις ένα γάλα υπολλεργικό, ώστε να διαπιστώσετε σε ποιο βαθμό η συμπεριφορά του μωρού οφείλεται στην αλλεργία. Έτσι και αλλιώς, η παλινδρόμιση είναι αναστρέψιμη και θα διαρκέσει το πολύ μέχρι τους 6 μήνες. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Το μωράκι μας 7μιση μηνών ξεκίνησε πριν λίγο καιρό να γυρνάει από μπρούμυτα ανάσκελα και το αντίστροφο χωρίς όμως να κάνει βαρελάκια. Επίσης, λέει κάποιες φορές νανα, γκαγκα, γαγα και μια φορά έχει πει μαμά και μπαμπά όμως δεν το ξαναείπε ενώ ξέρω ότι σε αυτή την ηλικία τα μωρά μπαμπαλίζουν. Σε όλα τα άλλα είναι μια χαρά, παίζει μαζί μας υπάρχει βλεμματική επαφή, κάθεται πολύ καλά, προσπαθεί να μπουσουλήσει στέκεται στα πόδια του χαμογελάει υπάρχει αλληλεπίδραση. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να ανησυχώ; Να το ψάξω παραπάνω; Να σας πω ότι γεννήθηκε 37 εβδομάδων. Μήπως εχει σημασία;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, αυτά που περιγράφεις είναι απολύτως φυσιολογικά και αρκετά για την ηλικία του μωρού σου. Συνέχισε με τον ίδιο τρόπο και όλα θα πηγαίνουν προς το καλύτερο. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Έχω ένα μωρό δύο μηνών και δέκα ημερών. Αρχικά, τρέφονταν μόνο με μητρικό γάλα αντλημένο και γι’ αυτό ήξερα τις ποσότητες που έτρωγε οι οποίες έφταναν μέχρι και 150ml την φορά και περίπου ανά 3 ώρες. Στα μέσα του δεύτερου μήνα άρχισα να μειώνω το μητρικό και να προσθέτω γεύματα σκόνης γάλακτος μέχρι που τώρα έφτασα να σταματήσω εντελώς το μητρικό. Το πρόβλημα είναι ότι μείωσε πολύ την ποσότητα που έπινε (ενώ δείχνει να πίνει ευχάριστα) σε περίπου 60ml ανά δύο ώρες. Ταυτόχρονα άρχισε να έχει δυσκοιλιότητα (πολύ σκληρά κακά που βγαίνουν δύσκολα και όχι κάθε μέρα). Πώς θα μπορούσα να τον βοηθήσω; Φοβάμαι ότι δεν θα πάρει βάρος με αυτές τις ποσότητες. Φταίει το γάλα και να δοκιμάσω κάποιο άλλο ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο; Ευχαριστώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, έτσι όπως τα περιγράφεις το μωρό σου τρώει περίπου 720ml το εικοσιτετράωρο και είναι σχετικά αρκετό, αν και δεν ξέρω ποιο είναι το βάρος του. Σίγουρα, περνάει μία μεταβατική περίοδο δυστροπίας, λόγω μείωσης του μητρικού θηλασμού. Μπορείς να ελέγξεις το βάρος του, διότι από αυτό θα καταλάβεις αν παίρνει τις θερμίδες που χρειάζεται και να αλλάξεις το γάλα, ώστε να βρεις αυτό που θα το βοηθήσει στις κενώσεις. 

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα κύριε Μαζάνη, έχω ένα γιό 6,5 ετών και ο παιδίατρος μας ζήτησε να κάνουμε έναν τυπικό αιματολογικό έλεγχο και μέσα σε αυτο ζήτησε και έλεγχο αντισωμάτων για την ηπατίτιδα β. Έχουμε κάνει όλα τα εμβόλια και η αλήθεια είναι ότι ξαφνιάστηκα, γιατί δεν το έχω ξανακούσει. Στην εξέταση, λοιπόν, που κάναμε βγήκε το αποτέλεσμα Αnti-HBs: 127,4 θετικό. Ο παιδίατρος μας είπε ότι πρέπει να ξαναγίνει μια ακόμη δόση του εμβολίου. Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ μπερδεμένη και θα ήθελα πολύ την άποψη σας. Αφού τις κάναμε όλες τις δόσεις του εμβολίου, γιατί να ξανακάνουμε; Περιμένω με αγωνία την απάντησή σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν μου αναφέρεις πόσες δόσεις του εμβολίου έχουν γίνει μέχρι τώρα. Επίσης, δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό. Δηλαδή έχει ή δεν έχει αντισώματα. Αν δεν έχει, τότε δικαιολογείται άλλη μία δόση ή δύο (δεν ξέρω πόσες έχει κάνει). 

Read More

And More