Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Tο παιδί μου βγάζει γουλιές μετά τα γεύματα του, άλλες φορές μεγάλη ποσότητα και άλλες όχι. Θηλάζω αποκλειστικά το μωρό μου. Είναι 3 μηνών, βάρος γέννησης 2700 και σημερινό 5500. Στο υπέρηχο που του κάναμε δεν έδειξε πυλωρική στένωση ούτε παλινδρόμηση, ωστόσο, ο παιδίατρος μας επιμένει να του δίνουμε laprazol fast των 15, μισό χάπι την ημέρα διαλυμένο με 3 ml νερό. Το έχω ξεκινήσει, αλλά η βελτίωση δεν είναι μεγάλη. Μπορείτε να μου απαντήσετε γιατί το μωρό μου βγάζει γουλιές, ενώ όλα είναι φυσιολογικά και τι μου προτείνετε να κάνω στο δίλημμα αν πρέπει να συνεχίσω το φάρμακο η όχι;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το μωρό σου έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή αλλεργία στο γάλα, αν τρωει ή πίνει πολλά γαλακτοκομικά. Έχει σημασία ποιος έχει κάνει το υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου και κάτω από ποια προετοιμασία. Θα πρέπει να γίνει από έμπειρο ακτινολόγο για παιδιά και μετά από 3 ώρες νηστεία. Επειδή το φάρμακο που είναι για την παλινδρόμηση είναι αρκετά βαρύ, θα προτιμούσα να έχεις εξαντλήσει το απεικονιστικό σκέλος, για να είμαστε σίγουροι ότι το χρειάζεται. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Έχω έναν γιο 4 μηνών,τρέφεται με γάλα φόρμουλας. Γεννήθηκε 4.500 και αυτή τη στιγμή το βάρος του έχει φτάσει στα 8.600. Τις τελευταίες μέρες βγάζει αρκετές φορές γάλα κατά τη διάρκεια της μέρας, κάποιες φορές περισσότερο άλλες λιγότερο, αυτό συμβαίνει κυρίως μόλις ολοκληρώσει το γάλα του αλλά και μετά από ώρα συνεχίζει ακόμη τις απαγωγές. Να σημειώσω πως κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει μειώσει και την όρεξη για γάλα. Συν της άλλοις, έχει και δυσκοιλιότητα, μένουμε μόνιμα στο εξωτερικό και ο παιδίατρος που παρακολουθεί το μωρό το μόνο που μου πρότεινε είναι να προσθέτω 10% παραπάνω νερό στο γάλα, κάτι το οποίο δεν επέφερε αποτελέσματα. Επιπλέον, αποπειραθήκαμε να δώσουμε ένα ειδικό γάλα για τη δυσκοιλιοτητα, όμως το μωρό δεν το έπινε. Τι θα με συμβουλεύατε να κάνω; Δυστυχώς, ο τρόπος που λειτουργούν εδώ οι παιδίατροι είναι διαφορετικός κάτι το οποίο δεν καθησυχάζει μια μητέρα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πρώτα θα πρέπει να γίνει ένα καλό υπερηχογράφημα οισοφάγου – στομάχου για να μελετηθεί η λειτουργία της “γαστροοισοφαγικής βαλβίδας”. Μετά θα αποφασιστεί αν θα δώσετε αντιαναγωγικό γάλα, προβιοτικά, σιρόπι για τυχόν παλινδρόμηση ή ενα γάλα που να “πιάνει” και την παλινδρόμηση και την δυσκοιλιότητα. Όπως καταλαβαίνεις, για το καλό του μωρού σου δεν πρέπει να αποφασίζουμε κάποια θεραπεία στα τυφλά, χωρίς να είμαστε σίγουροι τι ακριβώς συμβαίνει. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχουμε ένα κοριτσάκι 9 μηνών και ακόμα δεν έχει βγάλει δοντάκι. Τα ούλα της είναι φουσκωμένα εδώ και καιρό. Είναι ανησυχητικό; Θα πρέπει να κάνουμε κάποια ενέργεια; Σας ευχαριστώ πολύ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν πρέπει να ανησυχείς. Κάθε μωρό διαφέρει όσον αφορά την εμφάνιση των νεογιλών δοντιών. Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Κάποια στιγμή θα τα βγάλει και μέχρι τριών ετών θα ανατείλουν είκοσι δόντια. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, η κόρη μου είναι έξι χρόνων και εδώ και 5 μήνες έχει βγάλει άσπρες τρίχες στο κεφάλι της και από τότε που ξεκίνησε έχουν αυξηθεί. Παρακαλώ πολύ συμβουλέψτε με τι πρέπει να κάνω. Να πάω σε παιδοδερματολόγο; Με ανησυχεί…

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, είναι πολύ συνηθισμένο να εμφανίζονται άσπρες τρίχες και τις περισσότερες φορές δεν έχουν κάποια παθολογική σημασία. Αν έχεις την ευκαιρία, καλό θα ήταν να το δει ένας έμπειρος δερματολόγος για παιδιά για να σου φύγει ο φόβος. 

Read More

And More