Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη! Έχω έναν γιο 7,5 ετών. Τους τελευταίος τρεις μήνες έχουν μία ιδιαίτερη μυρωδιά οι μασχάλες του. Σαν να μυρίζουν. Δεν είναι λίγο νωρίς για αυτό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, και ναι και όχι! Δηλαδή αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα έναρξης πρόωρης ήβης, όπως παρουσίας τριχών στα γεννητικά και στις μασχάλες , αλλαγή στην φωνή του κλπ, τότε πιθανόν να είναι και από τον ιδρώτα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει μετά από κάθε άσκηση να πλένει καλύτερα τις μασχάλες του και ίσως να βάζει λίγο ταλκ.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζανη χαίρεται! Σας ευχαριστούμε πολύ για την δυνατότητα να μας βοηθάτε με απορίες και τυχόν προβλήματα με τα παιδιά μας. θα ήθελα να σας ρωτήσω για το μωράκι μου, νεογέννητο αγοράκι. Είναι 25 ημερών και γεννήθηκε με βάρος 2560 γραμμάρια. Όταν ήμουν ακόμη στην κλινική μαιευτική το μωρό έκανε ίκτερο και το έβαλαν για μία ημέρα σε λάμπα να τού πέσει. Την επόμενη μας έδωσαν εξιτήριο και πήγαμε σπίτι. Μου είπαν να το πάω και την επόμενη μέρα για μέτρηση ίκτερου και το βρήκαν πάλι όπως όταν μπήκε σε λάμπα. Για να μην σας κουράζω κάναμε μέτρηση ίκτερου 4 συνεχόμενες ημέρες και μου είπαν να το βλέπει εξωτερικά παιδίατρος. Το μωρό πράγματι είχε ένα κιτρινωπό χρώμα ακόμη και στα ματάκια του. Τώρα, πλέον έχει κανονικό χρώμα. Ανησυχώ γιατί ο παιδίατρος μου είπε να το πάω σε ένα μήνα για την εκτίμηση του ίκτερου και για την ανάπτυξη του κλπ. Μπορώ να καταλάβω αν κάνει ίκτερο; Τις τελευταίες 5 ημέρες μου γκρινιάζει και οι κενώσεις του είναι πολύ σκληρά και σαν μπαλάκια. Το βλέπω ότι πονάει όταν θέλει να ενεργηθεί και κλαίει. Το γάλα που του δίνω είναι το Νοβαλάκ 1. Στην κλινική όταν γεννήθηκε του έδιναν το Αλμιρόν, με αποτέλεσμα να μου κάνει συνεχώς κενώσεις. Πραγματικά, δεν προλάβαινα με το Αλμιρόν να τού αλλάξω πάνα και πάλι κακάκια. Με το Νοβαλάκ όταν το άρχισε όταν ήρθα σπίτι από το μαιευτήριο όλα ήταν μια χαρά μου έκανε 4-5 φορές κένωση. Τώρα όμως που έχει φτάσει 25 ημερών και βλέπω να πονάει όταν θέλει κακά του και πολύ σκληρά.. Ήρθα σε επικοινωνία με τον παιδίατρο για να ρωτήσω αν κάνει να του δώσω λίγο χαμομήλι και μήπως φταίει το γάλα. Μου είπε πως δεν φταίει το γάλα και να το συνεχίσω. Κύριε Μαζανη βλέπω το μωράκι μου να κλαίει δίχως λόγο. Πονάει, φοβάται να ενεργηθεί, ανησυχώ και για το ίκτερο. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε να με κατευθύνετε; Ευχαριστώ θερμά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, καταλαβαίνω το άγχος σου. Είναι πολύ λεπτό το θέμα να συμβουλεύεις για ένα παιδί που δεν το έχεις εξετάσει και μάλιστα νεογέννητο. Ένα πράγμα που θα πρέπει να εξετάσετε είναι αν ο θυρεοειδής λειτουργεί κανονικά, διότι ο παρατεταμένος ίκτερος και η δυσκοιλιότητα μερικές φορές προέρχονται από κακή λειτουργία αυτού του αδένα. Επίσης, υπάρχουν γάλατα που βοηθάμε τις κενώσεις, όπως αυτά που λέγονται comfort. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη! θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Ο γιος μου είναι 5 ετών και ακόμα του φεύγουν τσίσα ή κακά συνήθως όταν ασχολείται με κάτι. Όταν ασχολείται με κάτι κρατιέται τόσο πολύ που του φεύγουν. Όταν του λέω ότι αυτό δεν είναι σωστό μου λέει ότι το καταλαβαίνει, αλλά μετά το επαναλαμβάνει. Να σημειώσω ότι έχω και μια κόρη 3 ετών που προσπαθεί να κόψει την πάνα. Υποψιάζομαι ότι είναι από τη ζήλια του αλλά δεν ξέρω πως να το χειριστώ. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μπορεί να είναι από ζήλεια, αλλά μπορεί να ξεχνιέται με το παιχνίδι. Μια μέθοδος είναι να το βάζεις στην τουαλέτα πολύ συχνά έστω και αν δεν νιώθει την ανάγκη για ούρηση ή αφόδευση, ώστε να μην ξεχνιέται. Συνήθως, αυτός ο τρόπος πετυχαίνει. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω δύο κόρες, η μία έκλεισε τα πέντε και η άλλη τα τρία. H μεγάλη μου δεν έχει κόψει ακόμα την πάνα, γιατί πίνει πάρα πολύ γάλα τόσο πριν πάει για ύπνο, όσο και γενικότερα. Έχω προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να το κόψουμε, αλλά δυσκολευόμαστε. Tι να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, είναι αλήθεια ότι το πολύ γάλα προκαλεί πολυουρία. Όμως, έτσι και αλλιώς σε αυτή την ηλικία δεν πρέπει να πίνει πάνω από 500-600 ml γάλα ημερησίως. Η μεγάλη ποσότητα γάλακτος μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα υγείας. Για αυτό, είναι στο χέρι σου να μειώσεις την ποσότητα.

Read More

And More