Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι 6 μηνών, το οποίο δεν δέχεται κανένα άλλο γάλα, εκτός από το novalac allernova που είναι για παιδιά με αλλεργία. Φυσικά, αλλά δεν έχει. Απλά, μας το είχαν δώσει όταν ήταν ενός μήνα λόγω αναγωγών και δυσκοιλιότητας. Της έχω δοκιμάσει όλα τα γάλατα, αλλά δεν της αρέσει κανένα άλλο. Έχω δοκιμάσει Novalac απλό, Novalac Ar Frezylac sanical. Ή δεν τα πίνει καθόλου ή πίνει λίγο και κάνω εμετό. Τι να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, σε πρώτη φάση να κάνεις μίξη γαλάκτων. Δηλαδή να δίνεις το alernova μισό μισό με το απλό Novalac ή ένα άλλο οποιοδήποτε γάλα. Έτσι, θα “σπάσεις” την γεύση και σιγά σιγά θα το συνηθίσει. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ. Έχω ένα αγοράκι 11 μηνών, είναι 12 κιλά περίπου και 77 εκ. ύψος. Έχει περίπου μήνα τώρα που με το ζόρι τρώει 3 με 4 κουταλιές, είτε αυτό είναι πρωινό είτε απογευματινό. Να αναφέρω ότι θηλάζουμε αρκετές φορές μέσα στην ημέρα. Μήπως είναι φάση λόγω των δοντιών; Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μερικές φορές τα μωρά παρουσιάζουν μια ιδιομορφία στην όρεξη για τροφή. Ειδικά, τα μωρά που θηλάζουν. Μπορεί να είναι η οδοντοφυΐα, μπορεί να περνάνε κάποια ίωση, αλλά μπορεί και να βαριούνται. Ένας άλλος λόγος είναι ότι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο θηλασμός δεν θα είναι η αποκλειστικός διατροφή τους και αντιδρούν με απεργία στα τρόφιμα. Κάνε λίγη υπομονή και να παρατηρείς αν το παιδί νοιώθει πείνα ή γενικά είναι ανόρεχτο. Αν είναι ανόρεχτο, τότε θα πρέπει να γίνουν και κάποιες εξετάσεις αίματος και ούρων, μήπως έχει αναιμία ή λοίμωξη των ούρων. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα μωράκι 3 μηνών. Στα κάτω ούλα έχει αρχίσει να φαίνεται ένα άσπρο σημαδάκι σαν δοντάκι. Βάζει συνέχεια τα χέρια του στο στόμα και φαίνεται ότι τον φαγουρίζει. Η ερώτηση μου είναι η εξής. Είναι 64 εκ και ζυγίζει 6400 γραμμάρια. Γεννήθηκε 3750 και ενώ έτρωγε 5 γεύματα από 180 – 200 ml γάλα, τις τελευταίες δύο ημέρες τρώει 60 ml περίπου σε κάθε γεύμα. Πρέπει να ανησυχήσω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, δεν πρέπει να αγχώνεσαι. Αν πρόκειται για οδοντοφυΐα, τότε δικαιολογείται αυτί η αναστάτωση. Πάντως το βάρος που έχει πάρει μέχρι τώρα είναι πολυ ικανοποιητικό. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν οκτώ ετών και διαπίστωσα την παρουσία λευκών τριχών στην κορυφή του κεφαλιού. Το κορίτσι έχει μαύρα μαλλιά με σταρένιο δέρμα. Θα ήθελα τη βοήθεια σας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, συνήθως αυτό δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για κάποιο αποχρωματισμό της συγκεκριμένης τρίχας. Αν είναι δηλαδή μια – δυο τρίχες που αλλάζουν χρώμα δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Αν, όμως, διαπιστώσετε ότι οι τρίχες πολλαπλασιάζονται με γρήγορο ρυθμό, τότε πρέπει οπωσδήποτε να το δει ένας παιδο-δερματολόγος, ώστε αν χρειασθεί να ορίσει κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις.

Read More

And More