Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Έχουμε ένα αγόρι 19 μηνών και αναρωτιέμαι πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κόψουμε την πάνα. Είχα σκεφτεί ότι θα το προσπαθήσουμε το καλοκαίρι που θα είναι 26 μηνών αλλά όταν ο μικρός θα γίνει 2 ετών (Απρίλιο) περιμένουμε να γεννηθεί η αδελφή του. Προβληματίζομαι, λοιπόν, αν θα είναι κατάλληλη περίοδος καθώς θα υπάρχει και το νέο μωρό στο σπίτι. Να σας πω ότι, ο μικρός, αν και δεν τη χρησιμοποιεί ο ίδιος, είναι ήδη εξοικειωμένος με τη χρήση της τουαλέτας, του αρέσει να τραβάει το καζανάκι και να κλείνει το καπάκι. Επίσης, όταν θέλει να κάνει κακά σταματάει ότι κάνει και σφίγγεται. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητέ φίλε, νομίζω πως είναι η ευκαιρία τώρα να ξεκινήσετε το κόψιμο της πάνας. Αφού, ήδη, βρίσκεται σε καλό δρόμο, να το εκμεταλλευτείτε με ηρεμία μήπως και το καταφέρετε. Μερικά παιδιά μπορούν να ελέγξουν τους σφιγκτήρες τους ακόμα και μετά τους 12 μήνες και άλλα μπορεί να καθυστερήσουν και για χρόνια.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 2,5 χρόνων το οποίο εδώ και περίπου 10 μήνες έχει σταματήσει να τρώει το φαγητό του (κρέας, όσπρια, μακαρόνια, ψάρι κτλ) και θέλει να τρώει μόνο γάλα, ψωμί, αυγό , γιαούρτι και κάποια φρούτα επιλεκτικά όχι όλα. Προσπάθησα να του δώσω να δοκιμάσει φαγητό, αλλά αρνείται και δε θέλει καν να το δοκιμάσει. Επίσης, τον έγραψα σε παιδάκι σταθμό για να βλέπει τα άλλα παιδάκια και να τρώει αλλά πάλι δεν τρώει και εκεί και σπρώχνει το φαγητό. Επειδή αγχώνομαι πολύ αν μπορείτε να με συμβουλέψετε τι να κάνω. Να σημειώσω ότι μωρό που έτρωγε τα αλεσμένα τα έτρωγε όλα. Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μπορεί να είχε κάποιο “ατύχημα” με εμετό ή πνίξιμο και γι’ αυτό να φοβάται και να αποφεύγει να τρώει τα πιο στερεά. Μια μέθοδος είναι να του βάζεις μικρές ποσότητες, ώστε να μην “μπουκώνει” με την θέα του φαγητού και από την άλλη να μειώσεις τις ποσότητες του φαγητού που του αρέσει, ώστε αν πεινάσει να παρασυρθεί και να φάει τις άλλες. 

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ κύριε Μαζανη, έχω έναν γιο 11,5 μηνών. Στην τελευταία επίσκεψη στην παιδίατρο για εμβολιασμό, κατά την εξέταση του κατέβασε το πετσάκι για να βγει η βάλανος με συνέπεια να τραυματίσει την γύρω περιοχή. Όταν την ρώτησα για ποιο λόγο μου απάντησε πως ήταν έτοιμο και χρειαζόταν λίγο παραπάνω δύναμη. Ο μικρός μου είναι ευδιάθετος, δεν παραπονιέται και δεν δείχνει να πονάει κατά την ούρηση, αλλά βλέπω ότι συνεχίζει να είναι κόκκινη η περιοχή του και φοβάμαι μην επιδεινωθεί. Βάζω μια απλή επανορθωτική κρεμούλα, όχι φαρμακευτική. Τι άλλο μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, συνήθως η περιοχή που περιγράφεις έτσι και αλλιώς είναι κόκκινη. Μήπως, λοιπόν, είναι κάτι φυσιολογικό; Διότι όπως λες και εσύ, το μωρό σου δεν διαμαρτύρεται για κάτι που το ενοχλεί.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Έχω ένα κοριτσάκι 25 ημερών. Της έδινα το nan optipro και έφτανε τα 120 ml, αλλά έβγαζε πολλές γουλιές και σαν εμετό και δεν κοιμόταν εύκολα ειδικά το βράδυ αλλά και την μέρα ενώ χαλάρωνε και έκλαιγε. Επίσης, δεν έκανε κακάκια της εύκολα.. Τώρα της το άλλαξα σε sanilac ar αλλά πάλι δεν κοιμήθηκε εύκολα και είναι και πιο πηχτό. Τι με συμβουλεύετε; Να φταίει το γάλα; Αν έχει κολικούς, πως αντιμετωπίζονται; Της τρίβω και την κοιλίτσα αλλά τίποτα. 

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου στομάχου μήπως και εχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και χρειάζεται ειδικό γάλα και ειδικό σιρόπι για τις αναγωγές.

 

Read More

And More