Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε εβδομάδα, έτσι και αυτή, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας, έχω ένα αγοράκι 2 χρόνων αρνείται ενώ δείχνει να κατανοεί τις εντολές που του δίνουμε να εκτελέσει και επιπλέον δεν δείχνει με το δάχτυλο όταν θελήσει κάτι. Πήγαμε σε αναπτυξιολόγο και μας είπε πως είναι πίσω και η ομιλία του. Όσον αφορά την διατροφή του καταπίνει αμάσητα και τις περισσότερες φορές φτύνει τα κομματάκια του φαγητού ή και του φρούτου. Ο Αναπτυξιολόγος μας είπε να κάνουμε εργοθεραπεία και λογοθεραπεία για αρχή και να τον επαναξιολογήσει ξανά σε 6 μήνες. Έχει βλεμματική επαφή απλώς δείχνει να μην θέλει να συνεργαστεί. Πείτε μου και την δίκη σας γνώμη σας παρακαλώ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το καλύτερο θα ήταν να ξεκινούσε παιδικό σταθμό. Θα βρισκόταν στην ανάγκη να επικοινωνήσει με συνομηλίκους της και έτσι θα βλέπατε μέσα σε 3 μήνες αν υπήρχε βελτίωση. Η καθυστέρηση που έχει στην ψυχοκινητική της εξέλιξη θα πρέπει να αξιολογηθεί και από ψυχολόγο για παιδιά. Ο στόχος είναι να ανακαλύψεις αν το πρόβλημα είναι η συμπεριφορά σας στο σπίτι ή όχι που της έχει δημιουργήσει αντίδραση στην επικοινωνία ή αν πραγματικά είναι αναπτυξιακό και απαιτούνται οι εργοθεραπείες κλπ. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Η κόρη μου πρόσφατα έγινε 10 ετών, έχει ύψος 1,27 και ζυγίζει 21 κιλά. Τρώει, αλλά δεν παίρνει κιλά. Κάναμε εξετάσεις αίματος γενικές, αλλά και για θυρεοειδή και δεν έχει τίποτα. Είναι φυσιολογικές όλες οι τιμές. Πρέπει να κάνουμε κάποια άλλη εξέταση; Να ανησυχώ;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, αν ήταν πρόωρη και άλλα. Επίσης, αν έχουν γίνει εξετάσεις για τροφικές αλλεργίες και για κοιλιοκάκη και για μεταβολικά νοσήματα. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα. Έχω έναν μπέμπη 2 μηνών με βάρος 6100 που εδώ και 10 μέρες έχει μειώσει δραστικά το φαγητό του. Έτρωγε 120-150 ml σε κάθε γεύμα και τώρα με το ζόρι τρώει 60. Λίγο πριν σταματήσει το φαγητό του, κλαίει γοερά σαν να πονάει το στομάχι του. Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό; Κολικούς πέρασε και δεν είναι ο ίδιος πόνος με αυτό που συμβαίνει τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, ένα τόσο μικρό μωρό που συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο μπορεί να έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αρχικά να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου, διότι αν διαπιστωθεί παλινδρόμηση θα πρέπει να πάρει ειδικό γάλα και πιθανόν και κάποιο σιρόπι για την παλινδρόμηση.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, είμαστε 8 μηνών, κοριτσάκι. Εισήγαμε, σχεδόν, όλες τις τροφές. το πρόβλημα μου είναι πως με χρησιμοποιεί σαν πιπίλα. Για κάθε ύπνο της, πρέπει να μπαίνει στο στήθος. Την έχω αφήσει, αλλά ακολούθησε γκρίνια και κλάμα. Πώς θα απογαλακτιστούμε, ενώ μπιμπερό με γάλα δεν πίνει; Το βράδυ ξυπνάει κάθε 2,5 ώρες. Πως θα καταφέρω να κοιμάται χωρίς στήθος και να πίνει γαλατάκι από το μπιμπερό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, θέλει υπομονή. Το μωρό σου ξέρει ποιο είναι το καλό του (το μητρικό γάλα), διότι έχει και ψυχική επαφή μαζί σου και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Ένας τρόπος θα ήταν να πάρεις χαπάκι και αφού κοπεί το γάλα σου ακαριαίως, το μωρό θα αποθαρρύνει να θηλάζει. Αλλιώς θα το πας σιγά-σιγά με αγάπη και υπομονή, μέχρι το μωρό σου να απογαλακτιστεί από εσένα. Το κάθε μωρό θέλει τον χρόνο του και τον τρόπο του.

Read More

And More