Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις. Έστειλες την απορία σου;

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτός, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 4 χρόνων το οποίο είναι 14 κιλά. Έχω μεγάλο πρόβλημα με το φαγητό. Ειδικά το μεσημεριανό. Δεν θέλει με τίποτα να φάει το μεσημεράκι. Δεν ξέρω τι άλλο να κάνω έχω κάνει τα πάντα. Λυπάμαι να την αφήσω χωρίς φαγητό για να πεινάσει. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, καταρχάς θα πρέπει να γίνει ένας καλός εργαστηριακός έλεγχος με εξετάσεις αίματος και ούρων. Αν όλα είναι φυσιολογικά, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με ένα ψυχολόγο για παιδιά, για να δούμε μήπως είναι πολύ πιεσμένο με την επιμονή σας να τρώει και έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Πάντως, η επιμονή σου να την πείσεις δεν φέρνει αποτελέσματα. Πρέπει να εντοπίσετε την αιτία, για να μπορέσετε μετα να μεθοδεύσεις την αντιμετώπιση.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας γιατρέ, έχω ένα γιο 3 ετών και πριν λίγο καιρό κρύωσε και είχε πολύ μπούκωμα. Η γιατρός μας πρότεινε να καθαρίζουμε με ορό τη μυτούλα και μετά να βάζουμε otrivin ή nasasyn 2 φορές τη μέρα. Εγω κατάλαβα λάθος ότι πρέπει να βάζω μαζί nasasyn και otrivin. Ευτυχώς αυτό δεν το έκανα πάνω από 3 φορές καθώς μου φάνηκε παράξενο κ επικοινώνησα μαζί της. Αγχώνομαι μήπως κατέστρεψα το βλεννογόνο του και νιώθω άσχημα. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, οι δοσολογίες που χρησιμοποίησες είναι μικρές και για μικρό χρονικό διάστημα, οπότε μην ανησυχείς.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω μία κορούλα 22 μηνών και θέλω να κόψω το θηλασμό. Είναι αρκετά δύσκολο, γιατί το μωρό δεν πίνει άλλο γάλα. Τι μπορώ να κάνω; Κάθε φορά που προσπαθώ βάζει τα κλάματα και στεναχωριέμαι. Ο λόγος που θέλω να σταματήσω είναι γιατί επιθυμώ μία δεύτερη εγκυμοσύνη. Τι μου προτείνετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, αρχικά ο θηλασμός δεν αντενδείκνυται για την δεύτερη εγκυμοσύνη, εκτός και αν ο γιατρός σου έχει εντοπίσει κάποιο πρόβλημα. Πάντως, για να διακόψεις σιγά – σιγά τον θηλασμό θα πρέπει να το αποφασίσεις και να το πιστέψεις πρώτα εσύ και ύστερα το μωρό σου. Και τούτο, διότι το μωρό σου δεν αντιλαμβάνεται γιατί θα πρέπει να διακόψει αυτή την θαυμάσια σχέση που έχετε φτιάξει μέσω του μητρικού θηλασμού. Πάντως, ένας τρόπος είναι να ξεκινήσεις να του προσφέρεις το δικό σου γάλα ή το γάλα φόρμουλα με ένα κουταλάκι μήπως και έτσι αρχίσει ο απογαλακτισμός από την μαμά. Επίσης, να του φτιάχνεις το γάλα με δημητριακά ή με φρούτα, ώστε να αρχίσει να δοκιμάζει την γεύση του γάλακτος με άλλο τρόπο. Μερικές φορές αν φύγεις από το σπίτι και το μωρό δεν σε βλέπει και κάποιος άλλος προσφέρει το γάλα, ίσως να αρχίσει να το πίνει.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζανη καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι 1,5 μηνών, το οποίο έχει πολλά σαλάκια. Το βράδυ, όταν κοιμάται, τον ακούω κάποιες φορές να βήχει, γιατί πνίγεται στο σάλιο του. Τον τοποθετώ πάντα ανάσκελα και με το κεφάλι του γυρισμένο στα πλάγια και εννοείται ότι είμαι υπ’ ατμόν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να τον ακούσω. Δυστυχώς, χρησιμοποιούμε πιπίλα. Πιστεύετε ότι είναι φυσιολογικό; Τι θα μπορούσα να κάνω, ώστε να αποφύγω τον πνιγμό ή θα πρέπει να ελεγχθεί για άλλες ασθένειες;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα πρέπει να σκεφτείτε μήπως έχει Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γι’ αυτό την ώρα που κοιμάται, ανεβαίνει το γάλα από το στομάχι προς τα πάνω και γι’ αυτό δημιουργείται αυτό που περιγράφεις. Να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου μετά από 3 ώρες νηστεία σε ένα έμπειρο γιατρό για παιδιά, ώστε αν διαπιστώσετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να την αντιμετωπίσετε. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ μου! Έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνών, πίνει 160mg από το sanilac ar, αλλά και πάλι μου κάνει συνέχεια εμετούλη. Τι μπορώ να κάνω, για να σταματήσει αυτό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, πιθανόν να έχει αυτό που λέμε Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Να κάνετε ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου σε έμπειρο γιατρό ακτινολόγο και αν διαπιστωθεί παλινδρόμηση, να την αντιμετωπίσετε.

 

Read More

And More