Στείλε την απορία σου!

Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα γιατρέ μου. Έχουμε ένα μωράκι 47 ημερών, το οποίο γεννήθηκε 3080, αλλά έχασε αρκετό βάρος λόγω ασυμβατότητα αίματος, ανέβασε ίκτερο αρκετό και νοσηλεύτηκε. Τώρα είναι 4,455 περίπου σε κιλά. Εδώ και λίγο καιρό δίνουμε ξένο γάλα, πίνει 120 ml και κάπου εδώ ξεκινάει το θέμα μου. Αν δεν την ξυπνήσουμε, μπορεί και να κοιμάται συνεχόμενα όλο το βράδυ.Είναι φυσιολογικό; Πρέπει να κάνω εξετάσεις εγκεφάλου;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, παρά τις περιπέτειες που περάσατε, το μωρό σου έχει πάρει πολύ καλό βάρος για την ηλικία της. Άρα φαίνεται ότι το μωρό σου χορταίνει και γι’ αυτό κοιμάται αρκετά. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό και δεν πρέπει να το ξυπνάς, για να φάει, αφού φαίνεται ότι χορταίνει. Άλλωστε, το καθε μωρό “ξέρει ” πότε και πόσο θα φάει. Αν θέλεις να βάλεις άλλο πρόγραμμα, τότε θα μπορούσες να επεμβάσεις αλλάζοντας το βιολογικό ρολόι της. Δεν στο προτείνω, όμως, σε αυτή τη φάση. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη. Πρόσφατα βαφτίσαμε την 16 μηνών κόρη μου, μετά την πρώτη Κυριακή την κοινωνήσαμε και κόλλησε γαστρεντερίτιδα από τον παπά, ο οποίος ήταν άρρωστος, αλλά το μάθαμε στη πορεία. Το παιδί από μωρό 25 ημερών κοιμάται όλη νύχτα και από 4 μηνών είναι στο δωμάτιο της. Την βάζουμε στη κούνια της και φεύγουμε χωρίς κλάματα χωρίς τίποτα. Απλά την αφήνουμε και κοιμάται 20:30 το βράδυ μέχρι 9:00 το πρωί. Όλα καλά έως εδώ. Όμως, από την ημέρα που αρρώστησε με την γαστρεντερίτιδα δεν κοιμάται, αν δεν είμαστε στο δωμάτιο . Αξίζει να αναφέρω ότι η γαστρεντερίτιδα κράτησε 4 ημέρες και πλέον είναι καλά. Μόνο όταν μας κοιτάει, ξαπλώνει. Και αν δεν μας δει, κλαίει με ουρλιαχτά. Φωνάζει. Δεν ξέρω τι να κάνω. Αυτά δεν τα έκανε ποτέ  Ξυπνάει τη νύχτα και φωνάζει και εμείς καθόμαστε στη καρέκλα, προκειμένου να μας βλέπει μέχρι να κοιμηθεί. Φοβάμαι μήπως της γίνει συνήθεια και στο μέλλον. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, πρόκειται για καθαρά ψυχολογικό πρόβλημα του μωρού σου. Φαίνεται ότι σε κάποια φάση των τελευταίων εβδομάδων για κάποιο λογο αισθάνθηκε ανασφάλεια και γι’ αυτό συμπεριφέρεται με τον τρόπο που περιγράφεις. Μια απο τις λύσεις είναι σχεδόν αυτό που κάνετε: παραμένετε στο δωμάτιο της, μέχρι να κοιμηθεί και μετά φεύγετε και αυτό επαναλαμβάνεται, μέχρι το μωρό να συνηθίσει ότι ταν ξυπνάει, δεν θα σας βλέπει εκεί δίπλα. Είναι μια μέθοδος που γενικά ” πιάνει”, απλά θέλει λίγο καιρό. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, η κόρη μου είναι έξι χρόνων και εδώ και 5 μήνες έχει βγάλει άσπρες τρίχες στο κεφάλι της και από τότε που ξεκίνησε έχουν αυξηθεί. Να πάω σε παιδοδερματολόγο; Απλά ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να το αντιμετωπίσω αποτελεσματικά και να παραμείνουν οι άσπρες τρίχες ή και να αυξηθούν. Τι μπορώ να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, συμβαίνει πολλές φορές να εμφανίζονται άσπρες τρίχες στο κεφάλι των παιδιών, ακόμη και απο μικρές ηλικίες. Συνήθως, δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό. Αν, όμως, όπως περιγράφεις έχουν πολλαπλασιαστεί, τότε είναι καλό να το δει ένας δερματολόγος για παιδιά, προκειμένου να βγάλει μια διάγνωση και να σας συστήσει κάποιον εργαστηριακό έλεγχο ή και θεραπεία. Επίσης, να μην σου φανεί παράξενο αν πρόκειται και για κάτι ψυχολογικό. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας κύριε Μαζάνη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχουν μερικά παραπάνω μέτρα προστασίας , εκτός από τη μάσκα, για το παιδί μου που φέτος θα πάει στο Δημοτικό. Ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, η μάσκα είναι ένα απο τα μετρά προστασίας. Υπάρχουν και άλλα, όπως η προσωπική υγιεινή, οι αποστάσεις, να μην ανταλλάσσει τα σχολικά και προσωπικά του είδη με τα αλλα παιδιά, σωστή διατροφή με φρούτα και χορταρικά, αερισμός του χώρου που ζει, καλός ύπνος. Όλα καλά θα πάνε!

Read More

And More