Ο παιδίατρος του TLife Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντάει στις δικές σας ερωτήσεις

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτό, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου ερωτήσεις. Στις απορίες που σου δημιουργούνται όσο το παιδί σου μεγαλώνει. Εσύ έστειλες τα ερωτήματα σου. Εμείς τα καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν κάτι σε προβληματίζει, μπορείς να στείλεις το μήνυμα σου στο: mazanis@tlife.gr και ο οικογενειακός μας γιατρός θα σου απαντήσει!

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ μου. Το παιδί μου είναι 13 μηνών και κάνει βήματα στις μύτες. Είναι καλό; Αν κάτι πάει στραβά, πρέπει να κάνω κάτι; Τι πρέπει να προσέξω; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, σε αυτή την ηλικία, που τα μωρά μόλις αρχίζουν να περπατούν, μπορεί να πατάνε στις μύτες των δαχτύλων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι κάτι παθολογικό. Λόγω, λοιπόν, του νεαρού της ηλικίας του, δεν μπορούμε ακόμα να το αξιολογήσουμε. Αν, όμως, το συνεχίζει και κυρίως δεν πατάει καθόλου στις πατούσες του, τότε θα πρέπει να το εξετάσει ένας ορθοπεδικός για παιδιά, μήπως οι τένοντες είναι κοντοί και γι’ αυτό δεν μπορεί να πατήσει κανονικά στο πέλμα του. 

 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ, σε λίγες μέρες γεννάω το δεύτερο παιδάκι μου, ενώ το πρώτο είναι 5 χρονών. Είμαστε, λοιπόν, υπό σκέψη με τον άνδρα μου να τον κρατήσουμε για 2 μίνες σπίτι (να μην πάει, δηλαδή, στο σχολειο), μέχρι το νεογέννητο να κάνει το πρώτο εμβόλιο. Η αλήθεια είναι πως σαν ιδέα δεν μας αρέσει, αλλά σε πιθανή ίωση δεν μπορούμε να τον απομακρύνουμε από το μωρό, καθώς δεν έχουμε κάποια βοήθεια. Ποια είναι η γνώμη σας; Πόσο τα νεογέννητα κινδυνεύουν από τα αδερφάκια τους, όταν είναι μη εμβολιασμένα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, καταλαβαίνω τους προβληματισμούς σας, όμως, αν κάνετε ένα, δύο ή τρία εμβόλια, δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζετε πως το μωρό σας δεν θα αρρωσταίνει από τόσες άλλες ιώσεις, για τις οποίες, είτε δεν θα έχει εμβολιαστεί, είτε δεν υπάρχουν εμβόλια για αυτές. Επομένως, αν θα πάει σχολείο ή όχι, δεν θα το κρίνετε από ένα – δύο εμβόλια. 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας. Ονομάζομαι Άννα και θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το βάδισμα του παιδιού μου. Είναι 7 χρόνων και μέσα στο σπίτι περπατάει στις μύτες, αλλά έξω περπατάει κανονικά. Να απευθυνθώ σε ορθοπεδικό ή δεν είναι κάτι ανησυχητικό; Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν φαίνεται ότι είναι κάτι ανησυχητικό, επειδή, όμως, η ηλικία του παιδιού σου είναι τέτοια που μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του, τόλμησε να το ρωτήσεις γιατί περπατάει με αυτόν τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα ήταν να το δει ένας ορθοπεδικος για παιδιά και αυτό μόνο και μόνο γιατί είναι αρκετά μεγάλος για να περπατάει ακόμη στις μύτες των δαχτύλων του. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι δυόμισι ετών και δεν τρώει καθόλου ψάρι και γενικώς δεν αγαπάει καθόλου το κρέας. Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για τα συμπληρώματα διατροφής γενικότερα; Έχω διαβάσει τα οφέλη τους, αλλά διάβασα σε κάποια site ότι δημιουργεί και παχυσαρκία στα παιδιά, διότι τους ανοίγει την όρεξη. Ισχύει κάτι τέτοιο; Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, τα συμπληρώματα δεν θα λύσουν το πρόβλημα του μωρού σου. Θα πρέπει να δοκιμάσεις διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης και διαφορετικές συνταγές, προκειμένου να αρχίσει να τρώει ψάρια και κρέας. Επίσης, μπορείς ακόμα να αντικαταστήσεις το κρέας και το ψάρι με άλλες τροφές ισοδύναμες σε συστατικά, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε θερμίδες και ιχνοστοιχεία. 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω δύο κόρες, η μία έκλεισε τα πέντε και η άλλη τα τρία. H μεγάλη μου δεν έχει κόψει ακόμα την πάνα, γιατί πίνει πάρα πολύ γάλα τόσο πριν πάει για ύπνο, όσο και γενικότερα. Έχω προσπαθήσει πάρα πολλές φορές να το κόψουμε, αλλά δυσκολευόμαστε. Να αρχίσω να ανησυχώ;

⇐ Απάντηση:

 

Αγαπητή μανούλα, δεν μου γράφεις πόσο γάλα πίνει το εικοσιτετράωρο. Πάντως, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 500-600 ml, διότι μετά χορταίνει πολύ και δεν τρώει όλες τις άλλες τροφές, ενώ ταυτόχρονα είναι πιθανόν να δυσχεραίνεται η απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο και να έχει σιδηροπενική αναιμία. Αν και το. κόψιμο της πάνας, μπορεί να γίνει μέχρι τα έξι χρόνια, καλό θα ήταν μειώσει την ποσότητα του γάλακτος που πίνει. Επίσης, πριν πέσει για ύπνο, να κάνει την ανάγκη της και μετά από δύο ώρες να την ξυπνάς κανονικά και να πηγαίνει στο μπάνιο, για τουλάχιστον ένα μήνα. Αυτός είναι ένας κλασικός τρόπος, για να σταματήσει να ουρεί το βράδυ. 

Read More

And More