Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Γεννάω τέλος Ιουνίου. Τι ρουχαλάκια να του βάλω καλοκαιρινά ή μακρυμάνικα;”

Απάντηση
Εξαρτάται σε ποιο μέρος της Ελλάδας ζείτε. Δηλαδή εάν κάνει ζέστη ή κρύο. Άλλο Αθήνα άλλο Καρπενήσι!. Εάν μένετε σε μέρος που έχει ζέστη, φυσικά θα του βάλετε καλοκαιρινά κι αν κάνει πολύ ζέστη μπορείτε να μην του φοράτε τίποτα παρά μόνο την πάνα για να μη λερώνεται.

Ερώτηση
“Η μικρή μου 4 μηνών ξεκίνησε να πιπιλάει τον αντίχειρα όταν είναι να κοιμηθεί. Πώς μπορώ να της το κόψω προτού γίνει συνήθεια; Δοκίμασα πιπίλα αλλά δεν θέλει. Να σημειώσω ότι θηλάζει αποκλειστικά”.

Απάντηση
Συνήθως τα μωράκια που θηλάζουν, συνηθισμένα από τον μαστό της μαμάς τους δεν θέλουν να βάλουν κάτι άλλο στο στόμα τους όπως είναι οι τεχνητές πιπίλες και γι’ αυτό προτιμούν το δάχτυλό τους. Δεν θα ήταν καλό βέβαια να μάθει το δάχτυλο γιατί πολύ δύσκολα μετά θα μπορέσετε να κόψετε αυτή τη συνήθεια. Εάν κάνει την πιπίλα μόνο την ώρα που είναι να κοιμηθεί δεν είναι κάτι σοβαρό. Προσπαθήστε με κάποιον τρόπο να της μάθετε την ξένη πιπίλα την οποία πιο εύκολα θα μπορέσετε να την κόψετε. Ένα τέχνασμα είναι να βάλετε λίγο γάλα δικό σας πάνω στην πιπίλα ώστε να μυρίζει κι έτσι να παρασυρθεί και να την συνηθίσει.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, θα ήθελα την άποψή σας. Ο γιος μου είναι 11 μηνών με βάρος 8.400 και ύψος 74 εκατοστά. Γεννήθηκε την 39η εβδομάδα με βάρος 3420 και ύψος 50 εκατοστά. Είναι αρκετά λιτοδίαιτος, δηλαδή έχει πέσει λίγο στις καμπύλες βάρους. Τρώει όλα του τα γεύματα απλά το μεσημεριανό το τρώει μισό, περίπου 180 γραμ. Πρέπει να ανησυχώ για το βάρος του; Να με προβληματίσει η μικρή κάθοδος στην καμπύλη βάρους; “

Απάντηση
Ένα μωρό γύρω στους 12 μήνες της ζωής του πρέπει να τριπλασιάσει το βάρος της γέννησης για να πούμε ότι είναι φυσιολογικό. Επίσης το αγόρι πρέπει να πάρει στους 12 μήνες της ζωής του περίπου 20-22 εκατοστά ύψος. Άρα το μωρό σας, ενώ είναι αρκετά ψηλό δεν έχει το σωστό βάρος. Θα πρέπει να το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας κι αν χρειαστεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις όπως γενική ούρων, ουροκαλλιέργεια, γενική αίματος, σίδηρο, εξετάσεις για θυρεοειδή και αν χρειαστεί, ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα πάρετε, ίσως και να προχωρήσετε και σε κάποιες άλλες. Επίσης εάν είναι ένα μωρό που είναι πάρα πολύ κινητικό, επόμενο είναι να χάνει αρκετές θερμίδες και πρέπει με την σύσταση κατάλληλων τροφών να ενισχύσετε την θερμιδική αξία της διατροφής του.

Ερώτηση
“Έχω μια κορούλα τριών χρονών που παρουσίασε ερεθισμό των λεμφαδένων της τραχηλικής χώρας. Από τότε έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες (τότε που εγώ εντόπισα τη διόγκωση), κάναμε αιματολογικές εξετάσεις, βγήκαν καλές με λίγο τσιμπημένα τα λευκά και τη καθίζηση (10700 και 32), αλλά η μικρή είχε κατακόκκινο λαιμό, πήραμε για δέκα μέρες αντιβίωση. Ο παιδίατρος που την παρακολουθεί μας είπε να μην ανησυχούμε. Από δική μου πρωτοβουλία κάναμε και υπέρηχο ο οποίος έδειξε διόγκωση έως και 20 χιλιοστών και από τις δύο πλευρές του λαιμού και στη μία πλευρά δημιουργείται block 3 έως 4 εκατοστών. Ο ακτινοδιαγνώστης (εξαιρετικός) μας είπε πως πρόκειται για αντιδραστική λεμφαδενοπάθεια από ίωση. Έδειξα τον υπέρηχο στον παιδίατρό μας, ξανά μάς είπε να μην ανησυχούμε. Η κορούλα μου εξακολουθεί να είναι πρησμένη, ίσως όχι τόσο πολύ αλλά αρκετά ώστε να το βλέπω καθημερινά και να εξακολουθώ να ανησυχώ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν είχατε ένα παρόμοιο περιστατικό στο ιατρείο σας, θα κάνατε κάτι παραπάνω; Να προσθέσω ότι ανάλογη διόγκωση μικρότερου μεγέθους παρουσίασε και ο πεντάχρονος γιος μου”.

Απάντηση
Έτσι όπως μού τα περιγράφετε, νομίζω ότι έχετε ανησυχήσει χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος και έχετε ταλαιπωρήσει και πολύ το παιδί σας με εξετάσεις. Φυσιολογικά, γύρω από την περιοχή του λαιμού υπάρχουν κάποιοι λεμφαδένες των οποίων οι λειτουργία είναι να “πιάνουν” και να “σκοτώνουν” τα μικρόβια που κυκλοφορούν στην περιοχή. Τα μικρόβια αυτά μπαίνουν από το στόμα, από τη μύτη και από το δέρμα. Όταν αυτοί οι αδένες κάποια στιγμή πρηστούν διότι υπερλειτουργούν λόγω της παρουσίας κάποιου ιού ή κάποιου άλλου μικροβίου, περνάει πάρα πολύς καιρός μέχρι να υποχωρήσουν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι το παιδί νοσεί. Δηλαδή μπορεί για πολλούς μήνες να ψηλαφούμε αυτούς τους αδένες χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα και να πρέπει το παιδί να κάνει κάποια αγωγή. Επιπλέον, καθώς περνούν οι μήνες, όλο και κάποιο μικρόβιο θα παρουσιάζεται στην περιοχή οπότε αυτοί οι αδένες βρίσκονται συνέχεια σε μία υπερδιέγερση και λειτουργία. Αυτό όμως δε σημαινει ότι υπάρχει πρόβλημα παρά μόνο εάν το παιδί έχει πυρετό ή εάν δείτε αυτοί οι αδένες να μεγαλώνουν υπερβολικά, να φαίνονται πλεόν με το μάτι και όχι μόνο όταν τους ψηλαφείτε.

Ερώτηση
“Έχω ένα κοριτσάκι 13 μηνών και είναι δυσκοίλια. Δοκιμάζουμε όλα τα φρούτα εκτός από μήλο και μπανάνα, δεν τρώει καρότα όμως τρώει κανονικά τα πάντα. Πίνει γάλα Advance και τρώει γιαουρτάκια και κουάκερ. Τι άλλο μπορώ να κάνω;”

Απάντηση
Δεν είμαι σίγουρος εάν το μωρό σας είναι πραγματικά δυσκοίλιο. Δηλαδή τα κακά του βγαίνουν βόλοι-βόλοι σαν της κατσίκας; Διότι μόνο αυτό θεωρείται ότι είναι δυσκοιλιότητα. Εάν τα πράγματα είναι έτσι, τότε θα πρέπει να αφαιρέσετε από τη διατροφή του και το ρύζι και να βάζετε κάθε μέρα ακτινίδια, δαμάσκηνα, σπανάκι, πατζάρια και φυσικά το κουάκερ και αρκετό λάδι.

Ερώτηση
“Πρέπει να σφραγίζουμε τα πρώτα δόντια της παιδικής ηλικίας; Το παιδί ειναι 5 ετών”.

Απάντηση
Φυσικά και πρέπει να τα σφραγίζουμε όταν είναι χαλασμένα διότι υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν και τα καινούργια δοντάκια που βρίσκονται κάτω από αυτά τα νεογιλά. Άρα λοιπόν πηγαίνετε σε παιδοοδοντίατρο και τους κάνει ένα ελαφρύ σφράγισμα και όχι εκείνο που γίνεται στα μόνιμα δόντια.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ένα αγοράκι που κοντεύει τα 3. Έχει κάποιες μέρες και την περισσότερη μέρα ανοίγει και κλείνει συνέχεια τα μάτια του. Υπάρχει πιθανότητα να είναι τικ αυτό που κάνει;”

Απάντηση
Πολύ καλά το έχετε σκεφτεί, το πιθανότερο από όλα είναι να πρόκειται για κάποιο τικ, δηλαδή να έχει ενοχληθεί το παιδί από κάτι που έχει ακούσει ή δει, να έχει άγχος και γι’ αυτό ανοιγοκλείνει τα ματάκια του. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να συμβεί επειδή το παιδί δεν βλέπει καλά. Επίσης μπορεί να είναι μία μορφή αλλεργίας, επειδή αυτή την εποχή υπάρχει πολλή σκόνη, ήλιος και διάφορες ουσίες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα λόγω των ανέμων και να ενοχλείται και γι’ αυτό να κλείνει τα ματάκια του.

Ερώτηση
“Έχω αγοράκια 2,5 και 1,5 ετών. Γεννήθηκαν 4.600 και 3.930 και τώρα είναι 15.500 και 11.400 αντίστοιχα. Από μωρά πίνουν και τα δύο πολύ γάλα, πλέον έχουμε δύο γεύματα από 300 ml ο μεγάλος και 200 ml ο μικρός. Το πρόβλημά μου είναι κυρίως ο μεγάλος. Για να κοιμηθεί πίνει τουλάχιστον 400 ml και ξυπνάει μέσα στη νύχτα και ζητάει κι άλλο. Πολλές φορές ξυπνάει 2-3 φορές! Να σημειώσω ότι ταίζω και τα δύο πριν τον ύπνο αλλά το γάλα το βραδινό δεν μπορώ να τους το κόψω με τίποτα. Θα ήθελα τη συμβουλή σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, σε αυτή την ηλικία τα μωρά δεν ξυπνάνε το βράδυ για να πιουν γάλα ή γενικότερα για να φάνε παρά, απ’ ό,τι λένε οι παιδοψυχολόγοι, το κάνουν διότι θέλουν να δουν τη μανούλα τους. Πολύ πιθανόν, ο μεγάλος σας γιος, επειδή ζηλεύει το μικρότερο αδερφάκι του να έχει παρουσιάσει αυτή τη συνήθεια προκειμένου να σας βλέπει. Επίσης να ξέρετε ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δε χρειάζεται να πίνουν πάνω από 500 εως 600 ml γάλα την ημέρα και φυσικά συμπληρώνουν και με γιαούρτια και με τυριά. Άρα λοιπόν θα πρέπει οπωσδήποτε να βρείτε να έναν τρόπο να σταματήσετε να του δίνετε γάλα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Να έχετε υπόψη σας ότι στη φύση τα ζώα δεν ξυπνούν το βράδυ για να φάνε. Όλα αυτά σας τα λέω για να ενισχύσω την άποψη ότι πρέπει να βρείτε οπωσδήποτε έναν τρόπο να σταματήσουν το βράδυ να τρώνε.

Ερώτηση
Ο γιος μου 5 χρονών, όταν τρέχει ή παίζει σε κάποιο παιδότοπο, ύστερα από λίγο αρχίζει να βήχει. Είναι κάτι ανησυχητικό;”

Απάντηση
Εάν αυτό το κάνει μόνο σε παιδότοπο, σημαίνει ότι εκεί μέσα υπάρχει κάτι ερεθιστικό για το αναπνευστικό σύστημα του παιδιού όπως για παράδειγμα κάποιος παράγοντας αλλεργικός. Επειδή στους παιδότοπους τα έπιπλα και τα παιχνίδια είναι αφρώδη γιανα μη χτυπούν τα παιδιά, πολλή σκόνη και διάφορα ακάρεα βρίσκονται στο περιβάλλον και τα παιδιά καθώς παίζουν και χοροπηδούν εισπνέουν αυτά τα σωματίδια και τα ζωύφια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Εάν το παιδί σας τρέχει ή ανεβαίνει σκάλες και σε άλλα σημεία εκτός από τον παιδότοπο και βήχει τότε σημαίνει ότι υπάρχει πράγματι ένα υπόστρωμα αλλεργικού ή βροχικού άσθματος.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να ρωτήσω εάν μπορώ να δώσω χυμό φρούτων του εμπορίου στην κόρη μου και ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα. Η μικρή μου πριν μια βδομάδα χρόνισε”.

Απάντηση
Οι χυμοί του εμπορίου, όπως τους λέτε, δεν είναι οι καλύτεροι για να τους πιει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία. Οι βιταμίνες που περιέχουν δεν είναι φυσικές. Οι περισσότεροι χυμοί προέρχονται από παγοκολώνες κατεψυγμένες που προέρχονται από τη Νότιο Αμερική και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι το καλύτερο για ένα παιδί. Να έχετε υπόψη σας ότι ένα φρούτο όταν το κόψουμε μέσα σε 10 λεπτά εάν δεν έχει καταναλωθεί η βιταμίνη C που περιέχει οξειδώνεται άρα εξαφανίζεται. Εκείνο που θα μπορούσατε να κάνετε εάν το μωρό σας παρασύρεται από τα κουτάκια του εμπορίου και πίνει τον φρουτοχυμό του θα μπορούσατε να κάνετε φυσικό φρουτοχυμό και να τον βάλετε μέσα σε αυτά τα κουτάκια ώστε να παρασύρετε το παιδί και να πίνει κανονικά φρούτα.

Read More

And More