Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις σας!

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για τη στήλη σας! Ήθελα να σας ρωτήσω πώς να κόψω τη βραδινή πάνα στον 3,5 ετών γιο μου. Την πρωινή την κόψαμε μέσα σε μια μέρα με μεγάλη επιτυχία χωρίς πισωγυρίσματα. Όμως επειδή μέσα στη μέρα τρώει ελάχιστη τροφή ( έχει βάρος 15,5 κιλά και ύψος γύρω στο 1 μέτρο) ξυπνάει ακόμα μια φορά στις 3,5 το πρωί και άλλη μία στις 6,5 για γάλα γιατί πεινάει. Επίσης δεν θέλει να κόψει με τίποτα το μπιμπερό και έτσι απολαμβάνει το γάλα του. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω να κόψει αυτή τη συνήθεια;”

Απάντηση
Ο τρόπος είναι ο εξής: πριν κοιμηθεί το παιδί σας το βάζετε να κάνει τα τσίσα του και αν είναι δυνατόν και τα κακά του. Δύο ώρες μετά τον ύπνο, το ξυπνάτε και το οδηγείτε στην τουαλέτα ώστε να κάνει ξανά τσίσα ή κακά. Είναι σημαντικό να το ξυπνάτε κανονικά και όχι να πηγαίνει κοιμισμένο διότι τότε είναι σαν να κάνει την ανάγκη του στο κρεβατάκι του. Όσον αφορά στο μπιμπερό, αρχίστε να χρησιμοποιείτε κυπελάκι με στόμιο, καλαμάκι ή ακόμα να τρώει το γάλα του με κουτάλι μικρό ή μεγάλο κι έτσι σιγά σιγά θα κοψει το μπιμπερό.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 26 μηνών και έχει μολυσματική τέρμινθο στις μασχάλες του. Ο δερματολόγος συστήνει αφαίρεση με λαβίδα ενώ ο παιδίατρος και ένας ακόμη δερματολόγος μάς συστήνουν να τα αφήσουμε να κάνουν τον κύκλο τους χωρίς να τα πειράξουμε. Θα ήθελα τη γνώμη σας”.

Απάντηση
Αν πράγματι το παιδί σας έχει μολυσματική τέρμινθο θα πρέπει οπωσδήποτε, πολύ γρήγορα, να αφαιρέσετε ό,τι μπορεί ο δερματολόγος, επειδή είναι άκρως μολυσματική και σε λίγο καιρό μπορεί να γεμίσει όλο το σωματάκι του μωρού. Είναι τόσο δύσκολη η αντιμετώπιση της μολυσματικής τερμίνθου που μπορεί η θεραπεία της να κρατήσει και πολλούς μήνες καθώς υπάρχουν στο δερματάκι του μωρού και άλλα σημεία μόλυνσης τα οποία προς το παρόν δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 16 μηνών. Εκτός από μπαμπά και μαμά δε λέει τίποτε άλλο. Ασχολούμαι πολύ με το παιδί με παραμυθάκια, δραστηριότητες. Τού μιλάω κανονικά αλλά κάθε φορά που του λέω πώς κάνουν τα διάφορα ζωάκια ή να πει λεξούλες τίποτα. Είναι ανησυχητικό; Είναι νωρίς ακόμα; Σωστά αγχώνομαι;”

“Ο μικρός μου είναι 19 μηνών και δε λέει να μιλήσει. Βέβαια καταλαβαίνει τα πάντα και είναι υπερκινητικός και αρκετά ανεξάρτητος. Τι να κάνω; Να δούμε κάποιον ειδικό;”

Απάντηση
Αγαπητές μανούλες, άλλα μωράκια μιλάνε πιο γρήγορα και άλλα μιλάνε πιο αργά. Σημαντικό είναι το παιδί να ακούει και να καταλαβαίνει. Παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί να μιλήσει. Αν λοιπόν ακούει και συνεννοείστε, και καταλαβαίνει αυτά που του λέτε και έχει πει έστω και δύο τρεις λεξούλες θα ρθει κάποια στιγμή που θα τα πει όλα μαζί. Επίσης είναι σημαντικό να ξέρουμε την κληρονομικότητα που υπάρχει στο περιβάλλον του, δηλαδή οι γονείς, άλλα αδέλφια, όπως και συγγενείς πρώτου βαθμού αν είχαν καθυστερήσει να μιλήσουν ή όχι.

Ερώτηση
“Κυριε Μαζάνη γέννησα διδυμάκια 29 εβδομάδων 1000 γραμμ. το ένα, ανησυχώ πολύ”.

Απάντηση
Πράγματι η ηλικία κύησης των μωρών που γεννήθηκαν και το βάρος τους είναι αρκετά μικρά. Παρόλα αυτά σήμερα η πρόοδος της νεογνολογίας είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπάρχει δυνατότητα να ζήσουν και παιδάκια 500 γραμμαρίων και μάλιστα να έχουν και καλή ποιότητα ζωής. Δεν γράφετε πού έχουν γεννηθεί και πού νοσηλεύονται. Σας εύχομαι όλα να πάνε καλά!

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 2 ετών και κάναμε αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν αιματοκρίτη 30,4 και αιμοσφαιρίνη 9,9! Ήθελα να σας ρωτήσω αν θεωρούνται χαμηλές οι τιμές για την ηλικία του”.

Απάντηση
Πράγματι για την ηλικία του παιδιού σας οι τιμές αυτές είναι χαμηλές. Θα πρέπει να κάνετε συμπληρωματικές εξετάσεις προκειμένου να δείτε εάν πρόκειται για σιδηροπενική αναιμία ή εάν το παιδί σας είναι φορέας μεσογειακής αναιμίας, δεδομένου ότι η αιμοσφαιρίνη του είναι πολύ χαμηλή.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα γιο 19 μηνών, είναι ανεπτυγμένος, μιλάει αρκετά και μπορούμε να συνεννοηθούμε. Πιστεύετε ότι είναι κατάλληλη η ηλικία του για να κόψουμε την πάνα; Πώς θα καταλάβω ποια είναι η κατάλληλη στιγμή;”

Απάντηση
Συνήθως λέμε ότι οι σφιγκτήρες των παιδιών ωριμάζουν γύρω στα 3 χρόνια της ηλικίας τους. Παρόλα αυτά υπάρχουν παιδάκια που ακόμα και 12 μηνών έχουν καταφέρει να κόψουν την πάνα. Εσείς βρίσκεστε σε μια ενδιάμεση ηλικία και επειδή είναι καλοκαίρι θα μπορούσατε να προσπαθήσετε σιγά σιγά να κόψετε την πάνα και βλέποντας τις αντιδράσεις του μωρού, αν είναι θετικές ή αρνητικές, θα προχωρήσετε.

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 4 μηνών. Από το 2ο μήνα βγάζει γουλιές και έκανε πολύ εμετό (ρουκέτες). Η παιδίατρος είπε ότι έκανε υπερχείλιση και έτσι ελαττώσαμε την ποσότητα που ήταν 120 ml σε 5 γεύματα. Το πρόβλημα ελαττώθηκε όμως από τον 3ο μήνα άρχισαν ξανά οι γουλιές. Πίναμε το Frisolac σε συνδυασμό με το Comfort αλλά είχαμε διάρροια και έτσι συνεχίσαμε το απλό γάλα μόνο. Όταν ήταν 3,5 μηνών ξαφνικά δε δεχόταν να βάλει το μπιμπερό στο στόμα της και έκλαιγε πολύ μόνο όταν προσπαθούσα να της δώσω γεύμα για μια εβδομάδα με αποτέλεσμα να πίνει 500 ml το 24ωρο και διαπίστωσε η γιατρός ότι την πονάει το στομάχι της και μάλλον κάνει παλινδρόμηση και μας έδωσε το Epadoren τρεις φορές την ημέρα ανά 8ωρο. Τώρα είναι μια εβδομάδα που το πίνει και δείχνει να είναι καλύτερα αλλά μάς είπε να πίνει 140 ml (τελειωμένο με τη σκόνη) σε κάθε γεύμα. Αυτό το σιρόπι είπε να το πίνουμε για 2 μήνες μέχρι να κλείσει τον 6ο μήνα και να αρχίσουμε στερεά τροφή. Μήπως πρέπει να αλλάξουμε γάλα; Πρέπει να συνεχίσουμε το σιρόπι για τόσο πολύ καιρό; Μήπως πρέπει να τη δει και παιδογαστρεντερολόγος; Το βάρος της τώρα είναι 6320 και είναι 4 μηνών ακριβώς”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, από την περιγραφή που κάνετε φαίνεται ότι το μωρό σας έχει αυτό που λέμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πράγμα από το οποίο φάνηκε από την βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την έναρξη του συγκεκριμένου σιροπιού. Καλό θα ήταν για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση να κάνατε ένα υπερηχογράφημα οιοσφάγου-στομάχου αφού το παιδί έμενε 3 ώρες νηστικό και κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος να του χορηγούσατε γάλα. Επίσης θα μπορούσατε να δώσετε ένα γάλα το οποίο είναι ειδικό για την ΓΟΠ. Είναι τα γνωστά γάλατα AR. Επίσης θα πρέπει να το κρατάτε λίγο περισσότερη ώρα όρθιο να ρευτεί και να σηκώσετε το στρωματάκι από το κρεβατάκι του περίπου στις 10 μοίρες ώστε να πηγαίνει αυτό που λέμε το γάλα από τον οισοφάγο προς το στομάχι.

Ερώτηση
“Μέχρι ποια ηλικία θα πρέπει να περιμένουμε το μωρό να ρευτεί; Σε ένα μωράκι 11 μηνών μπορούμε να το ταίσουμε γάλα και να το βάλουμε να κοιμηθεί κατευθείαν;”

Απάντηση
Καταρχήν να ξέρετε ότι το ρέψιμο είναι ο αέρας που έχει κατεβάσει το μωράκι την ώρα που τρώει. Συνήθως αυτό συμβαίνει στα μωρά που πίνουνε μόνο γάλα. Άρα λοιπόν όταν αρχίζει ο απογαλακτισμός και αρχίζουν οι στερεές τροφές δεν είναι τόσο απαραίτητο να ρευτούν. Επίσης αν δεν είμαστε πολύ σίγουροι για το αν έχει καταπιεί αέρα το κρατάμε ένα τεταρτάκι στην αγκαλιά μας για να ρευτεί. Εάν δεν ρευτεί μπορούμε να το βάλουμε κάτω και καμιά φορά ρεύονται και την ώρα που κοιμούνται.

Read More

And More