Ο παιδίατρος του Tlife απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ο παιδίατρος του Tlife Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες των γονιών για τα παιδιά τους! Στείλτε την ερώτησή σας!

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 54 ημερών, το θηλάζω αποκλειστικά αλλά τα βράδια δεν κοιμάται, θέλει να είναι συνέχεια στο στήθος. Αυτό κρατάει μέχρι και τις 4 τα ξημερώματα. Πώς μπορώ να του το κόψω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, απ’ ό,τι φαίνεται το βράδυ το γάλα σου δεν είναι αρκετό επειδή είσαι και κουρασμένη. Ίσως γι’ αυτό το παιδί κάθεται τόση ώρα στο στήθος και τελικά κουρασμένο αποκοιμιέται. Πριν του δώσεις συμπλήρωμα, γιατί έτσι σίγουρα θα ηρεμήσει, προσπάθησε να ενισχύσεις την ποιότητα του γάλακτός σου, πρώτον με τη διατροφή σου (δηλαδή να πίνεις άφθονο νερό, γάλα, φυσικό καροτόζουμο, να τρως ό,τι είναι ακριβό δηλαδή κρέας, φρούτα, χόρτα) και δεύτερον προσπάθησε να ξεκουράζεσαι όσο γίνεται περισσότερο ώστε το βράδυ να μη σε βρίσκει κουρασμένη.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω ένα γιο 4,5 ετών. Εδώ και ένα μήνα παρουσίασε συχνοουρία, κατά τις ώρες που βρίσκεται στο σπίτι. Κάναμε γενική ούρων, καλλιέργεια και μέτρηση ζακχάρου, όλα καλά. Ο παιδίατρος μας είπε ότι είναι ψυχολογικό και να τον αφήσουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί.Θα εκτιμούσα την άποψή σας. Σας ευχαριστώ εκ των πρωτέρων”.

Απάντηση
Αφού έχετε κάνει αυτές τις εξετάσεις και είναι φυσιολογικές πράγματι φαίνεται ότι είναι κάτι ψυχολογικό. Συμβαίνει πολλές φορές στα παιδιά όπως και στο δικό σας όταν βρίσκονται στον παιδικό σταθμό όλα να είναι καλά και στο σπίτι να βγάζουν τα προβλήματα. Όταν είναι ψυχολογικό μπορεί να συμβαίνει κάτι στο σχολείο (ένα παιδάκι να του παίρνει τα παιχνίδια ή η δασκαλίτσα του να μην ικανοποιεί απόλυτα το παιδί σας) ή και κάτι που συμβαίνει στο σπίτι σας. Προς αυτή την κατεύθυνση να ψάξετε.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι στον 11ο μήνα. Η ερώτησή μου αφορά στο κατά πόσο είναι ανεπτυγμένα τα αντισώματα σε αυτή την ηλικία. Πρόσφατα του κάναμε εξετάσεις αίματος και συγκεκριμένα την σφαιρίνη γ και η τιμή της ήταν εκτός ορίου προς τα κάτω”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε αυτή την ηλικία τα αντισώματα των παιδιών είναι αρκετά ανεπτυγμένα για να πολεμούν πολλές αρρώστιες. Τα αντισώματα αυτά έχουν προκύψει και από τα εμβόλια αλλά και από διάφορες ιώσεις που καθημερινά περνάει το παιδί χωρίς να γίνεται αντιληπτό και έτσι να φτιάχνει αντισώματα. Από μόνη της η εξέταση της γ σφαιρίνης που έχετε κάνει δεν δείχνει αν το παιδί έχει πρόβλημα ή όχι. Εάν έχετε λόγο να το ψάξετε, διότι π.χ. αρρωσταίνει πολύ συχνά, τότε θα πρέπει να κάνετε έναν πλήρη έλεγχο ανοσολογικό έλεγχο όπως επίσης και πλήρη έλεγχο γενικής αίματος, σίδηρο ορού κ.λπ.

Ερώτηση
“Η κόρη μου είναι 14 μηνών και είναι μικροσκοπικούλα. Το βάρος της είναι 8550, το ύψος 75 cm και η περίμετρος κεφαλής 43,5 cm. Ανησυχώ μήπως δεν ψηλώσει. Να κάνει εξετάσεις μήπως της λείπει κάτι;”

Απάντηση
Φυσικά, εφόσον ανησυχείτε σε συνεννόηση με τον παιδίατρο του παιδιού που το παρακολουθεί πιο στενά θα μπορούσατε να κάνετε έναν έλεγχο ανάπτυξης ο οποίος να περιέχει: ακτινογραφία άκρας χειρός για οστική ηλικία, έλεγχο θυρεοειδούς και γενικά ενδοκρινολογικό έλεγχο, γενική ούρων-ουροκαλλιέργεια, γενική αίματος, σίδηρο, φεριττίνη και από κει και πέρα βάσει αυτών των αποτελεσμάτων πιθανόν να χρειαστεί και άλλος έλεγχος.

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω δίδυμα αγοράκια 22 μηνών και το βράδυ που κοιμούνται ξεσκεπάζονται με αποτέλεσμα να βήχουν και να έχουν καταρροή το πρωί. Δεν θέλουν να κοιμούνται με κάλτσες. Τι μπορώ να κάνω; Δεν θα έπρεπε σε αυτή την ηλικία να σκεπάζονται στον ύπνο τους μόνα τους; Τους φορώ πιτζάμες, μήπως πρέπει να τα ντύνω λίγο πιο βαριά;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, τα μωράκια σου δεν είναι και τόσο μεγάλα που να μπορούν να σκεπάζονται μόνα τους στον ύπνο. Είναι πολύ λογικό αυτό που κάνουν. Μήπως μέσα στο δωμάτιο έχεις υψηλή θερμοκρασία; Δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 18-20 βαθμούς. Μία άλλη μέθοδος είναι να διατηρούμε όλο το 24ωρο σταθερή θερμοκρασία μέσα στο δωμάτιο ώστε να φοράνε μία πιτζαμούλα και πολύ ελαφριά σκεπάσματα για να αποφεύγουμε να κρυώνουν όταν ιδρώνουν και ξεσκεπάζονται.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνών και από νεογέννητο έχει παλλινδρόμηση. Μόλις έγινε 1 μήνα, η παιδιατρος μάς έδωσε αντιαναγωγικά γάλατα μιας και δεν μπόρεσα να το θηλάσω. Όμως από 1,5 μηνός μέχρι και τώρα ο μικρός αφού φάει και κοιμηθεί, θα ξυπνήσει στη μιάμιση ώρα για να ρευτεί με αποτέλεσμα να μη μπορεί μετά να ξανακοιμηθεί και να έχει γκρίνια. Αυτό το κάνει σε όλα τα γεύματα της ημέρας. Η παιδίατρος δεν έχει απάντηση να μας δώσει παρά μόνο ότι μόλις φάει στερεά τροφή θα φτιάξουν όλα. Να σημειώσω πως τον ξαπλώνω 45 λεπτά αφού έχει φάει και ρευτεί καλά. Τι πιστεύετε πως συμβαίνει και τι μπορώ να κάνω; “

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, εκτός από τα αντιαναγωγικά γάλατα μπορείτε να δώσετε και ειδικά σιρόπια αντιαναγωγικά, που έχουν δράση πάνω στη βαλβίδα οισοφάγου-στομάχου, ώστε να χαλαρώνει η περιοχή και να μη σας κάνει αναγωγές.

Ερώτηση
“Το παιδί μου έχει κλείσει τους 3 μήνες, πίνει μητρικό γάλα με μπιμπερό και καμιά φορά ξένο. Όταν χρειάστηκε να κάνω μια θεραπεία, άρχισα να του δίνω αποψυγμένο γάλα και είναι τώρα 2 μέρες που κλαίει, δε θέλει να φάει, διώχνει το μπιμπερό και για να το φάει πρέπει να ξεχαστεί με κάτι ή να τον βάλω στο ριλάξ και να του μιλάω. Αυτό το έκανε τώρα και με το ξένο γάλα. Τι μπορεί να έχει; Τι να κάνω;”

Απάντηση
Απ’ ό,τι φαίνεται το μωρό σας επειδή ο θηλασμός είχε πετύχει πάρα πολύ και θέλει αποκλειστικά να θηλάζει και να έρχεται σε επαφή με το μαστό της μαμάς του, δυσανασχετεί όταν του δίνετε το μπιμπερό έστω και αν αυτό περιέχει μητρικό γάλα. Θα πρέπει να βρείτε τρόπο να ξαναθηλάσετε ή αλλιώς εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τελικά το παιδί μετά από πολλές προσπάθειες θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησής του και αφού πεινάει θα αναγκαστεί να φάει από το μπιμπερό.

Read More

And More