Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά στις ερωτήσεις των γονιών!

Ερώτηση
“Γιατρέ, έχω μια κόρη που είναι 4 ετών και 3 μηνών. Πριν ένα μήνα ξεκινήσαμε προσπάθειες να κόψει τη βραδινή πάνα, γιατί ξυπνούσε στεγνή. Ήταν πολύ θετική στο να βγάλουμε την πάνα αλλά μετά από 10 μέρες άρχισε να βρέχει το κρεβάτι της και το κάνει σχεδόν κάθε βράδυ. Την ξυπνάω να πάμε στην τουαλέτα αλλά βαριέται. Να της ξαναφορέσω πάνα; Μήπως παίζει ρόλο ότι κοιμάται με πιπίλα και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνει ότι της έρχονται τσίσα;”

Απάντηση
Εδώ που φτάσατε δεν πρέπει να κάνετε πισωγυρίσματα. Θα κάνετε προσπάθεια να κόψει την πάνα. Οι τρόποι είναι οι εξής: Πριν κοιμηθεί θα πρέπει να κάνει τσίσα της. Δύο ώρες μετά τον ύπνο θα πρέπει να την ξυπνάτε και να κάνει πάλι τσίσα της. Όμως, πραγματικά πρέπει να ξυπνήσει! Μην την πάτε κοιμισμένη γιατί θα είναι σαν να κάνει τα τσίσα της στο κρεβάτι της. Επίσης από το απόγευμα και μετά, μειώστε όσο είναι δυνατόν τα υγρά που θα πίνει (γάλα, νερό, κ.λπ.) ώστε να δημιουργούνται λιγότερα τσίσα. Καλή επιτυχία!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη συγχαρητήρια για την στήλη σας. Έχω ένα αγοράκι 7,5 μηνών και 8.700 γρ. Ενώ τρέφεται σωστά και πολύ καλά σε ποσότητα (γάλα, κρέμες, φρουτόκρεμα, χορτοκρεατόσουπες, γιαούρτι) δεν πίνει καθόλου νερό και τα κακά του 1 ή 2 φορές στις 3 ή 4 που εκκενώνει ειναι σκληρά με σβόλους. Αρκετές φορές βρίσκω ανάμεικτα μαλακά και σκληρά. Προσθέσαμε στη διατροφή του δαμάσκηνα, αχλαδάκια και το χυμό πορτοκαλιού μείωσα και τη μπανάνα αλλά συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο. Προσπαθώ συνεχώς να του δίνω νερό (μπιμπερό, ποτηράκι, κουτάλι) αλλά γυρίζει το κεφαλάκι του, το πολύ να πιεί 20γρ τη μέρα. Η παιδίατρος μας είπε οτι αφού κάνει και μαλακά κακά δεν πειράζει, να επιμένω όμως με το νερό. Ανησυχώ λόγω καλοκαιριού και αφυδάτωσης και μήπως πονάει όταν σφίγγεται. Πείτε μου, σας παρακαλώ, μπορώ να προσθέσω ή ν΄αλλάξω κάτι στη διατροφή του για να τον βοηθήσω; Ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, σε γενικές γραμμές, τα πάτε πολύ καλά. Εκείνο που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε από τη διατροφή του παιδιού τη μπανάνα, το μήλο, το ρύζι και το καρότο. Να προσθέσετε επίσης κουάκερ, το οποίο μπορείτε να το βάλετε μέσα στη σούπα του ή στο γάλα ή στο γιαούρτι.

Ερώτηση
“Η κόρη μου έπεσε σε ένα κάκτο και τα χεράκια της γέμισαν μικρά λεπτά αγκαθάκια. Της τα έβγαλα αλλά σίγουρα όχι όλα από τη ρίζα. Η παιδίατρος μας συνέστησε την fucicort για κανα δυο ημέρες. Υπάρχει κίνδυνος να προκύψει κάποιο πρόβλημα από αυτά που έμειναν μέσα; Οι παλιοι έλεγαν οτι αν δεν βγεί όλο προχωράει μέσω του δέρματος σε ζωτικά όργανα. Ισχύει κάτι τέτοιο; Ακούγεται ανόητο αλλά εγώ ανησυχώ εάν υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό. Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Φυσικά και δεν είναι αλήθεια αυτό που λένε οι παλιοί. Ο μόνος κίνδυνος που υπάρχει είναι αν κάποιο αγκαθάκι έχει μείνει να δημιουργήσει κάποια τοπική λοίμωξη οπότε σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί ξανά τοπικές αλοιφές με αντιβίωση ή σε εξαιρετική περίπτωση και αντιβίωση από το στόμα.

Ερώτηση
“Η κόρη μου, 3,5 χρονών, διαγνώστηκε με κοξάκι. Είναι απύρετη και έχει λίγα εξανθήματα στα χεράκια της και στα πατουσάκια της και λίγα στο στόμα. Πηγαίνει παιδικό σταθμό. Πόσο ανησυχητικό είναι;”

Απάντηση
Η πάθηση που έχει το παιδί σας είναι μία ίωση που τις περισσότερες φορές περνάει πολύ ελαφριά. Μπορεί όμως να κάνει και κάποιο πυρετό και να βγάλει εξανθήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί η κατάσταση να χειροτερέψει και να δημιουργήσει διάφορες επιπλοκές. Εσείς θα πάρετε το “καλό” σενάριο, θα παρακολουθείτε το παιδί και ό,τι δείτε πως δεν πάει καλά, θα πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον παιδίατρό του για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα αγοράκι 21 μηνών και ακόμη έχει πολλά σάλια. Έχει βγάλει όλα τα δόντια του εκτός από τους τελευταίους 4 πίσω τραπεζίτες. Να σημειώσω ότι φοράμε σαλιάρες όλη τη μέρα εκτός από τον ύπνο. Τους τελευταίους μήνες θέλει και συνέχεια την πιπίλα στο στόμα. Να ανησυχώ; Πότε κόβονται συνήθως τα σάλια;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, ακόμη το μωρό σου δεν έχει βγάλει όλα τα δόντια. Αυτά που του λείπουν είναι η αιτία να του δημιουργείται σιελόρροια καθώς ο οργανισμός παράγει σάλια για να σκοτώσει τοπικά τα μικρόβια που προσπαθούν να μπουν μέσα, από τη στιγμή που τα ούλα του είναι ακόμα φουσκωμένα και κόκκινα. Κάντε, λοιπόν, υπομονή.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, είμαι μητέρα διδύμων αγοριών σχεδόν 5 ετών (παρά 4 μήνες) και θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: σκέφτομαι να ξεκινήσουμε πισίνα, πιστεύετε ότι είναι καλύτερα η ανοικτή ή η κλειστή πισίνα; Να σας επισημάνω ότι είναι παιδάκια που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες και ατοπικές δερματίτιδες και όταν ήταν 2 μηνών νοσηλεύτηκαν με βρογχιολίτιδα στο Παίδων. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, και οι δύο τύποι πισίνας παρουσιάζουν πελονεκτήματα και μειονεκτήματα. Βασικά, θα πρέπει τα παιδιά μετά από την πισίνα να πλένονται στο ντους με νερό βρύσης, να σκουπίζονται καλά και να ντύνονται καλά όταν θα βγουν έξω. Εφόσον τα παιδιά δεν έχουν αλλεργίες στο χλώριο ή στα άλλα υλικά που χρησιμοποιουνται στις πισίνες τότε δεν θα έχετε και κανένα πρόβλημα αλλεργιών.

Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα τη βοήθειά σας. Έχω ένα αγοράκι 10,5 μηνών το οποίο δεν παίρνει πιπίλα και για να κοιμηθεί το μεσημέρι ακόμα τον κουνάμε στο ρηλάξ. Το βράδυ δεν αντιμετωπίζουμε αντίστοιχο πρόβλημα ίσως επειδή ακολουθούμε την ίδια ρουτίνα και πίνει και το γάλα του πριν τον βάλουμε στη κούνια. Επειδή όμως το ρηλάξ τώρα δεν θα τον αντέχει λόγω βάρους, τι άλλο θα μπορούσα να δοκιμάσω προκειμένου να αποκοιμιέται;”

Απάντηση
Στην ηλικία που είναι το μωρό σας θα μπορούσατε αρκετή ώρα πριν την ώρα του ύπνου να το χαλαρώνετε με κάποια παραμυθάκια, με μουσική κλασική όπως τα cd του Μozzart baby, μουσική Αττίκ, Μίμη Πλέσσα και δημοτικά, ελληνικά τραγούδια με σκέτη μουσική, χαλαρωτικά.

Ερώτηση
“Ο μικρός μου, 28 μηνών, μού παραπονιέται συχνά για αναγούλες, κυρίως το πρωί και πριν και μετά το γάλα του, είτε έχει φάει είτε όχι. Επίσης έχω προσέξει ότι και 1-2 ώρες μετά το γάλα του το ακούω στην κοιλιά του να κινείται! Τώρα του δίνω εβαπορέ αλλά αυτό υπήρχε από πριν. Τι με συμβουλεύετε;”

Απάντηση
Σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να αλλάξετε το γάλα το οποίο μπορεί να πέφτει λίγο βαρύ στο στομαχάκι του και να χρησιμοποιήσετε φρέσκο, ελαφρύ, δηλαδή 1,5%.

Ερώτηση
“Θα ήθελα να μου πείτε πότε λένε τις πρώτες κουβεντούλες τα μωρά και αν μπορεί να διαγνωστεί ο αυτισμός και η νοητική υστέρηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης”.

Απάντηση
Στην πρώτη σας ερώτηση, τα μωράκια ξεκινούν τις πρώτες τους κουβεντούλες λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση. Οι πρώτες λέξεις που είναι πιο συγκεκριμένες αρχίζουν να διαφαίνονται μετά τους 8 μήνες. Ένα παιδάκι 12 μηνών πρέπει να λέει ή να εννοεί περίπου 10 λέξεις, όταν είναι 22 μηνών βάζει 2 λέξεις μαζί και από τους 24 μήνες και μετά βάζει 3 λέξεις και κάνει μια μικρή πρόταση. Όσον αφορά στον αυτισμό, είναι μία πολύ μεγάλη ιστορία, καθώς ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί τα αίτιά του. Σίγουρα όμως υπάρχουν πολλές άλλες ασθένειες που έχουν τα συμπτώματα του αυτισμού και ειδικότερα διανοητική υστέρηση, οι οποίες μπορεί να ελεγχθούν και προγεννητικά και αμέσως μετά τη γέννηση του παιδιού.

Ερώτηση
“Έχω μία μπουμπού 10 μηνών. Πάντα στις καμπύλες βάρους ήταν στο 90%. Αυτό το μήνα (δίμηνο για την ακρίβεια) έβαλε μόνο 40 γραμμάρια, αλλά 3 πόντους ύψος. Είναι στη φάση που μπουσουλάει, κινείται συνεχώς και βγάζει δόντια. Η παιδίατρος μού είπε να μην ανησυχώ διότι είναι θέμα κινητικότητας. Ν’ ανησυχώ;”

Απάντηση
Φυσικά και να μην ανησυχείτε. Σε αυτή την ηλικία που είναι το μωρό σας έχει αρχίσει να χάνει περισσότερες θερμίδες αφού όπως περιγράφετε άρχισε να μπουσουλάει και να κινείται περισσότερο. Εξάλλου το γεγονός ότι έβαλε ύψος δείχνει ότι αναπτύσσεται καλά. Μην ανησυχείτε λοιπόν καθόλου.

Read More

And More