Ο παιδίατρος του TLIFE απαντά!

Ερώτηση
“Γεια σας, έχω ένα κοριτσάκι 3 μηνών και 24 ημερών και πριν από 4 μέρες είδα αίμα στον δεξιό μαστό (στην θηλή), το πίεσα ελαφρά και έβγαλε λίγο ακόμη. Κάναμε υπέρηχο και δεν είδε κάτι η γιατρός, παράλληλα η παιδίατρος μας ξεκίνησε αντιβίωση. Αφού δεν έχει κάποια κύστη τι μπορεί να είναι;”

Απάντηση
Για να χορηγήσει η παιδίατρος αντιβίωση μάλλον υποψιάστηκε ότι μπορεί να υπάρχει κάποια λοίμωξη, το οποίο βέβαια την βοήθησε να το καταλάβει και ο υπέρηχος. Εάν σε μερικές μέρες δεν δεις να υποχωρεί το σύμπτωμα του παιδιού καλό είναι να το δει παιδοχειρουργός ή ακόμα και παιδοενδοκρινολόγος.

Ερώτηση
“Ο γιος μου είναι 7 χρονών και τρώει τα νύχια του. Τι πρέπει να κάνω για να σταματήσει αυτό;”

Απάντηση
Είναι μια κακιά συνήθειες όπως και άλλες που αποκτούν τα παιδιά. Συνήθως σε αυτή την ηλικία όταν τρώνε τα νύχια τους είναι γιατί υπάρχει κάποιο άγχος και με αυτόν τον τρόπο ηρεμούν καθώς εκκρίνονται διάφορες ενδορφίνες τη στιγμή που έχει τα δάχτυλα στο στόμα. Σε αντίστοιχο άρθρο που έχουμε γράψει μπορείς να διαβάσεις τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να περιορίσει ή να σταματήσει να κάνει αυτή την κακιά συνήθεια. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί μπορεί να έχει ένα “υπόστρωμα” ψυχολογικό (δηλαδή αυτό που κάνει το ξεκίνησε τώρα τελευταία ή το έχει από πολλά χρόνια;) τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχολόγο. Ερευνήστε καταρχάς τι γίνεται στο σχολείο γιατί μπορεί να πιέζεται ή από τα μαθήματα ή από κάποιους συμμαθητές του (bullying) και να είναι μία αιτία που το παιδί έχει καταφύγει σε αυτήν την συνήθεια.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 3 χρονών. Τα τελευταία 2 χρόνια κάνει κάθε μήνα 2 φορές πυρετό, πρήζονταν οι αμυγδαλές, είχαν πύον και έβγαζε άφτρες. Οι γιατροί διέγνωσαν σύνδρομο pfappa και προχωρήσαμε σε αφαίρεση αμυγδαλών τον περασμένο μήνα. Από τότε έχει ξανακάνει 2 φορές πυρετό κ παραπονιέται πολύ ότι πονάει η κοιλιά του κ τα γόνατά του. Έχει ύψος 1 μ. και ζυγίζει 15 κιλά. Οι γιατροί είχαν πει ότι λογικά δεν θα ξαναρρωστήσει μετά την αφαίρεση. Τι να κάνω;”

Απάντηση
Καταρχάς είναι μικρό το διάστημα που έχει περάσει από τότε που έγινε η αφαίρεση των αμυγδαλών. Δεύτερον μπορεί το παιδί να αρρωσταίνει και από άλλες αιτίες εκτός του συνδρόμου που αναφέρεις. Δηλαδή δικαιούται να κολλήσει μια απλή ίωση για παράδειγμα ή να κρυολογήσει και να εμφανίσει τους πυρετούς. Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, όπως έγινε στη δική σου περίπτωση, συνιστάται αφού δοκιμαστούν προηγουμένως φαρμακευτικές αγωγές όπως είναι η χορήγηση κορτικοστεροειδών, σιμετιδίνης και κολχικίνης. Σήμερα η αμυγδαλεκτομή με ή χωρίς σύγχρονη αδενοτομή είναι επικρατέστερη της χορήγησης φαρμάκων διότι μπορεί να διακόψει εντελώς τη συνέχιση του συνδρόμου και όχι να τροποποιήσει απλά τη συμπεριφορά του. Επομένως θα σου έλεγα ότι θα πρέπει να περιμένετε ακόμη μερικούς μήνες για να δείτε τα αποτελέσματα της επιτυχίας της επέμβασης που έκανε το παιδί σας.

Ερώτηση
“Γιατρέ, συγχαρητήρια για τη στήλη σας. Η κόρη μου είναι 8 μηνών. Από όταν γεννήθηκε και τα 2 ματάκια της δάκρυζαν και έβγαζαν τσίμπλες σε σημείο που μετά από το βραδινό ύπνο της δεν μπορούσε να ανοίξει τα ματάκια της από τις τσίμπλες. Με τον καιρό το αριστερό της ματάκι έφτιαξε τελείως χωρίς να κάνουμε κάτι, το δεξί όμως επιμένει. Η παιδίατρος και ο οφθαλμίατρος που την πήγα μου είπαν ότι είναι κλειστός ο δακρυϊκός πόρος και μου συνέστησαν να της κάνω μασάζακι. Έβαλα και κολλύριο και αλοιφή tobradex 2 φορές από 5 μέρες γιατί είχε πάθει μόλυνση, της κάνω και μασάζακι με το οποίο δυσανασχετεί και κλαίει πολύ αλλά η κατάσταση παραμένει η ίδια. Το ματάκι δακρύζει κ τσιμπλιάζει πολλές φορές την ημέρα. Ποια είναι η γνώμη σας; Μπορώ να κάνω κάτι άλλο; Μου είπαν ότι αν δεν ανοίξει ο πόρος μέχρι 12 μηνών θα χρειαστεί χειρουργείο με ολική νάρκωση. Είναι επίπονο για το μωρό αυτό το χειρουργείο; Είναι επικίνδυνο; Ειλικρινά έχω στενοχωρηθεί πολύ γιατί και αυτή δείχνει να ενοχλείται πολύ από το συνέχεια δακρυσμένο και γεμάτο τσίμπλες ματάκι της. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς υπάρχει ένα άρθρο που έχουμε γράψει (κάνε κλικ εδώ) στο οποίο θα διαβάσεις με μεγάλη λεπτομέρεια τι κάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Σίγουρα είναι στενάχωρο και βασανιστικό να βλέπεις το μωρό σου να έχει τσίμπλες και να κλείνει το ματάκι. Η αλήθεια είναι αυτή που σου έχουν πει οι γιατροί σου μέχρι τώρα. Δηλαδή, υπάρχει στένωση του δακρυϊκού πόρου, το παλεύεις με φυσιολογικό ορό και γάζα αποστειρωμένη και όταν κλείνει το μάτι από τσίμπλες χορηγείς διάφορα κολλύρια περιμένοντας περίπου να χρονίσει. Αν όμως το διάστημα αυτό πρηστεί το μάτι πάρα πολύ γιατί θα υπάρξει ολική απόφραξη τότε χρειάζεται να γίνει ένα χειρουργείο που λέγεται καθετηριασμός του δακρυϊκού πόρου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία πάρα πολύ απλή επέμβαση εφόσον φυσικά γίνεται από τον ειδικό παιδοφθαλμίατρο όπου με ένα μικρό καθετηράκι προσπαθεί ο γιατρός να καθαρίσει το δακρυϊκο πόρο δηλαδή το σωληνάκι αυτό που περνούν τα δάκρυα και έτσι αποκαθίσταται όλο το πρόβλημα. Κάνε λοιπόν υπομονή και σκέψου ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι αυτό που σου περιέγραψα αν και είναι πάρα πολύ σπάνιο να συμβεί, η ολική απόφραξη του δακρυϊκού πόρου.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 8 μηνών. Από 5,5 μηνών κοιμάται το βράδυ σερί χωρίς να ξυπνήσει από τις 21.00 μέχρι τις 7.00 περίπου. Εδώ και 2 περίπου εβδομάδες ξυπνάει 2-3 φορές μέσα στη νύχτα. Τον σηκώνω στην αγκαλιά μου και μέσα σε λίγα λεπτά ξανακοιμάται. Τι πιστεύετε πως φταίει; Να σημειώσω πως έχω σταματήσει τον θηλασμό από τον 6ο μήνα. Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Δυο τρεις είναι οι αιτίες που ένα μωρό σε αυτήν την ηλικία μπορεί να ξυπνάει και να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που περιγράφεις. Το πιο συνηθισμένο από όλα είναι ότι καθώς έχει αρχίσει η οδοντοφυΐα του και τα δόντια πονάνε και ο πόνος γίνεται αντιληπτός και ενοχλητικότερος κατά τη διάρκεια του ύπνου, το μωρό σου ξυπνάει από τον πόνο και ζητάει απλώς μια μικρή αγκαλιά προκειμένου να ξανακοιμηθεί. Επίσης σε αυτή την ηλικία τα μωρά αρχίζουν να βλέπουν κάποια όνειρα και μπορεί και αυτό μαζί με την οδοντοφυΐα να κάνει το παζλ της συμπεριφοράς του. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό αλλά σίγουρα προσπάθησε να μην ενδίδεις συνεχώς στο να το παίρνεις αγκαλιά και οπωσδήποτε μην πέσεις στην παγίδα να το ταΐσεις διότι θα συνδυάσει το φαγητό με την αγκαλιά της μαμάς του και μετά θα το πάρει συνήθεια να ξυπνάει και να το ζητάει. Όλα αυτά που σου περιγράφω είναι ένας μπούσουλας για το πώς θα αντιμετωπίσεις τη συμπεριφορά του παιδιού σου και θα πρέπει να βάλεις λίγο τη διαίσθησή σου να αντιληφθείς τι ακριβώς συμβαίνει ούτως ώστε ούτε να “κακομάθει” ούτε και να το αφήνεις να υποφέρει αν πραγματικά αισθάνεται κάποιον πόνο. Ενδεχομένως θα μπορούσες για 2-3 βράδια λίγο πριν κοιμηθεί να του δώσεις λίγο ντεπόν ώστε να του μειώσει τον πόνο της οδοντοφυΐας και έτσι να αντιληφθείς εάν πραγματικά αυτή είναι η αιτία της συμπεριφοράς του.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 6,5 ετών και πρώτη φορά το Σεπτέμβριο μου παραπονέθηκε για πονοκέφαλο. Είχαμε ουσιαστικά τρία επεισόδια τα οποία ήταν ήπια κεφαλαλγία που πέρασε χωρίς παυσίπονο μετά από λίγη ώρα. Επειδή φοβηθήκαμε επισκεφτήκαμε οφθαλμίατρο. Ο μικρός έχει υπερμετρωπία δύο βαθμούς στο ένα μάτι και τρεις στο άλλο. Εδώ και ενάμιση μήνα φοράει γυαλιά. Να σημειώσω ότι με προτροπή του παιδιάτρου κάναμε βυθοσκόπηση, η οποία δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό. Χθες το βράδυ μου παραπονέθηκε ξαφνικά πριν τον ύπνο για πονοκέφαλο. Το πρωί δεν πονούσε. Πιστεύετε ότι πρέπει να κάνουμε περαιτέρω έλεγχο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Πιστεύω ότι προς το παρόν δεν θα πρέπει να προχωρήσετε σε περαιτέρω έλεγχο. Η υπερμετρωπία που έχει το παιδί σας σαφώς ήταν ένας λόγος που θα μπορούσε να δημιουργήσει πονοκέφαλο αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι οι οποίοι προϋπήρχαν ή θα μπορούσαν να προκύψουν. Δηλαδή ένα παιδί δικαιούται σε αυτή την ηλικία να έχει έναν πονοκέφαλο από υπερένταση, από στενοχώρια, από κούραση. Επίσης δεν αναφέρεις εάν υπάρχει κάποιο οικογενειακό ή κληρονομικό ιστορικό με πονοκεφάλους στην πλευρά τη δική σου ή του μπαμπά του διότι και αυτό θα μπορούσε να ήταν ένας από τους λόγους της εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων. Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξεις είναι η διατροφή του παιδιού σου, διότι υπάρχουν τροφές όπως οι σοκολάτες, το τυρί φέτα, ξηροί καρποί αμφιβόλου προέλευσης κ.λπ. τα οποία μπορεί να δημιουργούν πονοκεφάλους σε ένα παιδί. Επομένως παρακολούθησέ το, σκέψου όλα αυτά και αν το παιδί συνεχίζει να έχει πρόβλημα τότε θα πρέπει να το δει και ένας παιδονευρολόγος.

Ερώτηση
“Έχω ένα μωρό 10 μηνών που ακόμη το θηλάζω. Πιπίλα και μπιμπερό δεν θέλει. Την ημέρα μπορεί να ζητήσει θηλασμό 1-2 φορές. Το πρόβλημα είναι το βράδυ. Ξυπνάει κάθε 1 ώρα κλαίγοντας και ηρεμεί μόνο στο στήθος. Αυτό πια με έχει εξαντλήσει. Πείτε μου τι να κάνω,να κόψω τον θηλασμό και πως κόβεται. Επίσης αφού δεν θέλει μπουκάλι πως θα πίνει γάλα; Πίνει νερό με το ποτήρι με το στόμιο. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα το μωρό σου ξυπνάει το βράδυ διότι δεν του φτάνει να περάσουν τόσες ώρες χωρίς να δει τη μανούλα του που τόσους μήνες θήλαζε και έχει ψυχική και σωματική επαφή. Επίσης ξυπνάει γιατί είναι η περίοδος της οδοντοφυΐας του και τα δόντια του δημιουργούν πόνο που περισσότερο τον νιώθει το βράδυ που ξυπνάει και έτσι θέλει μια παρηγοριά με το στήθος. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να κόψεις το θηλασμό υπάρχουν δύο τρόποι: πρώτον, ζητάς από το γυναικολόγο σου να σου δώσει φαρμακευτική αγωγή που μέσα σε 24 ώρες κόβεται το γάλα και έτσι εφόσον το παιδί δεν βρίσκει γάλα υποτίθεται ότι σιγά σιγά θα σταματήσει να θηλάζει. Δεύτερον αρχίζεις να μειώνεις το χρόνο που το αφήνεις στο στήθος σου και επιπλέον το αφήνεις λίγο παραπάνω να κλάψει μέχρι να ικανοποιήσεις την επιθυμία του ώστε σιγά-σιγά να επέλθει μία αποτοξίνωση όπως λέμε. Πώς θα πιει το γάλα από το μπιμπερό; Μπορείς να το χορηγήσεις όπως και το νερό δηλαδή με ένα ποτήρι με στόμιο ή μερικά παιδάκια είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν ακόμα και το καλαμάκι σε αυτή την ηλικία.

Read More

And More