Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη έχω ένα αγοράκι 8 μηνών το οποίο ζυγίζει 11 kgr, είναι 79 cm κ με περίμετρο κεφαλής 48. Γεννήθηκε 3,6 kgr,53cm κ με περίμετρο κεφαλής 37,5. Αυτό που μας προβληματίζει είναι ότι η πηγή στο κεφαλάκι του παραμένει ακόμα κατά πολύ ανοικτή. Σύμφωνα με τη παιδίατρο αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι αναπτύσσεται ακόμα με γρήγορους ρυθμούς κ ίσως το κεφαλάκι του χρειάζεται επιπλέον χώρο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μας σύστησε να περιμένουμε λίγο ακόμα κ εάν δεν υπάρξει βελτίωση να του χορηγήσουμε βιταμίνη D. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι εάν είναι ανησυχητικό αυτό το γεγονός κ εάν η χορήγηση της βιταμίνης θα βελτιώσει την κατάσταση. Ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η πρόσθια πηγή του παιδιού μπορεί να κλείσει ακόμα και γύρω στα 2 χρόνια της ζωής του. Η χορήγηση βιταμίνης D θα πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένη δοσολογία σύμφωνα με την έλλειψή της και σύμφωνα με το βάρος του παιδιού. Επομένως θα σου πρότεινα πρώτα να γίνει μια εξέταση αίματος προκειμένου να δεις αν πραγματικά έχει έλλειψη βιταμίνης D και αν ναι να χορηγηθεί στην κατάλληλη δοσολογία και επίσης με την ίδια λήψη αίματος θα μπορούσε να γίνει ένας έλεγχος του θυρεοειδή αδένα για να ελέγξετε εάν λειτουργεί σωστά.

Ερώτηση
“Κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 23 μηνών. Γεννήθηκε 25 Φεβρουαρίου 2014, 3240gr, 51cm. Σήμερα είναι 11800gr και 87cm.Το 2015 έπαθε 9 φορές πυώδη αμυγδαλίτιδα. 3/3/2015, 20/3/2015 , 11/4/2015, 15/5/2015, 30/6/2015, 4/8/2015, 20/10/2015,7/12/2015,29/12/2015.Η παιδίατρος μας δίνει πάντα αντιβίωση γιατί πιστεύει πως δεν είναι ίωση. Πήγαμε σε κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο αλλά δεν βγάλαμε άκρη. Την τελευταία φορά η παιδίατρος μας μίλησε για κάποια νόσο του λαιμού(λόγω της περιοδικότητας των περιστατικών) τη νόσο FAPA. Όπως μας είπε έχει και άλλα συμπτώματα αυτή η νόσος που εμάς δεν έχει αλλά της έχει τύχει άλλο ένα περιστατικό μόνο με τέτοιας συχνότητας πυρετούς και αμυγδαλίτιδες. Έτσι λοιπόν μας χορήγησε ένα χαπάκι κορτιζόνης medrol. Μόλις πήρε το χαπάκι του κόπηκε αμέσως ο πυρετός για μιάμιση ημέρα. Μετά του επανήλθε και έπειτα από 2 φορές που έκανε 38,5 πυρετό του ξεκινήσαμε αντιβίωση. Η παιδίατρος είπε ότι πιθανότατα δεν είναι η νόσος FAPA,αλλά την επόμενη φορά που θα τον ξαναπιάσουν οι αμυγδαλές του θα προσπαθήσουμε ακόμη μία φορά με κορτιζόνη για να είμαστε σίγουροι. Ξέχασα να σας γράψω ότι του έχουμε κάνει strep test και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και είναι όλα καθαρά. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, έχουμε τρελαθεί από το άγχος μας. Εσείς τι μας προτείνετε; Υπάρχει κάποια εξέταση που μπορούμε να κάνουμε; Για αμυγδαλεκτομή μας είπαν πως είναι πολύ μικρό και κάποια στιγμή θα το ξεπεράσει. Η τόση πολύ αντιβίωση που έχει πιει και τα αντιπυρετικά θα του κάνουν κακό; Συγνώμη για το μακροσκελές γράμμα αλλά είμαστε απελπισμένοι. Περιμένουμε με αγωνία την απάντηση σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, η αλήθεια είναι ότι εάν ένα παιδί κάνει από 5 γνήσιες αμυγδαλίτιδες το χρόνο και πάνω τότε αρχίζουμε να σκεφτόμαστε μήπως πρέπει να βγουν οι αμυγδαλές. Επειδή όμως το μωρό σου είναι ακόμη πολύ μικρό θα πρέπει πρώτα να γίνει ένας πιο εμπεριστατωμένος έλεγχος, εργαστηριακός και επίσης να σκεφτείς για ποιο λόγο αρρωσταίνει το παιδί τόσο συχνά, μήπως υπάρχει κάποια μεταφορά μικροβίων προς αυτό είτε από τους μεγάλους που ζουν στο περιβάλλον του είτε από άλλα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο ή εάν μέσα στο σπίτι σου υπάρχει υγρασία ή άλλοι παράγοντες που μπορεί να το δημιουργούν. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μπαίνει πραγματικά η διάγνωση της γνήσιας αμυγδαλίτιδας και όχι να είναι κάποια από τις συνηθισμένες ιώσεις που περνάνε τα παιδιά. Εκτός από τις καλλιέργειες που έχεις κάνει, καλό είναι να γίνει ένας πλήρης αιματολογικός έλεγχος συμπεριλαμβανομένου και του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού και ένας πολύ καλός ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πραγματικά οι αμυγδαλές είναι μεγάλες, είναι λειτουργικές, αν υπάρχουν κρεατάκια κλπ κλπ. Σίγουρα πριν φτάσεις στην αμυγδαλεκτομή πρέπει να γίνει όλος αυτός ο έλεγχος προκειμένου να καταλήξετε ότι το παιδί χρειάζεται χειρουργείο.

Ερώτηση
“Από ποια ηλικία τα πάμε στον οφθαλμίατρο;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς το πάμε στον οφθαλμίατρο οποιαδήποτε στιγμή νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο ματάκι του παιδιού είτε το αντιλαμβάνεστε εσείς σαν γονείς είτε το βλέπει ο παιδίατρος. Μερικές από αυτές τις παθήσεις είναι ο στραβισμός, εάν έχει πάρα πολλές τσίμπλες και μπορεί να υπάρχει απόφραξη του δακρυϊκού πόρου, εάν υπάρχει βλεφαρόπτωση, εάν τα μάτια είναι συνέχεια κόκκινα, εάν φυσικά νομίζουμε ότι παιδί δεν παρακολουθεί με τα μάτια του αντικείμενα και ένα σωρό άλλες παθήσεις. Σε γενικές γραμμές, εάν όλα φαίνονται καλά, τότε γύρω στην ηλικία των 5 ετών είναι καλό να το ελέγξει ένας οφθαλμίατρος γιατί σε αυτή την ηλικία το παιδί μπορεί να συνεργαστεί, να δει εικόνες και ο οφθαλμίατρος να αντιληφθεί εάν βλέπει εξίσου καλά και από τα δύο μάτια. Όμως σου επαναλαμβάνω σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί ένας οφθαλμίατρος να ελέγξει τα μάτια είτε εξωτερικά αλλά και με ειδικά όργανα τον βυθό του οφθαλμού.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ μου! Έχω ένα αγοράκι 19 ημερών. Γεννήθηκε 51 πόντους κ βάρος 3550 στις 38 εβδομάδες κ 4 ημέρες με κ.τ. Το πρόβλημά μας είναι ότι πεινάει πριν τις 3 ώρες! Τρώει στα 90 ml σχεδόν κάθε 3 ώρες κ στα ενδιάμεσα 60 με 30 ml γάλα. Τρώει λαίμαργα κ κάνει κ εμετούς. Πίνει το γάλα novalac it γιατί έχουμε κ δυσκοιλιότητα κ κολικούς. Δεν θέλω να τον ταΐζω πριν τις 3 ώρες γιατί πιστεύω ότι δεν κάνει κ τόσο συχνά κ πίνουμε κ χαμομήλι ανάμεσα σε κάποια γεύματα. Εσείς τι μου προτείνετε να κάνω;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα αυτά που μου λες μου φαίνονται αρκετά αυθαίρετα! Θα πρέπει να ακολουθήσεις την όρεξη του μωρού σου και όχι αυτό που νομίζεις εσύ ή η γιαγιά ή κάποιος άλλος. Η λογική λέει ότι το παιδί θα πρέπει να τρώει τόσο ώστε στο μπιμπερό να μένει γάλα για να είμαστε σίγουροι ότι χόρτασε. Είμαι σίγουρος ότι αν φτιάξεις από την αρχή περισσότερο γάλα μέσα στο μπιμπερό και φτάσει στο σημείο το παιδί να φάει όσο θέλει και να μείνει μία ποσότητα την οποία φυσικά θα την πετάξεις θα δεις ότι πολύ γρήγορα το παιδί σου θα σταθεροποιηθεί στις ποσότητες και στο ωράριο των γευμάτων και σίγουρα αφού χορταίνει καλύτερα δεν θα σου τρώει κάθε 2 και 3 ώρες αλλά θα μεγαλώσει το μεσοδιάστημα των γευμάτων. Αυτές οι οδηγίες που σου δίνω είναι αυτό που σε γενικές γραμμές κάνουμε, δηλαδή δεν αφήνουμε το παιδί να πεινάει αλλά του δίνουμε να φάει όσο θέλει, δεδομένου ότι ξέρουμε ότι τα μωρά έχουν ένα σύστημα αυτοελέγχου της ποσότητας που τρώνε και για να στο πω πολύ απλά, τρώνε μόνο όταν πεινάνε, από ένστικτο και όχι προγραμματισμένα επειδή το σκέφτονται με τον εγκέφαλό τους ή επειδή τους το προτείνουμε εμείς.

Ερώτηση
“Γιατρέ έχω ένα αγοράκι 30 μηνών που από τότε που ξεκίνησε τον παιδικό σταθμό σε ηλικία 26 μηνών ξεκίνησε να τρώει τα νύχια του σε σημείο που να τρώει ακόμα και δέρμα και να ματώνεται. Αγόρασα ειδικό φάρμακο που του περνάω στα νύχια αλλά κλαίει με λυγμούς όταν του το βάζω και το σταμάτησα γιατί βλέπω ότι μόνο τον βασανίζω και τον λυπάμαι. Όταν του το κατεβάζω από το στόμα νευριάζει και κάνει την κίνηση να με κτυπήσει. Δεν ξέρω τι να κάνω για να το σταματήσει να το κάνει. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μάλλον από ό,τι περιγράφεις, το παιδί σου ξεκινώντας τον παιδικό σταθμό αισθάνθηκε ανασφάλεια και για αυτό κατέληξε να τρώει τα νύχια του που είναι μια πράξη που του δημιουργεί μια ευχαρίστηση και μία ηρεμία. Θα πρέπει λοιπόν να κάνεις δύο πράγματα. Το ένα είναι να μην το καταπιέζεις και να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας και το άλλο είναι να προσπαθήσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει στον παιδικό σταθμό ώστε να βοηθήσεις το παιδί από ψυχολογικής άποψης προκειμένου να ξεπεράσει και το πρόβλημα της κακιάς αυτής συνήθειας. Πολύ πιθανόν στο σχολείο να μην περνάει καλά επειδή κάποιο παιδάκι του παίρνει τα παιχνίδια, κάποιο άλλο το σπρώχνει και γενικά υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να επηρεάζουν και να δημιουργούν στρες σε ένα παιδί που πάει στον παιδικό σταθμό.

Ερώτηση
“Γιατρέ συγχαρητήρια για το έργο σας, Η μικρή μου είναι 3,5 ετών και πριν από ένα χρόνο μετά από ένα εμβόλιο που έκανε (που δυστυχώς δε θυμάμαι πιο ήταν) εμφάνισε ένα μικρό εξόγκωμα στο πόδι της ψηλά (από την έξω πλευρά στο μπούτι) το οποίο μετά από λίγο καιρό έφυγε χωρίς να εμφανίσει κανένα άλλο σύμπτωμα. Από τότε όμως κάθε φορά που αρρωσταίνει έχω παρατηρήσει ότι αυτό φουσκώνει λίγο και την ξύνει. Όταν γίνει καλά μετά εξασθενεί και πέφτει πάλι. Είναι κάτι ανησυχητικό και τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, θα πρέπει κάποιος να ψηλαφίσει αυτό το εξόγκωμα, όπως το περιγράφεις, για να μπορέσει να καταλάβει τι μπορεί να είναι. Από αυτά που περιγράφεις το μυαλό μου πάει ότι μάλλον δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο που έγινε αλλά πρόκειται για κάποιον λεμφαδένα ο οποίος κάθε φορά που το παιδί έχει πυρετό διογκώνεται προκειμένου όπως λέμε στην καθομιλουμένη να εξουδετερώσει το μικρόβιο που κυκλοφορεί στο αίμα και μετά την πάροδο της λοίμωξης ο αδένας επανέρχεται στην αρχική του θέση. Πολύ πιθανόν να είναι αυτό αλλά καλό θα ήταν ο παιδίατρος να το ελέγξει και να το ψηλαφίσει τη στιγμή που έχει διογκωθεί για να δει αν μπορεί να το συνδυάσει με την αρρώστια που έχει εκείνη τη στιγμή.

Read More

And More