Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Έχω έναν γιο 20 μηνών. Mέχρι πριν ένα μήνα έτρωγε κανονικά όλα τα γεύματά του. Τον τελευταίο μήνα δεν θέλει ούτε το αβγό που έτρωγε ως δεκατιανό, ούτε το μεσημεριανό του, ούτε το απόγευμα το γιαουρτάκι του. Πίνει 4 μπουκάλια γάλα την ημέρα. Είναι το μόνο που ζητάει. Είναι ορεξάτο, χαρούμενο, παίζει. Φαίνεται να αηδιάζει με το που βάζει την τροφή στο στόμα του. Μερικές φορές μπορεί να την μασήσει κ μετά να την βγάλει. Προσπαθώ καθημερινά να τον κάνω να φάει έστω δύο μπουκιές από κάθε γεύμα. Πότε τα καταφέρνω πότε όχι. Τώρα είναι 12 κιλά και 86 εκατοστά. Ποια η γνώμη σας γιατί κοντεύω να τρελαθώ;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είναι φανερό ότι το παιδί σου σιτίζεται κανονικά αλλά έχει μια ιδιορρυθμία και θέλει να πίνει μόνο γάλα. Δηλαδή είναι ξεκάθαρο ότι το παιδί δεν είναι ανόρεχτο, πεινάει και καλύπτει τις θερμίδες του με αυτά που παίρνει από το γάλα. Επομένως δεν ψάχνουμε να κάνουμε μια διάγνωση περί ανορεξίας αλλά είναι καθαρά ψυχολογικό, γιατί, δηλαδή, το παιδί περνάει αυτή τη φάση και δεν θέλει άλλες τροφές παρά μόνο το γάλα. Μία απλή μέθοδος είναι να μειώσεις την ποσότητα του γάλακτος που του δίνεις ώστε λογικά αφού θα πεινάει θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να αρχίσει να τρώει και τις άλλες τροφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις βάζουμε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας ένα μεγάλο πιάτο με 2-3 μπουκίτσες από κάποιο φαγητό που νομίζουμε ότι θα του άρεσε ώστε όταν θα έρθει η ώρα να πεινάσει να μην μπουκώνεται με τα μάτια βλέποντας ένα γεμάτο πιάτο και καθώς θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησης θα αρχίσει να τρώει από μόνος του. Πρέπει να σου πω ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο που συναντάμε στα παιδάκια όταν κάποια στιγμή συμπεριφέρονται ακριβώς όπως το δικό σου δηλαδή έχουν μία μονοφαγία με μία ή δύο γεύσεις. Η εμπειρία λέει ότι αυτός ο τρόπος που σου προτείνω είναι και ο καλύτερος αλλά κάνοντας το με πολύ διακριτικό τρόπο ώστε να μην αντιληφθεί το παιδί ότι το κάνεις επίτηδες και χωρίς να το πιέσεις παρά μόνο να περιμένεις πότε θα λειτουργήσει το αίσθημα της αυτοσυντήρησής του και να αναγκαστεί να φάει γιατί στο κάτω κάτω της γραφής φαγητό υπάρχει. Το άσχημο θα ήταν εάν ένα παιδί δεν έχει στο σπίτι του να φάει και τότε θα ήταν πολύ σοβαρότερα τα πράγματα.

Ερώτηση
“Τι συμβαίνει όταν ένα αγοράκι 7 χρονών παραπονιέται για πόνους στους όρχεις χωρίς να έχει χτυπήσει;”

Απάντηση
Είναι ένα φαινόμενο αρκετά συχνό που συμβαίνει στα αγοράκια ιδιαίτερα αυτής της ηλικίας όπως είναι το δικό σου και τις περισσότερες φορές η αιτία είναι μικροί τραυματισμοί έστω και αν δεν είναι φανεροί από σένα ή το παιδί. Για παράδειγμα μπορεί να είναι από το ποδήλατο, από τις κούνιες, την ώρα που παίζει και καβαλάει τους καναπέδες ή τις σκάλες ή κάποιο παιχνίδι που κάνει στο σχολείο, στην παιδική χαρά κλπ. με αποτέλεσμα η περιοχή αυτή να υφίσταται μια πίεση και γι’ αυτό να έχει αυτόν τον πόνο. Σε κάθε περίπτωση εάν αποκλείσεις όλες αυτές τις αιτίες καλό θα ήταν να γίνει ένα υπερηχογράφημα των όρχεων μήπως και μέσα υπάρχει κάτι πιο παθολογικό όπως για παράδειγμα υγρό, κύστεις και άλλες παθήσεις των όρχεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτόν τον πόνο.

Ερώτηση
“Αγαπητέ κ. Μαζάνη, θα ήθελα να ρωτήσω α) Εάν σε ενα παιδί που είναι 1 χρόνου μπορεί να “τρέχει” η μύξα του λόγω εποχικής αλλεργίας, εφόσον δεν είναι κρυωμένο και β) Από ποια ηλικία εμφανίζονται οι αλλεργίες της άνοιξης, πόσο διαρκούν και πώς αντιμετωπίζονται στα παιδιά. Σας ευχαριστώ”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, βεβαίως, στην ηλικία που είναι το παιδί σου αλλά ακόμα και πιο μικρό μπορεί να εμφανίσει ρινίτιδα λόγω αλλεργιών της άνοιξης, οι οποίες είναι πάρα πολλές αυτή την εποχή, καθώς εκτός από τη γύρη διάφορων λουλουδιών και φυτών που αιωρείται έχουμε και πολλή σκόνη που έρχεται από την Αφρική ή και από τα χώματα καθώς έχει μειωθεί η περίοδος των βροχών. Επομένως ακόμα και λίγο μετά τη γέννηση ένα παιδί μπορεί να εμφανίσει αλλεργίες της άνοιξης. Η αντιμετώπιση εξατομικεύεται για το κάθε παιδί ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, εάν παθαίνει κρίσεις ισχυρές οπότε και χρειάζεται φαρμακοθεραπεία ή ακόμα και νοσηλεία σε νοσοκομείο και φτάνουμε σε σημείο που μπορεί ένα παιδί να χρειάζεται και προληπτική θεραπεία που θα την παίρνει όλη την εποχή της άνοιξης εφόσον διαπιστωθεί κάτι πολύ συγκεκριμένο που το ενοχλεί εκτός από την αποφυγή των ουσιών που ξέρουμε ότι το επηρεάζουν αυτή την εποχή.

Ερώτηση
“Το τρίτο μου παιδάκι που γεννήθηκε 35 εβδομάδων (χρειάστηκε πνευμοθώρακα) είναι τώρα 11 μηνών και νοσηλεύτηκε λόγω δύσπνοιας (οξυγόνο 84) και μέσα στο νοσοκομείο ανέβασε πυρετό 39,2 και του πήραν ούρα με καθετήρα! Η καλλιέργεια βγήκε στείρα ο πυρετός έπεσε αμέσως και δεν ξαναέκανε και βγήκαμε από το νοσοκομείο. Στο σπίτι όμως έκανε 2 εμετούς και από τότε δεν τρώει! Κάθε μία ώρα τρώει ένα μπισκότο ή δύο κουταλιές γιαούρτι ή 30 gr γάλα. Η διάθεσή του είναι πεσμένη και έχει χάσει 500 gr .Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι δεν κάνει ούρα. Η πάνα του ήταν ολόστεγνη για 6 ώρες ενώ έπινε νερά και έκανε ούρα μόνο όταν τον έβαλα κάτω από τρεχούμενο νερό. Αυτό το κόλπο έπιασε μια φορά το πρωί. Έκτοτε δεν ξανά έκανε μέχρι τώρα που είναι 12 το βράδυ. Φοβάμαι μήπως τον τραυμάτισαν με τον καθετήρα. Δεν ξέρω τι να κάνω!Δεν θέλω να ξαναμπούμε στο νοσοκομείο! Πείτε μου κι εσείς την γνώμη σας! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα το μωράκι σου είναι πάρα πολύ μικρό και όλα αυτά τα συμπτώματα που αναφέρεις είναι αρκετά σοβαρά. Ένα παιδί που δεν τρώει και δεν ουρεί έχει αυξημένες πιθανότητες να αφυδατωθεί και πρέπει οπωσδήποτε να χορηγηθεί ορός προκειμένου να αποφύγεις αυτό το δυσάρεστο γεγονός. Σίγουρα οι εξετάσεις που έκανε το παιδί με τον καθετήρα μπορεί λίγο να το ενόχλησαν αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντικό ώστε να φτάνει το παιδί τόσες ώρες και να μην έχει ούρα. Πρέπει λοιπόν να κάνεις μια τελευταία προσπάθεια να του χορηγήσεις υγρά και αν δεις ότι δεν πίνει και δεν ουρεί πρέπει να ξανά να μπει στο νοσοκομείο προκειμένου να γίνει περαιτέρω έλεγχος. Ένα παιδί που είναι υγιές δεν μπορεί να περνάνε τόσες ώρες χωρίς να φάει και χωρίς να πιει δεδομένου ότι το αίσθημα της αυτοσυντήρησης πρέπει φυσιολογικά να λειτουργεί έστω και αν κάπου πονάει.

Ερώτηση
“Τι σημαίνει η αυξημένη αλκαλική φωσφατάση ενώ οι άλλες τιμές για το συκώτι είναι οκ;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού και για ποιο λόγο έγιναν οι εξετάσεις. Συνήθως η αλκαλική φωσφατάση μας δείχνει εάν ένα παιδί βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης των οστών του και γι’ αυτό συνήθως είναι αυξημένη τις περιόδους της ηλικίας των παιδιών που ψηλώνουν. Όμως υπάρχουν και άλλοι λόγοι που σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις μπορεί να υπάρχει μια διαφορετική διάγνωση. Γι’ αυτό ποτέ μία εξέταση μόνη της δεν μας λέει κάτι εάν δεν ξέρουμε και το ιστορικό του παιδιού, για ποιο λόγο έγινε η εξέταση και ποιες είναι οι υπόλοιπες εξετάσεις που συνδυάζονται με τη συγκεκριμένη.

Read More

And More