Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση
“Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το καινούριο εμβόλιο Bexsero του μηνιγγιτιδόκοκκου Β; Θεωρείτε πως πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε και παιδιά άνω των 10 ετών;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, τα πράγματα όλο και περισσότερο ξεκαθαρίζουν γύρω από αυτό το εμβόλιο καθώς καινούργιες μελέτες δείχνουν ότι και είναι ασφαλές και είναι απαραίτητο. Όσο πιο μικρό είναι ένα παιδί τόσο ποιο ευάλωτο είναι να μολυνθεί από την μηνιγγίτιδα Β, όμως όλες οι ηλικίες είναι χρήσιμο να εμβολιαστούν. Μπορείς να ενημερωθείς περισσότερο αν διαβάσεις το θέμα μου εδώ

Ερώτηση
“Το μωρό μου είναι 1 μήνα. Κάνει όταν σαραντίσω να το βγάζω έξω βόλτα τώρα που είναι χειμώνας;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, το σαράντισμα είναι μια παλιά ιστορία θρησκευτικής περισσότερο σημασίας και όχι επιστημονικής. Επειδή τώρα ρωτάς γιατρό θα σου απαντήσω ιατρικά: βεβαίως και μπορεί να βγαίνει από το σπίτι από την πρώτη μέρα που γεννιέται! Εξυπακούεται ότι το ντύσιμο του και οι προφυλάξεις θα είναι ανάλογες με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Φαντάσου τι γίνεται αυτή την στιγμή στην βόρεια Ευρώπη ή αντίστοιχα στην Νότιο Αφρική. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα που δεν έχουμε ούτε βαρύ χειμώνα αλλά ούτε και πολύ ζεστό καλοκαίρι οι συνθήκες είναι ιδανικές για να βγαίνει έξω και να απολαμβάνει τον ήλιο και τον καθαρό αέρα, δεδομένου ότι μέσα στο σπίτι οι συνθήκες δεν είναι και οι καλύτερες.

Ερώτηση
“Γιατρέ μου, έχω ένα μπέμπη 10 μηνών. Από την κοιλιά μου ακόμη είδαμε ότι το μωρό έκανε παλινδρόμηση στο ουροποιητικό κ παίρνει αντιβίωση. Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω;”

Απάντηση
Λογικά αν δεν υπάρχει άλλη βλάβη για την οποία σας έχουν συστήσει ειδική διατροφή, τότε μπορεί να τρώει φυσιολογικά όλες τις τροφές. Ίσως θα πρέπει να πίνει περισσότερο νερό για να αποβάλλονται τυχόν τοξικές ουσίες όμως γενικά λέμε ότι όλοι πρέπει να πίνουμε πολύ νερό.

Ερώτηση
“Πριν μια εβδομάδα γεννήθηκε η κορούλα μου. Σήμερα σε ένα φτέρνισμα της βγήκαν μυξούλες από τη μυτούλα της! Δεν ήταν παχύρρευστες ή κίτρινες. Να ανησυχήσω;”.

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, λογικά δεν πρέπει να ανησυχείς εφόσον δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα. Τα νεογέννητα δεν αναπνέουν καλά με το στόμα αλλά μόνο με την μύτη και μέχρι να το μάθουν πολλές φορές φτερνίζονται προκειμένου να διώξουν διάφορους ενοχλητικούς παράγοντες που μπαίνουν μέσα σε αυτή όπως σκόνη, μικρόβια, μυρωδιές κλπ. Ένα μικρό φτέρνισμα λοιπόν δεν πρέπει να σε ανησυχεί.

Ερώτηση
“Έχω ένα αγοράκι 4.5 ετών. Τους τελευταίους μήνες έχει βγάλει αποστήματα στα πόδια. Την πρώτη φορά δυο κ στα δυο μπουτάκια του ταυτόχρονα τώρα πίσω από την γάμπα. Μεγάλα κ με πολύ πύον. Στην αρχή είπα μήπως ήταν τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών αλλά τώρα δεν είμαι σίγουρη. Τι άλλο μπορεί να είναι;”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μπορεί να είναι σταφυλοκοκκίαση, δηλαδή μόλυνση από ένα μικρόβιο που ονομάζεται σταφυλόκοκκος. Θα πρέπει να το δει παιδίατρος διότι αν συμβαίνει κάτι τέτοιο πιθανόν να χρειαστεί θεραπεία με αντιβίωση

Ερώτηση
“ Έχω ένα μωράκι 29 ημερών αντιμετωπίζουμε αρκετά μεγάλο πρόβλημα με τις κενώσεις της μικρής. Έχουν περάσει 7 ημέρες και δεν έχουμε κάτι ακόμα, επίσης τις τελευταίες δύο ημέρες ζορίζεται αρκετά κοκκινίζει κλαίει κάνει εμετούς. Μπορεί να οφείλεται στις κενώσεις;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, ο αριθμός των κενώσεων στα νεογέννητα ποικίλει και μάλιστα αν θηλάζει μπορεί να περάσει και πάνω από μια βδομάδα. Αν τελικά κάνει την κένωση και δεν είναι σκληρά σαν της κατσίκας τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Για να το βοηθήσεις θα μπορούσες να το βάλεις ανάσκελα και να πιέσεις ελαφρά τα ποδαράκια του στην κοιλίτσα μήπως και έτσι ενεργηθεί και να του κάνεις μαλάξεις στην κοιλίτσα του. Αν είναι πολύ απαραίτητο τότε μπορείς να χορηγήσεις ένα μικρό υπόθετο γλυκερίνης για βρέφη. Επίσης μπορείς να το βοηθήσεις με ειδικό γάλα (αν δεν θήλαζεις) και με διατροφή δική σου (αν το θήλαζεις). Σε κάθε περίπτωση αυτά που σου λέω είναι λίγο ακαδημαϊκά και καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον παιδίατρο πριν επέμβεις δυναμικά σε ένα νεογέννητο.

Read More

And More