Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά! | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

Ερώτηση:
«Καλησπέρα σας γιατρέ μου, ο γιος μου είναι τριών χρονών και σκεφτόμαστε να επαναλάβουμε τη δεύτερη δόση του εμβολίου MMR λόγω της έξαρσης της ιλαράς. Καταρχάς, συμφωνείτε να προχωρήσουμε στη χορήγηση του εμβολίου ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη δόση; Επιπλέον, εγώ βρίσκομαι στον έκτο μήνα της δεύτερης εγκυμοσύνης μου, αν ο μικρούλης μου κάνει το εμβόλιο, υπάρχει περίπτωση να κολλήσω εγώ και κατά συνέπεια το έμβρυο, μιας και το εμβόλιο αποτελείται από εξασθενημένα μικρόβια; Επίσης, αν τελικά κάνει το εμβόλιο, μπορεί να πάει κανονικά στο σχολείο και να έρθει σε επαφή με άλλα παιδάκια αμέσως μετά τη χορήγησή του; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.»

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς δεν με πληροφορείς αν εσύ έχεις κάνει το εμβόλιο της ιλαράς ή αν γενικά είσαι προστατευμένη από αυτή την ίωση, επειδή αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Δεύτερον, το τρίχρονο παιδάκι σου είναι εμβολιασμένο για την ιλαρά και λογικά δεν κινδυνεύει να κολλήσει από την επιδημία. Επειδή και η κατασκευαστική εταιρεία δεν προτείνει υποχρεωτικά να γίνεται και δεύτερη δόση της ιλαράς, αλλά το αφήνει στην απόφαση του κάθε γιατρού, λογικά θα μπορούσες και να περιμένεις να περάσουν οι τρεις μήνες που έτσι κι άλλως θα γεννήσεις και να το κάνεις μετά, αλλά επειδή βρίσκεσαι ήδη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σου, θεωρητικά ο γιος σου θα μπορούσε να εμβολιαστεί και τώρα δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς βρίσκεσαι σε ασφαλή περίοδο.

Ερώτηση:
«Ο μικρός μου είναι 17 μηνών. Πριν τέσσερις μήνες περάσαμε μια γαστρεντερίτιδα και από τότε δεν θέλει να φάει καθόλου μεσημεριανό φαγητό. Μέχρι τότε έτρωγε κανονικά και πολύ καλές ποσότητες. Τώρα τρώει μόνο φρούτα και το μεσημέρι τίποτα άλλο πέρα από σαλάτα και ψωμί. Μόλις του δίνω φαγητό, αρχίζει να κλαίει και κάποιες φορές που τον πίεσα, έκανε εμετό. Έχω απελπιστεί. Να σας πω, επίσης, ότι παιδευτήκαμε αρκετά με τα δόντια και τώρα βγάζει κυνόδοντες. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.»

Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, πολλές φορές τα μωρά μετά από μια περίοδο λοίμωξης -όπως το δικό σου- περνούν κάποιο διάστημα ιδιοτροπίας στο φαγητό, χωρίς απαραίτητα να μπορούμε να το ερμηνεύσουμε. Σημασία έχει πως στην περίπτωσή σου δεν ισχύει ότι το μωρό γενικά δεν ρώει τίποτα και είναι αυτό που λέμε ανόρεκτο. Απλώς έχει παρουσιάσει ιδιοτροπίες και κάνει επιλογή γεύσεων, όμως τελικά τρέφεται. Μην το πιέζεις, διότι θα φέρνει αντίδραση. Άσ’ το για ένα διάστημα και αργά ή γρήγορα θα επιθυμήσει και τα άλλα φαγητά.

Ερώτηση:
«Καλησπέρα γιατρέ! Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Έχω ένα κοριτσάκι 22 μηνών και έχει κάνει την πρώτη δόση για την ιλαρά. Επειδή φέτος ξεκίνησε σχολείο, η παιδίατρος θεωρεί ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης αν έχει αρρωστήσει πολλές φορές σε ένα μήνα ή το εμβόλιο της ηπατίτιδας. Είναι πιο σημαντικά αυτά ή η δεύτερη δόση ιλαράς;»

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, λόγω της επιδημίας της ιλαράς θα πρότεινα να κάνει πρώτα το εμβόλιο της ιλαράς, αμέσως μετά της γρίπης και ύστερα της ηπατίτιδας.

Ερώτηση:
«Γιατρέ μου, για βρέφος εννέα μηνών, ποιο αντιγριπικό εμβόλιο προτείνετε; Ευχαριστώ.»

Απάντηση:
Φέτος έχουν κυκλοφορήσει δυο εμβόλια: το λεγόμενο τριπλό και το λεγόμενο τετραπλό (tetra). Επειδή η κατασκευαστική εταιρεία προτείνει το tetra να γίνεται μετά τον τρίτο χρόνο, καλό θα ήταν να κάνει το τριπλό. Βέβαια, κάθε παιδίατρος έχει τη δικαιοδοσία να προτείνει αυτό που νομίζει καλύτερο για το κάθε παιδί.

Ερώτηση:
«Γιατρέ, μπορεί να γίνει συνταγή για το εμβόλιο της γρίπης σε όλα τα παιδιά; Ή μόνο σε όσα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου;»

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά (και όχι μόνο στα υψηλού κινδύνου) από την ηλικία των έξι μηνών. Κάποια ταμεία το καλύπτουν για όλα τα παιδιά και κάποια άλλα μόνο για κάποιες κατηγορίες. Αυτό είναι καθαρά θέμα οικονομικό και όχι ιατρικό και επιστημονικό.

Ερώτηση:
«Καλημέρα, έχω ένα γιο τριών χρονών και εννέα μηνών. Γεννήθηκε στην 40η εβδομάδα, 3150 κιλά και 51 πόντους. Σήμερα είναι 15 κιλά και 1 μέτρα ύψος. Πώς κρίνετε την ανάπτυξη του; Η παιδίατρός του μας είπε ότι είναι πιο κάτω στις καμπύλες του, αλλά σταθερός. Πρέπει να ανησυχούμε; Χρειάζεται να κάνουμε κάποιες άλλες εξετάσεις; Ευχαριστώ.»

Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, από τις καμπύλες ανάπτυξης της WHO, φαίνεται ότι ο γιος σου βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, τόσο για το βάρος του, όσο και για το ύψος του. Επομένως, δεν πρέπει να ανησυχείς, αλλά να φροντίζεις να τρώει υγιεινά και να κάνει κάποια άσκηση, ανάλογα με την ηλικία του.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!

Φωτογραφία εξωφύλλου: Shutterstock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα

READ more