Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα! Στείλε και εσύ τη δική σου! Όλα τα θέματα που απασχολούν τους γονείς έχουν απαντήσεις!

Ερώτηση
“Γιατρέ θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις εισπνοές με AEROLIN και FLIXOTIDE εάν τις σταματάμε κατευθείαν μετά το τέλος της ενδεικνυόμενης θεραπείας ή εάν, το FLIXOTIDE ειδικά που περιέχει κορτιζόνη, το διακόπτουμε σταδιακά. Σας ευχαριστώ πολύ!”

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, το πόσες μέρες, σε ποιες δόσεις και με ποιον τρόπο θα διακόψουμε μία θεραπεία με αυτά τα φάρμακα που αναφέρεις εξαρτάται από την ηλικία, από το είδος της πάθησής του, αν είναι πολύ βαριά ή λιγότερο, αν είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο ή όχι, ώστε να αποφασίσουμε εάν πρέπει να κοπούν τα φάρμακα σταδιακά και με ποιον τρόπο μειώνοντας τις δόσεις ή καμιά φορά μπορούμε να τα σταματήσουμε και απότομα εάν κρίνει ο γιατρός ότι έχει πάρει λίγες μέρες αγωγή και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να υποτροπιάσει κόβοντάς τα απότομα.

Ερώτηση
“Θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας σχετικά με το τι γάλα να δίνω στο μωρό μου μόλις συμπληρώσει τους 12 μήνες. Μέχρι τώρα πίνει το Novalac IT 2. Να συνεχίσω να δίνω κάποιο σε σκόνη; Ποιο θα προτείνατε; Να παίρνω παστεριωμένο ή εβαπορέ από το σούπερ μάρκετ; Τι με συμβουλεύετε; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες συμβουλές που δίνετε στις μανούλες”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, μετά τους 12 μήνες της ζωής και μέχρι την ηλικία των τριών τα παιδιά πρέπει να πίνουν τα γάλατα νούμερο 3. Αυτά βρίσκονται σε μορφή σκόνης αλλά μερικές εταιρείες τα διαθέτουν σε υγρή μορφή, σε χάρτινη ή σε πλαστική συσκευασία. Επειδή το γάλα που δίνεις μέχρι τώρα στο παιδί σου είναι για παιδάκια που έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας θα πρέπει αντίστοιχα να συζητήσεις με τον παιδίατρό σου εάν εξακολουθεί να έχει πρόβλημα το παιδί σου ποιο γάλα νούμερο 3 θα σου πρότεινε καθώς επίσης και άλλους τρόπους μείωσης της δυσκοιλιότητας όπως είναι η αποφυγή κάποιων τροφών που σκληραίνουν τα κόπρανα και η προσθήκη κάποιων άλλων που βοηθούν να κάνει κόπρανα πιο μαλακά.

Ερώτηση
“Κ. Μαζάνη και ευχαριστούμε για τις συμβουλές που μας δίνετε. Η κόρη μου είναι 2 ετών πια κι ενώ δεν είχαμε ποτέ έως τώρα θέμα με τον ύπνο της, κοιμόταν μόνη της στο δωμάτιο της με το αρκουδάκι της ως το πρωί, ξαφνικά άλλαξε συμπεριφορά και δε θέλει καθόλου το κρεβάτι της κλαίει γοερά και θέλει να την πάρω αγκαλιά για να κοιμηθούμε μαζί οπουδήποτε αλλού. Προσπάθησα να ξαπλώσω δίπλα της στο κρεβάτι αλλά πάλι δε την πείθω. Δεν έχω αλλάξει καθόλου το πρόγραμμά της, ό,τι κάναμε πάντα, στην κλασσική ρουτίνα. Τι πρέπει να κάνω για να επανέλθουμε ξανά στον κανονικό μας ρυθμό; Ευχαριστώ πολύ, Στεφανία”.

Απάντηση
Αγαπητή Στεφανία, από ό,τι φαίνεται συνέβη κάτι στο δωμάτιο του μωρού σου και το τρόμαξε με αποτέλεσμα να έχει συνδυάσει τον ύπνο της σε αυτό το χώρο με το συμβάν και γι αυτό συμπεριφέρεται έτσι. Η ηλικία των 2 ετών είναι τέτοια που ένα παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται διάφορα πράγματα που το φοβίζουν όπως είναι ο χώρος αλλά και οι διηγήσεις των μεγάλων ή επίσης εάν έχει δει κάτι και στην τηλεόραση. Εάν ήξερες για ποιο λόγο φοβάται θα μπορούσαμε πιο εύκολα να βρούμε με ποιον τρόπο θα μπει στον κανονικό της ρυθμό. Τώρα θα σου πρότεινα να είσαι λίγο ελαστική μαζί της προκειμένου καθώς περνάει ο χρόνος να “θεραπευτεί” από το ψυχολογικό της πρόβλημα μέχρι να επανέλθει στο δωμάτιό της. Το καλύτερο από όλα θα ήταν για ένα διάστημα να πηγαίνεις εσύ στο δωμάτιό της, να κοιμάσαι κάποιες νύχτες, εάν αυτό το δεχτεί και θα επιμείνεις βέβαια να το κάνεις διότι η παρουσία σου είναι απαραίτητη σε πρώτη φάση, θα πρέπει σε δεύτερη φάση αφού κοιμηθεί το παιδί να φεύγεις, όταν ξυπνάει μέσα στη νύχτα να μη σε βλέπει, πάλι όμως θα πηγαίνεις και συνήθως όταν αυτό επαναληφθεί αρκετές φορές και έχει σχέση με την αντοχή του κάθε παιδιού θα έρθει κάποια στιγμή που θα συνηθίσει, θα καταλάβει ότι δεν συμβαίνει κάτι κακό μένοντας στο δωμάτιό της και έτσι θα επανέλθει στον κανονικό της ρυθμό. Αυτοί είναι δύο τρόποι που σου προτείνω αλλά από κει και πέρα με τη φαντασία σου και χωρίς φυσικά να ταλαιπωρείς το παιδί και να του δημιουργείς περισσότερα προβλήματα θα μπορούσες να βρεις και άλλους τρόπους προκειμένου να πετύχεις το στόχο σου.

Ερώτηση
“Γιατρέ γεια σας. Να ρωτήσω εάν κάνει, μια μητέρα που μένει έγκυος (αρχή της εγκυμοσύνης) να συνεχίζει να θηλάζει. Επιπλέον, πώς μπορεί να κόψει τον θηλασμό εάν πρέπει;”

Απάντηση
Αγαπητή μανούλα, η φύση προβλέπει η έγκυος να μπορεί να συνεχίζει να θηλάζει το μωρό της, να γεννήσει και να συνεχίσει να θηλάζει το επόμενο παιδί. Υπάρχουν όμως μερικές φορές κάποιοι ιατρικοί λόγοι τους οποίους ξέρει μόνο ο γυναικολόγος που γνωρίζει και το ιστορικό της κάθε γυναίκας που εάν για αυτόν τον σπάνιο λόγο κινδυνεύει η εξέλιξη της εγκυμοσύνης τότε θα προτείνει στην υποψήφια μητέρα να σταματήσει το θηλασμό. Οι τρόποι για να γίνει αυτό είναι δύο: Ο πρώτος χορηγώντας ένα συγκεκριμένο φάρμακο που κόβεται η παραγωγή του γάλακτος μέσα σε 24 ώρες και δεύτερον σταδιακή μείωση του θηλασμού και προσθήκη ξένου γάλακτος ώστε σιγά σιγά να μειωθεί η παραγωγή του μητρικού και να συνεχίσει το παιδί με το ξένο γάλα. Σε κάθε περίπτωση είναι υπεύθυνος και γνώστης ο γυναικολόγος για το τι πρέπει να κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ερώτηση
“Γεια σας γιατρέ. Μπορείτε να με βοηθήσετε στο εξής; Υπάρχει το novalac 3 και το novalac premium 3. Το ένα λέει ρόφημα γάλακτος, το άλλο λέει αποτελεί συνέχεια διατροφής του premium 2 ή άλλου. Ποιο από τα δύο είναι ποιο κατάλληλο για το μωρό μου; Μέχρι τώρα πίνουμε το novalac it 2. Παρακαλώ πολύ απαντήστε μου”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, καταρχάς πρέπει να συζητήσεις με τον παιδίατρό σου εάν είναι απαραίτητο να συνεχίσει να πίνει το παιδί σου ένα γάλα ΙΤ δηλαδή ειδικό για τα παιδιά που δυσκοιλιότητα. Εάν δεν έχει πια το παιδί σου πρόβλημα δυσκοιλιότητας, όποιο γάλα νούμερο 3 κι αν διαλέξεις θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ καλό και η επιλογή θα εξαρτηθεί από τη γεύση, διότι υπάρχουν και γάλατα που κάποια παιδιά μπορεί να μη θέλουν να τα πιουν και οπωσδήποτε το οικονομικό το οποίο δεν είναι αμελητέο στη σημερινή εποχή. Κατά τα άλλα, κάθε νούμερο 3 είναι πολύ καλό δεδομένου ότι μετά το χρόνο τα παιδιά περιορίζονται σχεδόν μόνο σε 2 γεύματα με γάλα ημερησίως και τρώνε και ένα σωρό άλλες τροφές που καλύπτουν πλήρως το παιδί για τα στοιχεία που πρέπει να πάρει.

Ερώτηση
“Γιατρέ η κόρη μου είναι 3,5 ετών και εδώ και ένα χρόνο η παιδίατρος μας έχει πει να κάνουμε το εμβόλιο της μηνιγγίτιδας το γνωστό bexero. Τι γνώμη έχετε και αν το κάνουμε πόσες δόσεις θα πρέπει; Σας ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές”.

Απάντηση
Αγαπητή φίλη, είμαι θετικός για το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο συνιστάται να γίνεται σε όλα τα παιδιά από την ηλικία των 2 μηνών και πάνω. Το πόσες δόσεις θα κάνει ένα παιδί εξαρτάται από την ηλικία που βρίσκεται την δεδομένη στιγμή. Συγκερκιμένα το παιδί σου πρέπει να κάνει δύο δόσεις σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον δύο μηνών η μία από την άλλη.

Read More

And More