Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά στις δικές σας ερωτήσεις!

Για ακόμη μία εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σου απορίες. Αν κάτι σε προβληματίζει, σου δημιουργεί δεύτερες σκέψεις, μη διστάσεις να στείλεις την απορία σου στον οικογενειακό μας γιατρό. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

 

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλημέρα σας! Θα ήθελα σας παρακαλώ την απόψεις σας. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε κάναμε στα παιδάκια μας γενικές εξετάσεις αίματος. Στην εξέταση της κορούλας μας, έδειξε ότι οι τιμές (σε απόλυτους αριθμούς) πολυμορφοπυρίνων είναι κάτω από το όριο 2000. Ήταν 1042. Μετά από συζητήσεις με τον γιατρό μας, μας είπε να επαναλάβουμε την εξέταση έπειτα από λίγες μέρες, όπου το αποτέλεσμα είχε ανέβει από 1042 και  είχε πάει 1405. Μετά από 10 μέρες, το κάναμε ξανά και πάλι είχε ανέβει λίγο από 1405. Είχε πάει 1486. Τώρα, πριν λίγες μέρες, επαναλάβαμε την εξέταση και πάλι είναι στο 1370. Ανησυχώ πολύ! Μήπως πρέπει να κάνω κάτι; ο παιδίατρος που την παρακολουθεί είπε να επαναλάβουμε πάλι τον Αύγουστο. Έχω χάσει τον ύπνο μου εδώ και τόσο καιρό. Η κορούλα μου είναι 8,5 χρόνων και είναι ένα πολύ δραστήριο παιδί,από το φθινόπωρο χειμώνα μέχρι και σήμερα δεν αρρώστησε καθόλου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, για να βγεις από αυτό το δίλημμα θα πρέπει να κάνεις μια εξέταση αίματος που λέγεται “πλακάκι”. Δηλαδή, ο μικροβιολόγος πρέπει να είναι ειδικός αιματολόγος για παιδιά και να εξετάσει με το μάτι ένα – ένα τα κύτταρα, ώστε να διαπιστώσει αν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα ή όχι και ποιο είναι αυτό.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα.Έχω ένα κοριτσάκι 10 ετών. Τόσο καιρό που είναι κλεισμένη μέσα στο σπίτι πλένει πιο τακτικά από πριν τα χεράκια της με αποτέλεσμα χθες το βράδυ να είναι κόκκινα από πάνω και ξερά. Δηλαδή να χει πάθει κάτι σαν ξηροδερμία, αλλά με κόκκινο χρώμα.Τα πλένει με απλό κοινό σαπούνι χεριών. Μήπως να πάρουμε κάποιο ειδικό σαπούνι ή κάποια κρέμα για μετά το πλύσιμο των χεριών; Και αν ναι να είναι απλή ενυδατική ή κάποια από το φαρμακείο;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μάλλον ερεθίστηκε το δέρμα της από την διαταραχή του PH. Να αλλάξεις το σαπούνι σε ένα ουδέτερο ή υποαλλεργικό από το φαρμακείο και μετά να βάζει και μια ενυδατική αλοιφή.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ, Καλησπέρα! Θα  ήθελα να την συμβουλή σας στο εξής: έχω ένα αγοράκι 22 μηνών, 14 κιλά περίπου, 90 εκ ύψος, και έχω παρατηρήσει εδώ και 3-4 μήνες ότι μυρίζει δυσάρεστα η αναπνοή του. Προσπαθώ να του πλένω τα δόντια 2 φορές την ημέρα μεσημέρι-βράδυ μετά το φαγητό με οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο. Παρόλα αυτά, μετά τον μεσημεριανό ή βραδινό ύπνο, η αναπνοή του εξακολουθεί και μυρίζει κάπως άσχημα. Ο παιδίατρος μας είπε ότι αυτό συμβαίνει λόγω μικρού μήκους του οισοφάγου, αν κατάλαβα σωστά. Πρέπει να ανησυχώ; Υπάρχει κάποια άλλη τακτική; Σημειωτέον ότι πίνει γάλα σε σκόνη (Novalac 3) και τρώει κανονικά και σωστά γεύματα.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, το πιθανότερο από όλα είναι ότι η δυσάρεστη αναπνοή οφείλεται στις αναθυμιάσεις του γάλακτος που ανεβαίνουν προς τα πάνω την ώρα που κοιμάται. Σαν πρώτη λύση θα μπορούσες να αλλάξεις την μάρκα του γάλακτος μήπως οι διαφορετικές ζυμώσεις δεν προκαλούν την περίεργη αναπνοή.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Η εγγονή μου είναι εξήμισι ετών και ακόμη βρέχει το κρεβάτι της κάθε βράδυ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι μεγάλη ταλαιπωρία για τους γονείς της. Είναι προτιμότερο να αρχίσουν πάλι να της βάζουν πάνα ή να την αφήσουν έτσι, μέχρι να σταματήσει να το κάνει; Εννοείται ότι δεν της λένε τίποτα κάθε πρωί γι αυτό.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή γιαγιά, η ηλικία του παιδιού είναι οριακή για τον έλεγχο των σφιγκτήρων και για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Εκτός από τον παιδίατρο, θα πρέπει να την δει ουρολόγος ή νευρολόγος για παιδιά, ώστε κατόπιν εξετάσεων να ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα και πως αντιμετωπίζεται.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ. Έχω μία κορούλα 20 μηνών και δεν μιλάει. Λέει μόνο 5 μετρημένες λεξούλες. Είναι ανησυχητικό; Θα πρέπει να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, το φυσιολογικό φάσμα της ομιλίας ποικίλει. Αν το παιδί λέει κάποιες λέξεις σημαίνει ότι ακούει. Παιδί που δεν ακούει δεν μπορεί και να μιλήσει. Επίσης, αν υπάρχει κληρονομικότητα είναι και αυτός ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Αν όλη η υπόλοιπη νευρολογική εξέταση, είναι φυσιολογική, τότε να περιμένετε λίγο καιρό ακόμη. Αλλιώς, θα πρέπει να το δει αναπτυξιολόγος για παιδιά, ώστε να το εκτιμήσει και να αποφανθεί αν χρειάζονται εξετάσεις.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More